Yara steg på positiv Oslo Børs

Oslo Børs endte den første handelsdagen i 2022 i grønt. Gjødselaksjen Yara bidro til oppgangen.

Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,82 prosent mandag.

Yara steg – Equinor falt

Av aksjer som bidro til oppgangen var gjødselselskapet Yara, som steg 5,17 prosent. Samtidig endte Equinor-aksjen ned 0,17 prosent, og ble mest omsatt.

Den britiske gassprisen har i løpet av julen falt nærmere 66 prosent, og ble fredag handlet så lavt som 159 pence per termiske enhet.

–Mildere vær og sterkere LNG-import har bedret den europeiske balansen gjennom julen. Værvarselet for de neste to ukene viser mildere vær enn normalt, som igjen gir en trygghet for at gasslagrene vil være på tilstrekkelige nivåer gjennom vinteren, sier gassanalytiker i Rystad Energy, Sindre Knutsson, til TDN Direkt mandag.

Han er imidlertid klar på at det er oppsiderisiko for gassprisen på kort sikt.

– Korte perioder med kaldere vær (cold spells) kan øke etterspørselen kraftig og sende prisene opp igjen over korte perioder, sier Knutsson.

I tillegg bidrar fall i russisk eksport til en oppsiderisiko for gassprisene gjennom den kommende måneden, sier han.

Samtidig noterer DNB Markets i en kommentar at russisk gassproduksjon var på et sesongmessig rekordhøyt nivå i desember.

«Russisk gassproduksjon har ikke skylden i den lave tilstrømningen av russisk gass til Europa. Det er allokeringen dette handler om», er beskjeden fra meglerhuset.

Russisk gass gjennom Polen og Ukraina til Europa fortsetter eksempelvis på rekordlave nivåer pr mandag. Flyten ved Mallnow, fra Polen til Tyskland, er fortsatt på null, opplyses det.

Ice-nedgang

Flere selskaper har kommet med nyheter før børsåpning.

  • Selvaag Bolig meldte om sitt beste fjerde kvartal noen gang. Boligutvikleren solgt 306 boliger for 1,4 milliarder kroner i fjerde kvartal 2021. Selskapet satt også i gang byggingen 535 boliger, det meste i et kvartal siden børsnoteringen i 2012. Aksjen steg 3,33 prosent.
  • Solon Eiendom meldte om rekordsalg i 2021 totalt sett. Samtidig var boligutviklerens salgstall i fjerde kvartal i fjor dårligere enn i samme kvartal i 2020. Aksjen endte flatt.
  • Mobilselskapet Ice Group meldte at to svenske kreditorer slutter seg til Golden Tree-krav mot Ice. Borea og Nordstjernan tar med seg sine krav inn i Golden Tree-prosessen mot Ices datterselskap AINT Holding. Aksjen falt 4,9 prosent etter oppgang fra start.

Canadiske Questerre stiger

Olje- og gasselskapet Questerre er blant børsvinnerne mandag. Aksjen endte opp 38,7 prosent.

Det skjer etter at Sparebank 1 Markets har oppjustert kursmålet for Questerre-aksjen fra 1,5 til 4 kroner per aksje, og endret sin kjøpsanbefaling fra nøytral til kjøp.

Den nye analysen tar høyde for at Questerre kan få kompensasjon i forbindelse med at myndighetene i Quebec i Canada ønsker å stramme inn på olje- og gassvirksomheten.

Quebecs myndigheter ønsker å forby all leting og utvinning av olje- og gass i provinsen, og vil da lukke døren for fremtidig utvinning av betydelige mengder naturgass, ifølge CBC. Provinsen produserer ikke olje og gass i dag, men har 182 aktive letetillatelser, skriver CBC.

Oljeprisen faller

Prisen på Nordsjøolje (brent spot) er ned rundt 1 prosent mandag, og handles til 78,37 dollar.

Det er fortsatt under nivåene ved siste stenging på Oslo Børs 30. desember. Da var oljeprisen like under 80 dollar fatet.

Denne uken møtes landene i Opec+ om oljeproduksjonen. Smitteoppblussingen av coronaviruset har gjort Opecs produksjonsøkninger på 400.000 fat per dag mer usikker, men flere Reuters-kilder sier at det fortsatt ligger an til økning i februar.

Børsoppgang i Europa

Europeiske børser stiger mandag ettermiddag, og på Wall Street startet handelsdagen med oppgang.

Før nyttår endte Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,17 prosent på årets siste handelsdag i 2021. Dermed hadde Hovedindeksen totalt sett en oppgang på over 23 prosent i fjor.

Publisert: