Tror handelskrig demper aluminiumsveksten

Global usikkerhet gjør at veksten i etterspørsel etter aluminium dempes til 1-3 prosent i år, tror Norsk Hydro. Men fortsatt er det underskudd i markedet og lyse utsikter.

FRYKTER HANDELSKRIG: Den ferske Hydro-sjefen Hilde Merete Aasheim frykter at handelskrigen vil få negative konsekvenser for aluminiumsetterspørselen i 2019. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Publisert: Publisert:

Onsdag kom Norsk Hydro med en forsinket resultatrapport for første kvartal, på grunn av et cyberangrep som har kostet selskapet rundt 450 millioner kroner, og opptil 350 millioner av dette i første kvartal.

Hydro leverte sterkere enn ventet, men varsler samtidig motvind i markedet. Selskapet tror etterspørselsveksten vil dempes noe sammenlignet med tidligere anslag.

– Aluminiumsetterspørselen er veldig knyttet til verdensøkonomien. Når ting går bra kjøper folk flere ølbokser og biler, og det er klart at når folk blir usikre og verdensøkonomien er usikker, så holder folk tilbake, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim til E24, etter presentasjonen av første kvartal.

Hun følger derfor utviklingen i handelskrigen mellom USA og Kina tett, selv om Hydro ikke er «så direkte eksponert».

Til tross for at anslaget for etterspørselsveksten kuttes til 1–3 prosent i år fra tidligere 2–3 prosent, venter Hydro at produksjonen av aluminium i år vil være mindre enn etterspørselen på global basis.

– Utsiktene er derfor fortsatt lyse, sier konsernsjefen.

Les også

Ferske Hydro-tall: Kutter cyberkostnadene med 100 millioner kroner

Lagrene minsker

– Hvordan ser aluminiumsprisene ut fremover?

– Når etterspørselen går ned og tilbudet ikke justerer seg, så vil prisen på aluminium gå ned, sier hun.

Vedvarende produksjonsunderskudd har ikke forhindret fall i aluminiumsprisene det siste året. Det forklarer finansdirektør Eivind Kallevik med at store lagerreserver har tettet gapet.

Nå mener han at disse lagrene minsker, men at man foreløpig får avvente og se hvordan det påvirker markedet.

Bedre enn ventet

Norne Securities mener Hydros kvartalsrapport gir et godt inntrykk, og trekker fram utsiktene til fortsatt produksjonsunderskudd som spesielt positivt.

– De underliggende resultatene var bedre enn ventet, blant annet drevet av lavere kostnader, så dette kan bety noe høyere estimater fremover, skriver Norne, som har en kjøpsanbefaling på Hydro, i en analyse.

Den forsinkede rapporten for første kvartal viser at Hydro leverte et justert driftsresultat på 559 millioner kroner, sammenlignet med 3,1 milliarder kroner i samme periode året før.

På forhånd var det ventet et resultat på 123 millioner kroner, ifølge TDN/Infront.

Markedet sender aksjen opp. Like etter klokken 13 er Hydro-aksjen opp 4,48 prosent for dagen.

Les på E24+

Syv mulige børsvinnere om handelskrigen tar slutt

Må bedre lønnsomheten

Hydro-sjefen er ikke fornøyd med resultatene i første kvartal, til tross for at det er ekstraordinære hendelser som cyber-angrepet og produksjonsbegrensning i Brasil som primært trekker ned.

– Vi må bli bedre på lønnsomhet. Det er en utfordring for hele bransjen, men vi skal være bedre. Arbeidet med en full strategisk gjennomgang av valsede produkter er allerede i gang, sier Aasheim.

Valsede produkter er et av selskapets virksomhetsområder. De andre er bauksitt og alumina, primærmetall, markedsvirksomhet, ekstruderte produkter og energi.

– Vi skal sørge for strengere finansiell disiplin og høyere inntjening, legger Aasheim til.

I september vil Hydro presentere oppdaterte ambisjoner for selskapet.

Brasil-konflikter

Hydros produksjonsbegrensninger i Brasil ble fjernet i mai, og selskapet jobber nå med å trappe opp.

Det ventes at kapasiteten ved Alunorte vil nå 75–80 prosent i løpet av to måneder. Alunorte er verdens største raffineri av alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium.

Det nærliggende aluminiumsverket Albras beregnes å være i full produksjon innen 3–4 måneder.

– Er alle konfliktene nå løst i Brasil?

– Det vi har lært er at vi må jobbe kontinuerlig med dialogen med lokalsamfunnet og de lokale myndighetene, det er ikke en kampanje vi blir ferdig med, sier Aasheim.

– Er det stor motstand mot Hydro blant lokalbefolkningen?

– Det er en balansegang i alle samfunn mellom industri, lokalsamfunn, arbeidsplasser og miljø. Vi må vise at vi kan drive på en ansvarlig måte, at vi er en positiv kraft, og det må vi drive med hele tiden, svar hun.

Får ikke bruke nytt deponi

Hydro venter fortsatt på tillatelse til å bruke sitt nye avfallsdeponi (DRS2) i Alunorte.

Det gamle deponiet kan drives ett år til, men det kan være mulighet for forlengelse.

For fremtidig drift vil det nye deponiet vært helt avgjørende.

– Ikke bare for produksjon, men også for det langsiktige målet om å redusere fotavtrykket i området, sier Hydro-sjefen.

Tidspunktet for når det nye deponiet kan åpnes er fremdeles usikkert.

Les også

– Gledelig at de har fått opphevet hindringen

Les også

Hydro får grønt lys

Les også

Handelskrigen rammer shippingbransjen: – Jeg er svært bekymret

Publisert:

Her kan du lese mer om