EUROEN BLIR DYRERE IGJEN: - Merkel svekker kronen

Den tyske forbundskanslerens overraskende innstramming får investorene til å rømme fra kronen.

SKAPER FRYKT: Forbundskansler Angela Merkels innstramminger i finanssektoren skaper frykt i markedet.
Publisert:

Mens markedet fokuserer på overraskende innstramminger i finansmarkedet fra forbundskansler Angela Merkel, og investorene rømmer risikofylte posisjoner i flokk, svekkes den norske valutaen.

- Forslaget har gitt høyere risikoaversjon, med fall på børsene verden over og lavere oljepris. Dette er faktorer som vanligvis svekker den norske kronen. Det også tilfellet denne gangen, sier analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24.

Han tror investorene mener Merkels forslag vitner om manglende forståelse av hvordan markedet fungerer. "Nå skal vi hindre de onde spekulantene i å skape problemer for eurosonen" er imidlertid en tankegang som neppe fører noe godt med seg, advarer analytikeren.

- Forslaget bærer preg av at myndighetene følte seg presset til å gjøre noe. Når man er i en slik posisjon - der man forsøker å redde tilliten - er det gjerne en grunn til det, og man ender med å gjøre det stikk motsatte. Det hele gir bare inntrykk av hvor prekær situasjonen er.

Størst er svekkelsen mot dollar, der én dollar onsdag ettermiddag handles for 6,42 kroner etter en svekking på over 1 prosent. Også mot den kriserammede euroen svekker kronen seg, og én euro handles i skrivende stund for i underkant av 7,81 øre. Det er i overkant av 10 øre dyrere enn nivået fredag.

Samtidig har euroen nådd en ny bunn mot dollar, og nivået i underkant av 1,22 dollar er det svakeste på rundt fire år.

Svekker kronen

Kronens verditap kommer også dagen etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem tilbragte tid i Stortingets finanskomité, der han møtte til høring om gjennomføringen av pengepolitikken.

Her gjorde Gjedrem det klart at tilspissingen i den europeiske gjeldskrisen kan føre til behov for en annen utvikling i Norges Banks pengepolitikk fremover.

- Hendelsene i Europa og i finansmarkedene de siste ukene har økt usikkerheten om utsiktene for europeisk og norsk økonomi og for renten, sa Gjedrem i sitt innlegg.

Videre sa han at de vekstanslagene sentralbanken hittil har bygget på i Europa "kan virke litt optimistiske nå".

- I praksis åpner han for at renten kan bli kuttet igjen, kanskje både én og to ganger i løpet av året, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen til E24.

- Jeg tror ikke at Gjedrem har noe problem med å gå tilbake på den rentehevingen han kom med sist, selv om det ikke er lenge siden 5. mai. Det er ikke noe prestisjetap for ham.

Eek-Nielsen tror imidlertid dette kun kan tilskrives noe av årsaken til svekkelsen.

- Mesteparten av svekkelsen kom etter at Merkels forslag ble kjent. Hadde Gjedrems kommentarer vært viktigst hadde vi sett en større del av svekkelsen allerede tirsdag.

Les hele Gjedrems innledning her.

- Ikke varig

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets venter at kronesvekkelsen vil reverseres relativt raskt.

- Vi tror ikke dette er varig. Tvert i mot venter vi at fortsatt uro om statsgjelden i mange euroland vil bidra til at euroen holder seg svak, skriver Juel i en rapport.

Han får støtte av Eek-Nielsen:

- Så lenge risikoaversjonen er høy, aksjemarkedene svake og likviditeten dårlig vil kronen være svak. Kronens ferd fremover avhenger i stor grad av utviklingen i disse faktorene. Vi tror imidlertid ikke at risikoaversjonen skal vedvare, men at markedene etter hvert vil normaliseres, og kronen styrke seg.

Les flere E24-nyheter

Publisert: