Røkkes vind- og hydrogensatsing barbert med 12 milliarder fra toppen

Aker-systemets grønne sammenslåinger skjer til en verdsettelse på 5,8 milliarder etter raset i fornybar-aksjer. – Markedet har ikke likt den type selskap, sier aksjonær.

SAMLER GRØNNE SELSKAPER: Aker-systemet tar grep i porteføljen av grønne selskaper. Her Kjell Inge Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen ved en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

– Beslutningen om å slå sammen selskapene bygger på en oppfatning om at det øker sjansene for å lykkes og mulighetene for å skape betydelige aksjonærverdier, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til E24.

Onsdag varsler Kjell Inge Røkkes Aker-system at de børsnoterte satsingene på hydrogen og havvind skal slås sammen med Aker Horizons – konsernets grønne investeringsselskap.

Det skjer ved at minoritetsaksjonærene bytter sine aksjer mot aksjer i Aker Horizons. Aker er i dag dominerende eier i alle tre selskapene og vil ikke motta aksjer.

Transaksjonene verdsetter Aker Offshore Wind og Aker Clean Hydrogen til totalt 5,8 milliarder kroner – et betydelig fall fra verdiene på toppen.

Begge føyer seg inn i rekken av selskaper som ble notert i en euforisk grønn bølge, men som har falt kraftig på børs det siste året.

På topp ble de to priset til totalt 17,8 milliarder kroner, viser tall fra Bloomberg.

– Problemet er at det er et lite selskap, det er illikvid, markedet har ikke likt den type selskap, sier fondsforvalter Jon Hille-Walle i Nordea.

Fondet han forvalter er blant de større aksjonærene i Aker Clean Hydrogen.

Hille-Walle sier det «kan fungere vel så greit» at hydrogenselskapet blir en del av Aker Horizons.

– Man kan få litt mer ro, jobbe langsiktig og ha tilgang på både menneskelig og realkapital der. Det er et pragmatisk syn om at dette er helt greit.

Også Folketrygdfondet har fått merke nedturen i Aker Clean Hydrogen.

Fondet er også stor eier i Aker Horizons.

– Som aksjonær i begge selskap tar vi dette til etterretning og ser frem til videre samarbeid med Aker Horizons, sier aksjedirektør Nils Bastiansen.

Les også

Analytiker: – Små selskaper som Aker Offshore Wind har ikke en sjanse

Nordea-fondet har vært med siden børsnoteringen, ifølge Hille-Walle.

Hydrogenselskapet gikk på børs til en pris på 16 kroner per aksje i mars i fjor, mens bytteforholdet i fusjonen gir en verdi på 5,49 kroner aksjen.

– For en portefølje hvor vi har over tyve milliarder under forvaltning, så er dette en mikroskopisk post. Der vi har ordentlig eksponering er i Aker, sier Nordea-forvalteren.

– Hvis vi er litt misfornøyd med Aker Clean Hydrogen-hatten vår på, så er vi over tid mer fornøyd med Aker-hatten vår på, sier han.

Knekk for grønne aksjer

Kjell Inge Røkke og Aker børsnoterte en rekke forskjellige fornybarselskaper da markedet var brennhett. På markedsplassen Euronext Growth ble det satt noteringsrekorder.

– Røkke er flink. I alle disse grønne selskapene har han fått hentet kapital til en høy pris, der andre har blitt invitert inn. Og så kjøper han det tilbake til en lavere pris, sier Hille-Walle.

Forvalteren sier en fellesnevner for mange av de grønne selskapene er det er langt frem til de får en inntjening man kan «hekte verdsettelsen på».

– Som gruppe er det ikke alle som egentlig har gjort det kjempedårlig, men alt som er på Euronext Growth, er lite og grønt, har stort sett gått veldig dårlig i over et år.

– Det gikk fra å være et for positivt sentiment til kanskje å være for negativt, sier han.

– Har motivert oss

– Generelt er vi godt fornøyd med utviklingen i Aker Horizons-konsernet. Både totalt sett og ikke minst i selskaper som Mainstream og Aker Carbon Capture, sier Aker-sjefen.

– Så har Aker Offshore Wind og Aker Clean Hydrogen hatt en negativ utvikling. Det endrer ikke på vår tro på hverken markedsmuligheter eller selskaper. Kapitalmarkedets endrede syn på verdiaksjer versus vekstaksjer, industrisegmentene og virksomhetene har også motivert oss til å forenkle strukturen og bygge et større, mer diversifisert og enda mer robust Aker Horizons, sier han.

Les også

Aker-sjef Øyvind Eriksen tjente 30,5 millioner i 2021

Eriksen understreker at «ambisjoner og strategi er uendret», men peker på at Aker nå «forenkler strukturen og gjør den mer effektiv».

– Det er vi i gang med – både samarbeidet med Aker Asset Management som kapitalpartner og andre samarbeidspartnere i Horizons.

Eriksen sier følgende om tilbudet til minoritetsaksjonærene:

– Vi mener dette er et balansert og riktig tilbud, hensyntatt aksjonærfellesskapene i henholdsvis i Aker Offshore Wind, Aker Clean Hydrogen og Aker Horizons.

Publisert:
Gå til e24.no