- Tragisk for realøkonomien

- Vi har bare sett toppen av isfjellet, sier treffsikker tidligere analytiker.

Publisert:

- Blodet renner i aksjemarkedet. Og sannsynligvis ligger det verste bak oss. I realøkonomien har vi bare sett begynnelsen, sier tidligere aksjeanalytiker Aasulv Tveitereid til Dagens Næringsliv ( DN) og legger til:

- I realøkonomien har vi bare sett toppen av isfjellet. Det er en tragedie som utspiller seg nå.

Tveitereid har jobbet ti år som aksjeanalytiker, og har blitt kåret til Norges beste oljeserviceanalytiker syv år på rad. I april fikk han nok og forlot meglerhuset SEB Enskilda.

- Fantasibasert

Tidligere har han spådd kollaps i aksjemarkedet og oljepris i fritt fall. Nå har han fått rett.

- Folk mente jeg hadde røyka sokkene mine da jeg snudde i synet på oljesektoren i 2007. Men jeg mente, og fortsatt mener, at denne krisen blir langvarig. Vi snakker om flere år, sier han til DN.

Han er ikke enig i at oljesektoren har så gode kjøpsmuligheter.

- Fortsatt har nesten alle aksjeanalytikere sektoren på kjøp. Estimatene er basert på fantasirater og fantasilønnsomhet, sett i forhold til det jeg tror blir fasiten de neste årene, sier Tveitereid.

Spår høyere ledighet

Den tidligere aksjeanalytikeren tror også de økonomiske nedgangstidene vil slå kraftig ut i arbeidsledigheten fremover.

- Her er jeg kanskje på tynn is, men magefølelsen er at ledigheten i Norge skal kraftig opp. Hvis oljeprisen blir liggende under 50 dollar fatet, noe jeg tror den vil gjøre, får den enorme ringvirkninger for olje- og energisektoren og alle deres underleverandører. På toppen av dette kommer problemene i bygg og anlegg, samt finanssektoren, sier Tveitereid til DN.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: