Elon Musk om chipkrisen: – Et kortsiktig problem
Mangelen på såkalte halvledere har preget mange bedrifter, både utenlands og her hjemme. Tesla-sjefen håper på en raskere løsning på chipkrisen enn de fleste andre.
– Jeg tror mangelen på halvledere er et kortsiktig problem på kort sikt, sa Tesla-sjef Elon Musk i et intervju på den italienske konferansen TechWeek.
På lengre sikt tror ikke Musk det vil være like stor mangel på halvledere.
– Det er mange halvleder-fabrikker som blir bygget akkurat nå, og jeg tror det vil være en god kapasitet oppe og gå innen neste år, sa Musk i intervjuet.
Tesla-sjefen refererte ikke til noen spesifikke prosjekt. Ifølge CNBC har både Intel og TSMC, de to tungvekterne i halvlederbransjen, nye fabrikker på vei, men disse vil ikke være i drift før om flere år.
– Et svært problem
Tidligere i år måtte en Tesla-fabrikk i USA sette produksjonen på vent på grunn av mangelen på halvledere. Samtidig har blant annet Tesla-konkurrenten Nio også meldt om lavere produksjon på grunn av den globale mangelen på databrikken.
Nærmere hjemme måtte Kongsberg Automotive denne uken varsle om lavere inntekter på grunn av mangelen på halvledere.
– Mangelen på halvledere er et svært problem. Vi hadde problemer med forsyningslinjene i første kvartal, og det tror jeg vi vil få i andre og tredje kvartal også, sa Musk under årets første kvartalspresentasjon hos Tesla, ifølge CNBC.
Chipkrise stopper Scanias lastebilproduksjon i Sverige
Tilbudet henger etter, men håper på bedring sent neste år
Den norske produsenten av halvledere, Nordic Semiconductor, har tidligere sagt til E24 at de håper «chipkrisen» skal bedre seg mot slutten av neste år.
Den skrikende mangelen på databrikker omtales som «den største flaskehalsen i verdensøkonomien», og etterspørselen etter varen har skutt i været, mens tilbudet så langt har hengt etter.
– Vår vekst er nå ikke drevet av etterspørsel, men av hvor mye vi kan tilby, har Nordic Semiconductor-sjef Ståle Ytterdal tidligere uttalt til E24.
Digitaliseringen av samfunnet, bilparken inkludert, økte etterspørselen etter halvledere allerede før corona traff. Da det å jobbe hjemmefra ble påbudt for mange gikk etterspørselen videre oppover.
Samtidig tar det årevis for å få en fabrikk oppe og gå, og selv når fabrikken er i drift vil det ta rundt tre måneder å produsere halvlederne. I tillegg er investeringene som trengs massive, og lønnsomhet er ikke gitt, ifølge Bloomberg.
De nye fabrikkene Tesla-sjefen peker på skal forhåpentligvis lette på den skrikende mangelen på halvledere.
– Jeg håper det vil være bedre kapasitet innen neste år, og det ser i alle fall slik ut, avsluttet Musk.