Asia-børsene følger Wall Street tungt nedover

Flere av de store børsene i Asia er ned mer enn to prosent mandag morgen, og flere tek-kjemper leder an nedgangen.

Publisert:

Børsene i Hongkong, Tokyo og Seoul er alle på vei kraftig nedover tidlig mandag morgen, etter tunge fall på Wall Street før helgen.

Flere teknologikjemper er med på nedgangen. Det inkluderer netthandelgiganten Alibaba og spillkjempen Tencent, som faller henholdsvis 5,94 og 4,59 prosent.

I Tokyo er Softbank samtidig ned 6,26 prosent, mens Samsung Electronics faller 2,35 prosent i Seoul.

Slik ser det ut på de store børsene i 05.30-tiden mandag morgen:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 2,80 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 2,8 prosent
  • Kospi i Seoul ned 3,20 prosent
  • Shanghai Composite ned 1,11 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,62 prosent

Børsen i Sydney holder stengt i forbindelse med høytidsfeiring.

Også teknologiaksjene ledet an nedgangen på Wall Street før helgen, da den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt mer enn tre prosent. Pilene peker også nedover i den amerikanske førhandelen mandag morgen, med Nasdaq-futures ned 1,85 prosent.

Les også

SSB ser risiko for børsfall ved renteoppgang: – Lite trolig at Fed kommer til unnsetning

Svakeste yen siden 90-tallet

I løpet av morgenen har yen svekket seg mot dollar. Én dollar har kostet 135,19 yen – det høyeste siden oktober 1998, ifølge Bloomberg.

Samtidig fortsetter renten på amerikanske statsobligasjoner å stige. I løpet av natten har den tiårige renten vært på 3,2 prosent på sitt høyeste, ifølge tall fra dataleverandøren Infront.

Den 30-årige renten ligger fremdeles under den femårige renten, noe som kan indikere at markedet venter en «hard landing» i kjølvannet av renteoppjusteringene fra den amerikanske sentralbanken, skriver Bloomberg.

Rentemøte i USA

Nedgangen i Asia kommer etter at et ferskt tallslipp viste at USAs inflasjon landet på 8,6 prosent i mai – det høyeste siden 1981. Prisveksten var også sterkere enn det analytikerne hadde sett for seg på forhånd.

På onsdag denne uken runder USAs sentralbank av sitt rentemøte, og det er forventet at sentralbanksjef Jerome Powell setter opp renten i møte med den brennhete inflasjonen.

Flere venter at renten blir satt opp med 0,5 prosentpoeng – dobbelt så mye som en normal renteheving. Sentralbanken tok det samme grepet også i mai, den gang for første gang på 22 år.

– Hovedbudskapet fra flertallet er at det kommer to hevinger på 50 punkt, nå i juni og juli, og at de så kan begynne å ta seg litt bedre tid og evaluere effekten av renteoppgangen etter det, sa Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov til E24 denne helgen.

Nedgangen i Asia kommer også mens utbrudd av coronavirus stadig preger Kina. På søndag denne helgen besluttet den mest folkerike bydelen i Beijing, Chaoyang, å starte tre runder med massetesting, ifølge Reuters.

Publisert: