Vedder milliarder på tankskip etter markedskollaps
Store deler av tankmarkedet har seilt i minus. Frontline-sjef Lars Barstad tror den historisk nedturen snart snur. – Bunnen er allerede nådd, mener han.
– Vi søker å være motsykliske. Investere når andre ikke gjør det, for da kan du oppnå gode priser, sier Lars Barstad til E24.
Han leder det John Fredriksen-kontrollerte rederiet Frontline, og har i likhet med andre tankaktører sett et begredelig marked i over et år etter Opecs kutt i oljeproduksjonen.
Frontline-sjefen er en av flere shippingtopper som har tatt turen til Paretos energikonferanse. Mens det er gode tider i fraktsegmenter for LNG og råvarer som jernmalm, er inntjeningen fortsatt historisk lav for frakt av olje sjøveien.
Pareto-sjefen venter ny fase i grønn børsboom: – Vi går inn i en industrialisering
Barstad peker under sin presentasjon på at tankmarkedet i årets andre kvartal var det svakeste på 30 år, med negativ inntjening for 30 til 40 prosent av den globale tankflåten.
Milliardkjøp av tankskip
Frontline har likevel tatt et veddemål med kjøp av åtte skip for en prislapp på til sammen 746 millioner dollar, tilsvarende rundt 6,4 milliarder kroner med dagens valutakurs.
Rederiet varslet i mai om kjøpet av seks store tankskip (VLCC) som er under bygging ved Hyundai-verftet i Sør-Korea, mens kjøpet av ytterligere to skip ble kunngjort i juni.
Øyner tankopptur: – Nærmer oss slutten på en smertefull periode
– Vi har vært veldig tydelige på at vi skal ha fremtidig levering. Vi ønsket ikke tidligere i år levering med en gang, for vi så at dette kunne bli utfordrende en stund til, sier Barstad.
De to første skipene blir levert i oktober/november, mens resten kommer jevnt fordelt gjennom 2022.
Det sammenfaller med at Frontline venter bedre tider etter kollapsen i tankmarkedet.
– Vi tror vi er veldig nær en balanse i tankmarkedet, og at ratene begynner å bevege seg, sier Barstad.
Ratene til de største råoljetankskipene, Very Large Crude Carriers (VLCC), har i spotmarkedet vært i minus i store perioder av det siste året, en stor kontrast til vinteren i fjor da nivået lå på over 300.000 dollar per dag – på grunn av priskrig på olje.
Barstad mener bunnpunktet i tankmarkedet er passert.
– Bunnen er allerede nådd. Det er ikke bærekraftig at en tredjedel av flåten har negativ inntjening. Da stopper det opp, båter legger seg ved bøya og bare venter.
– Det punktet hadde vi i slutten av juli, og gjennom august har ratene veldig forsiktig begynt å forbedre seg, sier han.
Ser vendepunkt for oljelagre
Barstad bygger optimismen på prognoser om at nedgang i globale oljelagre vil snu til lagerbygging i oktober, hvilket vil kunne være positivt for mengden olje som skal fraktes sjøveien.
Etter at oljeprisen kollapset under pandemien kuttet Opec kraftig i produksjonen med et mål om få ned oljelagrene. Kuttene har bidratt til mindre oljefrakt og press på inntjeningen for tankskip.
Shippingaksjene som skuffer inn på det grønne
Nå har oljeetterspørselen og prisene steget, lagrene har falt mye og Opec skrur opp oljekranen igjen måned for måned.
– Det er historisk sett veldig stor korrelasjon mellom lagerbygging og lagertrekk og frakt, sier Barstad.
– Når du går fra å trekke en million fat per dag til å bygge en halv million fat per dag, må endringen på halvannen million fat komme fra et sted. Den kommer forhåpentligvis sjøveien og gir oss høyere utnyttelse.
Frontline tapte 235 millioner kroner i andre kvartal
Selv om Opec nå øker produksjonen igjen har ikke Frontline sett noen stor økning i eksportvolumene fra Midtøsten enda.
Grunnen er at sommeren er høysesong for eget forbruk av olje hos oljelandene, ifølge Barstad.
– Men vi tror det kommer nå når det blir kjøligere og de ikke trenger å fyre med olje for å produsere kraft til aircondition.
– Vi tror på at mer av Opecs økte produksjon kommer til å reflekteres i eksport og mer volum i markedet, sier han.