TGS-aksjen ned over fem prosent: – Jeg kan ikke se hvorfor aksjen skal falle så mye

Seismikkselskapet TGS er ned over fem prosent på Oslo Børs etter det la frem tallene for andre kvartal. – Overraskende mye, mener Sparebank 1 Markets-analytiker Tommy Johannessen.

SLUKER KONKURRENT: TGS kunngjorde tidligere i år at det kjøper lillebroren Spectrum.

FOTO: Shutterstock, NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Kursfallet til 227 kroner per aksje torsdag ettermiddag kommer etter at seismikk-kjempen på morgenen la frem tall for andre kvartal som var svakere ventet.

Sparebank 1 Markets-analytiker Tommy Johannessen mener aksjen faller «overraskende mye».

– Jeg kan ikke se hvorfor aksjen skal falle 5–6 prosent på dagens rapport og anser det som en kjøpsmulighet, skriver han til E24.

Johannessen forklarer synet sitt slik:

 • – Topplinjen var marginalt lavere enn det selskapet indikerte tidligere juli grunnet noe salg som vil bli booket i tredje kvartal i stedet. «Late sales» var også noe lavere enn vi ventet, mens «prefunding» var høyere, skriver han.
 • – Bunnlinjen var riktignok en del lavere enn estimert, hovedsakelig grunnet høyere amortiseringer enn ventet. De økte amortiseringene skyldes imidlertid høyere «prefunding-inntekter» enn vi ventet. I tillegg opprettholder selskapet guidingen for amortisering for 2019, så vi legger ikke mye vekt på dette.
 • – Skattekostnaden var også noe høyere enn ventet på grunn av valuta, men dette har ingen kontantstrømseffekt og burde heller ikke ha så mye å si.

Les også: Seismikktopp tok sitt tredje selskap på Børs: – Det er noe bedring i markedet

Ser oppside

Sparebank 1 Markets forventer ikke å gjøre noen endringer av betydning i sine finansielle estimater for året som helhet etter TGS-tallene, ifølge en oppdatering.

Meglerhuset ser oppside i guidingen på multiklientsinvesteringer, som selskapet opprettholdt på rundt 20 prosent, eller 308 millioner dollar, i forbindelse med rapporten.

Sparebank 1 Markets’ estimat er på 325 millioner dollar.

– Vi noterer at nær 90 prosent av multiklientsinvesterings-guidingen allerede er forpliktet, med fortsatt svært få prosjekter forpliktet i fjerde kvartal. Det impliserer at den nåværende guidingen impliserer at investeringene i fjerde kvartal vil falle med år for år, noe vi mener er for konservativt, skriver Johannessen.

Les også: (+) TGS punger ut milliarder for sin egen «copy cat»

I en multiklient-undersøkelse henter selskapene inn seismikkdata som alle interesserte kunder kan kjøpe, og man setter i gang undersøkelsen når man er komfortabel med hvor mange som har kjøpt på forhånd (forhåndsfinansiering).

En god del av inntektene fra multiklient, i form av såkalt ettersalg av dataene, kan imidlertid komme måneder eller år etter at en undersøkelse i området er gjennomført.

Sparebank 1 Markets har et kursmål på 300 kroner på TGS-aksjen, som det siste året er ned 27 prosent.

Dårligere enn året før

TGS rapporterte om driftsinntekter på 104,83 millioner dollar i årets andre kvartal. Det er ned fra 107,75 millioner dollar i samme periode i fjor.

Driftsresultatet (ebit) falt kraftig mot året før, og landet på 4,65 millioner dollar. I fjorårets andre kvartal var dette tallet på 29,95 millioner dollar.

Les også

Analytiker om Subsea 7-rapport: – Blandet

Resultatet etter skatt var på negative 1,74 millioner dollar, ned fra et overskudd på 24,07 millioner dollar året før.

Dette er IFRS-tallene.

Driftsresultatet (segment) landet på 140 millioner dollar, ned fra 130,1 millioner dollar året før.

TGS skriver samtidig at styret har vedtatt et utbytte på 0,27 dollar per aksje, eller 2,34 kroner per aksje, som skal utbetales den 15. august 2019.

– TGS leverte solide salg i 2. kvartal 2019 til tross for høy volatilitet i oljeprisen i løpet av kvartalet. Jeg er spesielt fornøyd med de sterke resultatene i Latin-Amerika-regionen, der vi begynner for å se resultatene av investeringene som er gjort de siste par årene, uttaler TGS-sjef Kristian Johansen i en børsmelding.

Her kan du lese mer om

 1. TGS-NOPEC Geophysical Company

Flere artikler

 1. Analytiker om Subsea 7-rapport: – Blandet

 2. Analytikere venter coronatiltak fra Subsea 7: – Kommer nok til å gjøre store kutt

 3. Laksegiganten Mowi faller på børs tross rekord: – En overreaksjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter positiv resultatsesong for seismikk: – Etterspørselen stiger og det er høyere priser

 6. Resultatmiss senker Telenor-aksjen: – Fair, sier analytiker