Riksbank-sjefen går av

Ved nyttår er det slutt for sentralbanksjef Stefan Ingves, etter 17 år i stillingen.

Riksbanksjef Stefan Ingves.
Publisert: Publisert:

– Disse årene har vært år fulle av hendelser og stimulering, og en stor ære å få lede Riksbankens arbeid sammen med mine kolleger i styret, fullmektige og alle de smarte og dedikerte ansatte i banken, sier Stefan Ingves i en pressemelding.

– Jeg har hatt privilegiet å jobbe med de beste, både i Sverige og verden rundt, og jeg har vært involvert i å gjøre Riksbanken til en institusjon rangert som en av de beste sentralbankene i verden. Dette har gitt meg mye, fortsetter han.

Ingves går av ved nyttår, som markerer avslutningen av hans tredje åremålsperiode som sentralbanksjef i den svenske sentralbanken. Han vil frem til det være med i alle pengepolitiske beslutninger.

Les også

Sverige hever renten i tidenes kuvending

Minusrente

Han ble i 2015 den første svenske sentralbanksjefen til å sette renten i minus. Året etter ble renten satt ned til minus 0,5 prosent.

Etter nesten fem år med minusrente ble den satt opp til null i desember 2019.

Så sent som i februar forventet Riksbanken ikke å heve renten opp fra null før i 2024, men så kom krigen i Ukraina som bidro til skyhøy inflasjon i nabolandet.

28. april i år overrasket Ingves og resten av sentralbankstyret med å heve renten til 0,25 prosent. Sentralbanken sa da at den så for seg at renten ville ligge noe under 2 prosent om tre år, og varslet samtidig ytterligere 2–3 rentehevinger i 2022.

Erik Thedéen blir ny sentralbanksjef i Riksbanken.

Thedéen overtar

Samtidig som meldingen om at Ingves går av blir kjent, er hans etterfølger klar. Erik Thedéen er fredag utnevnt som sentralbanksjef i en periode på seks år fra nyttår.

Thedéen har siden 2015 vært direktør i Finansinspektionen, den svenske motsatsen til Finanstilsynet.

Han har tidligere vært børssjef på Stockholmsbørsen, viseriksgjeldssjef og direktør for KPA Pension.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om