Børsfall i Tokyo

Børsene i Japan og Sør-Korea starter ukens handel med markant fall, tynget av blant annet energiaksjer og vekstaksjer etter oljeprisfall og rentefrykt.

Illustrasjonsfoto. Det har vært urolig på verdens børser den siste tiden.
Publisert:

Det er et blandet bilde på børsene i Asia og Stillehavsområdet mandag morgen.

Slik så det ut på de sentrale indeksene i 05.30-tiden:

  • Nikkei 225 i Tokyo er ned 1,65 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er opp 0,14 prosent
  • Kospi i Seoul er ned 2,13 prosent
  • Shanghai Composite stiger 0,03 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore stiger 0,09 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,09 prosent

Oljeprisen (brent spot) faller svakt til 112,94 dollar mandag morgen norsk tid, etter en markant nedgang på fredag.

På toppen var oljeprisen da oppe i 121 dollar per fat, men på ettermiddagen begynte den å bevege seg nedover.

– Begynner å lukte på en bekymring

Analysesjef for olje i Rystad Energy, Bjørnar Tonhaugen, forklarte da fallet med blant annet utviklingen den siste uken, der den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har strammet inn pengepolitikken og hevet renten med 0,75 prosentpoeng.

– Det som typisk kan skje på en fredag når det er litt usikkerhet om fremdriften i økonomien som det er litt nå, med høye energipriser, høy inflasjon og en sentralbank som må stramme inn og gjøre penger dyrere, så kan det forårsake en situasjon der markedet begynner å lukte på en bekymring om at etterspørselen etter olje vil komme noe ned på litt sikt, sa han.

– Og når du da har en langhelg i vente i USA, så er det mange som velger å ta risiko av bordet nå og heller selger seg ut – og så vente og se an litt hva som skjer neste uke, fortsatte Tonhaugen.

Olje- og energirelaterte aksjer er blant taperne i Asia mandag, ifølge Reuters.

I tillegg faller vekstaksjer, der den store inntjeningen ligger i fremtiden, på grunn av frykt for økte styringsrenter internasjonalt, skriver nyhetsbyrået.

Verste USA-uke siden 2020

Wall Street-handelen holdes stengt mandag på grunn av «Juneteenth», en helligdag for å minnes slutten på slaveriet i USA.

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen endte med en solid nedgang på 5,8 prosent sist uke. Det var indeksens verste uke siden mars 2020, ifølge CNBC.

– Risikoen for en resesjon er stigende, mens det å oppnå en myk landing for den amerikanske økonomien virker i økende grad utfordrende. Mot det bakteppet ser vi nå mindre oppside for aksjer, med sakkende økonomisk vekst som tynger profittveksten og høyere obligasjonsrenter som trykker ned verdivurderinger, skriver Mark Haefele hos UBS i et notat, ifølge CNBC.

Resesjon innebærer tydelig med tilbakegang for en økonomi over noe tid. Den tekniske definisjonen er to kvartaler på rad med økonomisk nedgang.

Les også

– Renten vil være totalt overskyggende

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om