Milliardras i Atlantic Sapphire: – Flere uforutsette hendelser på kort tid

De som satset på Atlantic Sapphires milliardemisjon i juni har halvert pengene. - Vi gjør vårt ytterste for å være åpne, sier sjef og storeier Johan Andreassen.

SLITSOM DAG: For Atlantic Sapphire og adm. direktør Johan Andreassen.
  • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Atlantic Sapphire dundrer ned over 33 prosent på Oslo Børs etter å ha meldt om langt større tap enn ventet i andre kvartal, samt utfordringer med tilgang til flytende oksygen ved lakseanlegget i Miami.

Over 2,3 milliarder kroner i markedsverdi er blåst bort i løpet av dagen. For Andreassen betyr det et papirtap på 267 millioner kroner for aksjene han eier både privat og gjennom det felleseide investeringsselskapet Alsco med makkeren Bjørn Vegard Løvik.

Atlantic Sapphire hentet nær én milliard kroner i ny egenkapital så sent som 4. juni, til en kurs på 98,6 kroner. De som tegnet seg, har mistet nesten halvparten av innsatsen etter dagens ras.

– Kursreaksjonen i dag vitner om at investorene er svært negativt overrasket over resultatene deres for andre kvartal. Ga dere tilstrekkelig informasjon til markedet om operasjonell status i forbindelse med emisjonen?

– Atlantic Sapphire har hatt et krevende første halvår av 2021, med flere uforutsette hendelser som har inntruffet innen relativt kort tid, og som har påvirket produksjonen negativt. Vi gjør vårt ytterste for å være åpne, og har gjennom det siste halvåret gått detaljert til verks i å forklare alle utfordringene som har preget perioden, og som reflekteres direkte i halvårstallene, sier Andreassen til E24.

Les også

Coronatrøbbel for oppdretter: Frykter å gå tom for oksygen til laksen

Fikk beskjed for en uke siden

Han viser til en oversikt selskapet publiserte i april, der alle utfordringene med driften ble listet opp og forklart. Selskapet har opplevd flere hendelser med fiskedød som følge av både menneskelig og teknisk svikt de siste månedene.

– Disse har vi siden oppdatert på løpende, og har vært til rådighet for direkte dialog med alle som har forespurt det, sier Andreassen.

Alsco er største aksjonær i Atlantic Sapphire, men tegnet seg ikke i emisjonen 4. juni.

– Hvorfor kjøpte dere ikke aksjer?

– Alsco er største aksjonær, og har kjøpt aksjer i løpet av fjoråret, men sitter ikke med en masse fri likviditet til enhver tid, sier Andreassen.

– Når ble dere først klar over problemet med oksygentilgang?

– For en uke siden fikk vi beskjed fra vår hovedleverandør om at de fortsatt kommer til å levere, men ikke lenger kunne garantere full leveranse på grunn av et ekstremt hopp i etterspørsel fra sykehus i forbindelse med Covid-innleggelser, sier Andreassen.

Les også

Landoppdretteren Atlantic Sapphire hentet en milliard kroner

For å redusere risikoen for å gå tom for oksygen, som er kritisk for fiskens overlevelse, valgte selskapet derfor å ta en rekke grep som reduserer oksygenforbruket på kontrollert vis.

– Vi har siden fortsatt å motta oksygen, men ikke fullt volum, derfor har vi også jobbet med å skaffe alternative tilbydere av oksygen, slik at vi kan gjenoppta full produksjon så fort som mulig. Fisken i tankene har hele tiden hatt gode forhold, sier Andreassen.

Les også

Investor reagerer etter emisjon: – Pumpet opp kursen

Kjøper for 4 millioner

Fredag ettermiddag kom meldingen om at Alsco har kjøpt 80.000 aksjer i Atlantic Sapphire for en kurs på rett under 50 kroner, tilsvarende et utlegg på fire millioner kroner. Etter kjøpet eier Alsco 10,8 prosent av aksjene i selskapet.

Også et annet styremedlem, Andre Skarbø, har kjøpt aksjer i selskapet for rundt to millioner kroner. Etter kjøpet eier Skarbø 1,1 prosent av utestående aksjer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Atlantic Sapphire
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Coronatrøbbel for oppdretter: Frykter å gå tom for oksygen til laksen

  2. Atlantic Sapphire-sjefen om aksjekjøp: – Et signal om hva jeg synes om børsnedgangen

  3. – Ser ut som man har investert hos verdens mest uheldige mennesker

  4. Atlantic Sapphire-aksjen stupte etter brann

  5. Atlantic Sapphire hentet 1,2 milliarder i emisjon