Oljeprisen under 60 dollar for første gang siden januar

Lagrene i USA har ikke gjort et større hopp på nesten 30 år. Frykten for overproduksjon i oljemarkedet øker, samtidig som handelskrig truer etterspørselen.

HØY PRODUKSJON: Et overraskende stort hopp i amerikanske oljelagre øker frykten for overproduksjon, samtidig som handelskrig gir frykt for dempet etterspørsel etter olje.
Publisert:

Oljelagrene i USA fikk et overraskende hopp i forrige uke, viser ferske tall fra det amerikanske energidepartementet (EIA).

Råoljelagrene gikk opp med 6,8 millioner fat, mens det ifølge tall fra Infront var ventet en nedgang på 0,8 millioner fat.

American Petroleum Institute (API) la frem tall som viste et hopp på nesten 3,6 millioner fat tirsdag, ifølge Marketwatch – som betyr at EIA-tallene var nesten dobbelt så høye.

Bensinlagrene steg med 3,2 millioner fat, mot ventede 0,6 millioner, mens destillatlagrene gikk opp med 4,6 millioner fat, mot ventede 0,5 millioner.

Les også

Oljeprisen stuper mer enn 7 prosent: – Minikrakk

Største hoppet på nær 30 år

Oljeprisen falt kraftig etter lagertallene. Prisen var under 60 dollar fatet for første gang siden januar. Prisen var ned 3,11 prosent til 59,53 dollar fatet klokken 17.51.

Deretter dempes fallet noe, og prisen er ned 1,53 prosent for dagen til 60,48 dollar fatet onsdag kveld.

Samtidig er amerikansk lettolje ned 2,72 prosent til 51,46 dollar.

Totale petroleumslagre steg med 22,4 millioner fat i løpet av uken, noe som ifølge Bloomberg er det største hoppet siden 1990.

– Jeg kan ikke understreke nok hvor pessimistiske dagens tall var for råolje. Normalt kommer det lagertrekk på denne tiden av året ettersom råolje blir raffinert til bensin, sier Tariq Zahir, sjef ved energirådgiveren Tyche Capital Advisors til Marketwatch.

Les også

DNB tror ikke lenger på løsning: – Handelskrigen vil trappes opp

Handelskrig truer etterspørselen

De høye lagertallene øker frykten for overproduksjon, samtidig som internasjonale handelskonflikter truer etterspørselen.

USA er i handelskrig med Kina, og er nå også i konflikt med Mexico.

Markedet venter også på det kommende Opec-møtet. Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih har signalisert at Opec kan komme til å bidra med å stabilisere prisene.

– Vi har tidligere sagt at vi forplikter oss til å gjøre det som trengs for å stabilisere markedet, og vi har levert på disse lovnadene. Og jeg forplikter meg til å gjøre det igjen, har han nylig sagt ifølge Bloomberg.

Publisert:

Her kan du lese mer om