SKJEBNENATT: Senatet vedtok hjelpepakken

Men også Representantenes hus må godkjenne pakken, som nå har en prislapp på 850 milliarder dollar.

SKJEBNENATT: Senatet vedtok hjelpepakken natt til torsdag. Her senatets flertallsleder Harry Reid (midten) med (fra venstre) senatorene Max Barcus, Judd Gregg, Christopher Dodd og Mitch McConnell.
Publisert:

President George W. Bush kaller vedtaket i Senatet onsdag kveld for et avgjørende tiltak for den amerikanske økonomien. Pakken ble vedtatt med 74 mot 25 stemmer.

Lovforslaget sendes nå videre til Representantenes hus, som skapte sjokkbølger på børsene rundt om i verden da det stemte nei til en tidligere utgave av pakken mandag.

Det er ventet at kammeret vil stemme over den reviderte redningspakken fredag, og president Bush håper å ha loven på pulten sin innen helgen.

– Det amerikanske folk forventer, og økonomien vår krever, at Representantenes hus vedtar lovforslaget denne uken, sier Bush i en uttalelse.

Les også: Slik blir den nye redningspakken

Revidert

Forkjempere for den omstridte planen vil de neste dagene jobbe på spreng med å berede grunnen for en endelig kongressgodkjenning.

Den reviderte redningsplanen som ble vedtatt i Senatet, innebærer at staten garanterer for innskuddsbeløp på inntil 250.000 dollar, opp fra 100.000 dollar. Pakken inneholder i tillegg skattelettelser både for privatpersoner og selskaper.

Håpet er at dette skal "sukre" planen både for demokrater og republikanere og sørge for nok stemmer når den kommer opp til ny behandling i Representantenes hus.

– Dette lovforslaget er blitt fylt med så mange godsaker nå at det nok blir vedtatt, sier analytikeren Edward Meir i MF Global om den ventede avstemningen fredag.

Finansminister Henry Paulson ber om en rask behandling, og Senatets flertallsleder Harry Reid sier han har tro på at planen kommer til å bli godkjent i Representantenes hus.

Les også: Falt før skjebnenatt

Dårlige lån

Planen på 4.000 milliarder kroner er satt sammen av Bush-administrasjonen for å redde vaklende finansinstitusjoner.

Krisen i finanssektoren har sitt utspring i dårlige lån i det amerikanske boligmarkedet. Hovedhensikten med redningsplanen er å gjøre finansminister Paulson i stand til å kjøpe opp disse lånene for å få fart på økonomien igjen.

Både Barack Obama og John McCain fløy onsdag til Washington for å stemme ja til planen.

– Det er helt nødvendig at redningspakken vedtas for å unngå en økonomisk krise, sa Obama.

McCain advarte om at USAs økonomiske problemer vil bli langt større uten pakken.

Les mer om finanskrisen på E24.no

Publisert:

Her kan du lese mer om