Børsuroen fortsetter: Asia starter juni i minus

Ordkrigen mellom USA og Kina fortsetter å prege både nyhetsbildet og markedene, etter at spenningen økte ytterligere i helgen.

Foto: Greg Baker AFP
 • André Haugen
Publisert:,

Børsen i Asia starter måneden i minus, og den globale børsuroen som ga den verste maimåneden på Wall Street siden 2010 ser ut til å fortsette.

Kina skal etterforske det amerikanske frakt- og logistikkselskapet Fedex, etter at den kinesiske telekomkjempen Huawei hevdet pakker på vei til dem hadde blitt omdirigert til USA.

– Ingen tror på handelsavtale

– Du kan se på dette som hevn mot Washingtons svartelisting av Huawei. Kina kan plassere Fedex på en svarteliste over upålitelige selskaper. Vi kan komme til å se flere angrep på enkeltselskaper, sier sjefstrategen Norihiro Fujito ved Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ifølge Reuters.

Det har lenge vært ventet at president Donald Trump og hans kinesiske motpart Xi Jinping vil møtes under G20-møtet senere i juni.

– Ingen tror nå at det blir mulig med en handelsavtale under G20. Det kommer til å bli en langvarig strid. Investorer flykter til trygge havner, sier Fujito.

Les på E24+

The New York Times: Kalenderkrøll for aksjeinvestorer

Bedre industritall enn ventet

I morgentimene har vi fått PMI-tall fra Kina som letter stemningen noe. Den private innkjøpssjefsindeksen for industrisektoren fra Caixin/Markit kom inn på 50,2 i mai.

Det var uendret fra april, og bedre enn 50 som analytikerne hadde ventet på forhånd. Dermed tyder tallene på at aktiviteten i Kinas industri fortsetter å øke i et moderat tempo.

Softbank skiller seg ut i negativ retning mandag morgen, og faller 4,72 prosent i Tokyo. Ifølge Wall Street Journal sliter selskapet med å hente inn kapital til et nytt investeringsfond.

Et lyspunkt er Seoul-børsen, hvor tungvekteren Samsung er opp 2,35 prosent.

Her er status mandag morgen:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 1,16 prosent
 • Kospi i Seoul opp 0,67 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 0,33 prosent
 • Shanghai Composite ned 0,49 prosent
 • Singapore-børsen ned 0,81 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 0,83 prosent

Oljeprisen faller 0,52 prosent til 61,36 dollar fatet, og futures-indeksene på Wall Street indikerer at børsfallet vil fortsette når markedene åpner i verdens største økonomi i ettermiddag.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Handelskriguroen fortsetter å tynge

 2. Handelskonflikten fortsetter å presse Asia-børsene nedover

 3. Blandet i Asia etter at nye Trump-toller trådte i kraft

 4. Annonsørinnhold

 5. Tokyo-børsen trosser historisk BNP-ras

 6. Markant fall på Wall Street