Inntektene steg med 2,5 milliarder: Ny oppgang for laksemilliardær

25-åringen Gustav Magnar Witzøe sitter på milliardverdier gjennom sitt eget investeringsselskap Kvarv. Inntektene økte i fjor med 2,5 milliarder fra året før.

ØKTE OMSETNINGEN: Gustav Magnar Witzøe sitter på milliardverdier gjennom eierskapet i Salmar. Omsetningen i Kvarva-konsernet økte i fjor, men resultatet ble noe svakere enn året før.
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Gustav Magnar Witzøe, som arvet det gigantiske Salmar-konsernet fra sin far, fokuserer for fullt på modellkarrière i USA sammen med stylist Jan Thomas.

Eierskapet hans i Salmar og en rekke andre selskaper forvaltes av selskapet Kverva AS, som igjen er eid av investeringsselskapet Kvarv.

Regnskapet fra Kvarv, der milliardæren sitter med tilnærmet alle aksjene, viser at Witzøe nå sitter på eiendeler for rundt 20 milliarder kroner. Samtidig har selskapet en gjeld på rundt ti milliarder kroner.

Omsetningen i Kvarv-konsernet steg i fjor til drøye 18 milliarder, fra 15,5 milliarder kroner året før.

Årsresultatet falt derimot til 2,56 milliarder kroner fra 3,05 milliarder kroner i 2017.

Konsernet sysselsetter over 3.500 årsverk, særlig knyttet til sjømatindustrien.

Den største eierandelen er i Salmar, en av de største fiskeoppdretterne i landet, gjennom datterselskapet Kverva. Witzøe eier også mindre aksjeposter i flere selskaper på Oslo Børs, som Aker, Storebrand, Yara og Gjensidige.

Deler av forvaltningen har blitt satt ut til selskapet Salvesen & Thams. Witzøe har selv uttalt at han «ikke henger med på diskusjonene», ifølge D2, og uttalte til magasinet at han i så fall trenger «noen år til på skolebenken».

E24 har vært i kontakt med Gustav Witzøe, far til Gustav Magnar, gründeren av Salmar og kontaktperson i Kvarv. Han viser til årsberetningen til selskapet.

Økt risiko i laksenæringen

Kvarv påpeker i årsberetningen at det fortsatt er positive utsikter for laksenæringen, men antyder at handelskrigen kaster noe skygge over utsiktene.

– En forholdsvis lang konjunkturoppgang, samt større risiko for proteksjonistiske tiltak i verdenshandelen, gir økt pris- og markedsrisiko for laksenæringen, skriver selskapet.

Også den svake kronekursen har vært gunstig for selskapet, men lakseprisene kan også dempes betydelig hvis kronen igjen skulle styrke seg. Denne uken har kronen igjen nådd finanskrisenivåer på over 10 kroner mot euro, et uvanlig svakt nivå.

– Vi har nå opplevd flere år med svært høye laksepriser, dels som konsekvens av valutakursutviklingen, skriver Kvarv.

Investerer i fisk, uteliv og teknologi

Kvarv-konsernets datterselskap Kverva har investert store beløp i selskaper innen havbruk, og har også en portefølje bestående av investeringer i andre sektorer med lav risiko.

Les på E24+

Investorenes dom: Dette er de mest overprisede aksjene på Oslo Børs

I tillegg til Kvarv, sitter laksearvingen også på investeringer i teknologiselskaper og eiendom.

Han har blant annet satt penger på videoappen Gobi, gründerbedriften Moviemask og Key Butler, en tilleggtjeneste for rengjøring av Airbnb-leiligheter.

Utleie av lokaler til flere restauranter og utesteder på Solsiden i Trondheim er også en del av investeringene. Han sitter også på aksjer i mat- og drikkekonsernet Bitastad, som blant annet driver konseptene Jordbærpikene og Big Bite.

Verdiene i Salmar har trolig falt noe siden årsskiftet. Aksjen har falt med 5,61 prosent siden nyttår. Lakseoppdretteren betalte imidlertid ut 23 kroner per aksje i utbytte i juni, noe som er vesentlig høyere enn fjorårets utbetaling til aksjonærene på 19 kroner.

Les også

Jens Ulltveit-Moe tapte 572 millioner kroner i fjor

Les også

Røkke og Andresen kan tape 120 millioner på Cxense-salg

Les også

Buffetts pengebinge vokste til rekordhøye 1.089 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Salmar

Flere artikler

  1. Nytt milliardresultat for laksearving

  2. Pernille Skarstein Christensen slutter i C Worldwide: Skal forvalte Witzøe-formuen i Kverva

  3. Gustav Magnar Witzøe økte formuen med 19 milliarder i 2019

  4. Vil betale ut 2,26 milliarder kroner

  5. Toppsjefen på lønnsbunnen i Salmar-ledelsen