Nedtur for Norsk Hydro

Norsk Hydro fikk en nedtur i andre kvartal, med røde tall på bunnlinjen. Justert driftsresultat falt 68 prosent fra samme tid i fjor, men var noe bedre enn ventet.

FERSKE TALL: Hydros ferske konsernsjef Hilde Merete Aasheim legger frem resultatene for andre kvartal, litt over en måned etter forrige kvartalsrapport ble lagt frem, forsinket etter et cyberangrep.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Det har vært uvanlig tett mellom Hydro-resultatene i sommer.

Det er bare litt over en måned siden rapporten for første kvartal kom, etter at offentliggjøringen ble utsatt fra 30. april til 5. juni på grunn av et cyberangrep i mars.

Tallene for andre kvartal viser en nedtur målt mot samme periode i fjor.

Årsakene er blant annet lavere priser på aluminium og alumina, samt effekten av cyberangrepet tidligere i år, påpeker selskapet selv.

Selskapet leverer et justert driftsresultat på 875 millioner kroner, ned fra 2,71 milliarder kroner på samme tid for ett år siden.

Dette tallet er justert for engangseffekter og «støy» og gir ifølge selskapet et bedre bilde av den underliggende driften enn det man kan lese ut av bunnlinjen i kvartalstallene.

Det justerte driftsresultatet og omsetningen er noe bedre enn analytikerne hadde ventet, mens bunnlinjen er svakere enn ventet, ifølge tall fra Infront.

Minus på bunnlinjen igjen

Hydros resultat etter skatt – det som kalles bunnlinjen – ble på minus 190 millioner kroner i kvartalet, ned fra 2,07 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Dette er det tredje kvartalet på rad med røde tall på bunnlinjen for Hydro.

Omsetningen ble på 39,17 milliarder kroner i andre kvartal, fra 41,25 milliarder kroner i andre kvartal i fjor.

På forhånd var det ventet et justert driftsresultat (ebit) på 857 millioner kroner, resultat etter skatt på 416 millioner kroner og omsetning på 38,66 milliarder kroner, ifølge tall samlet inn av Infront.

Konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro sier at det vil være et underskudd i markedet for aluminium på mellom 1 og 1,5 millioner tonn i år. Men selskapet tror på noe lavere vekst enn de 1-3 prosentene som det anslo i første kvartal.

–Vi nedjusterer vår forventning til etterspørselsveksten i det globale markedet for primæraluminium for 2019 til 1-2 prosent, ettersom vi ser tegn til svekkelse i noen av våre markedssegmenter, sier Aasheim.

(saken fortsetter under figuren)

Slik gikk det med segmentene

Bauksitt og alumina-segmentet i Hydro, som blant annet driver verdens største aluminaraffineri Alunorte i Brasil, gikk bedre enn i fjor i andre kvartal, med et underliggende driftsresultat (ebit) på 415 millioner kroner, fra 364 millioner kroner i fjor.

Selskapets enhet for primærmetall, som står for produksjonen av aluminium, fikk et underliggende driftsresultat på minus 604 millioner kroner, ned fra 755 millioner kroner på samme tid i fjor. Årsaken er særlig lavere priser på aluminium, ifølge Hydro.

Enheten Metal Markets leverer noe fremgang fra i fjor, mens det er nedgang i enhetene Rolled Products, Extruded Solutions som inkluderer det tidligere Sapa og Energy, som inkluderer selskapets virksomhet innen vannkraft.

Fallende kurs

Siden 2017 har Hydros aksjekurs vært på en fallende trend, og aksjen er mer enn halvert i verdi.

Så sent som i november 2017 handlet aksjen til rundt 64 kroner, men gjennom 2018 og 2019 har den falt gradvis. Så langt i år er aksjen ned over 20 prosent til 30,66 kroner ved stengning mandag.

Noe av bakteppet til nedgangen er selskapets 50 prosent nedstengning av aluminaraffineriet Alunorte, bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras i Brasil siden i fjor vår, etter at lokale myndigheter reagerte på ulovlige utslipp av regnvann fra Alunorte-anlegget.

Oppe i 80-85 prosent

Nylig fikk Hydro tillatelse til å trappe opp igjen produksjonen ved Alunorte, noe som gjør at produksjonen ved Paragominas og Albras også kan trappes opp.

Dette vil ifølge selskapet bidra til at lønnsomheten tar seg opp. Den delvise nedstengningen har ifølge Hydros tidligere anslag kostet rundt 600 millioner kroner i kvartalet.

– Alunorte nådde 80-85 prosent kapasitetsutnyttelse i juni, innenfor det uttalte målet på 75-85 prosent kapasitetsutnyttelse, med den topp moderne pressfilterteknologien. Produksjonen økes også med god fart ved Paragominas og Albras. Dette er en stor prestasjon av den brasilianske organisasjonen, sier Aasheim.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Hydros justerte resultat ned 49 prosent

  2. Svakere enn ventet fra Hydro

  3. Betalt innhold

    Resultatfall for Hydro

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykter handelskrig demper aluminiumsveksten

  6. Hydro jekker ned etterspørselsveksten: – Verden er usikker