Finanstilsynet gir Åfjord Sparebank hvitvaskingsgebyr på 2,1 millioner
Tilsynet mener de fant «alvorlige mangler» i etterlevelsen av hvitvaskingsloven og varsler et overtredelsesgebyr på 2,1 millioner kroner. Banksjefen mener gebyret er satt for høyt.
«I tilsynsrapporten ble det konstatert alvorlige mangler i etterlevelsen av hvitvaskingsloven», skriver Finanstilsynet i et brev datert 18. juni til Åfjord Sparebank.
Banken har kontor i Åfjord, som ligger på vestsiden av Fosenhalvøya i Trøndelag. Sparebanken er en del av Eika-alliansen.
I brevet heter det at sparebanken får et overtredelsesgebyr på 2,1 millioner kroner. Det kan påklages innen tre uker.
– Vi tar Finanstilsynets funn og vurderinger på størst mulig alvor, og vi erkjenner at tilsynet konklusjon om at banken ikke i tilstrekkelig grad har innrettet sin virksomhet i tråd med bestemmelsene i hvitvaskingsloven, sier banksjef Inge Hårstad til E24.
– Kompleks
Han sier tilsynsrapporten omhandler hele bankens virksomhet i driftsårene fra 2016 og deler av 2019.
– Bankdrift er en kompleks virksomhet og vi må hele tiden jobbe med utvikling og forbedring. Åfjord sparebank har gjennom hele 2019 jobbet intensivt og målrettet for å styrke styring og kontroll. Banken har styrket innsatsen på hvitvaskingsområdet og fikk på plass manglene som ble påpekt innen utgangen av 2019, sier banksjefen.
Forte ville bruke et år på å avvikle katastrofefond: Fikk nei
Finanstilsynet var på såkalt stedlig tilsyn hos banken 22. og 23. oktober. Åfjord Sparebank mottok et forhåndsvarsel 5. mai, som de besvarte 2. juni.
I bankens merknader fremkommer det at advokat Sigbjørn Oldren, som har uttalt seg på vegne av banken, har gitt uttrykk for at banken aksepterer vilkårene – men at gebyret er satt for høyt.
– Vi undres
Nå skal styret ta en endelig beslutning om de vil akseptere overtredelsesgebyret eller ikke.
– Gjeldende hvitvaskingslov er en relativt ny lov, og adgangen til å ilegge blant annet overtredelsesgebyr ble innført i denne loven. Det finnes p.t. liten lovanvendelse/rettspraksis på dette området og vi undres derfor over gebyrets størrelse som vi mener er satt for høyt, kommenterer Hårstad, og legger til:
– Dette blir det vanskelig for oss å vurdere når vi ikke er gjort kjent med tilsynets begrunnelse og skjønnsutøvelse som er knyttet til utmåling av gebyrets størrelse, sier banksjefen.