Børsene i Asia

Bratt fall for Tokyo-børsen etter rentebeskjed

Denne uken har både USA, Storbritannia og Sveits hevet renten, men sentralbanken i Japan holder fredag fast på en ekspansiv pengepolitikk. Tokyo-børsen faller markant etter nyheten, og følger dermed Wall Street nedover.

 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Det er et blandet bilde på børsene i Asia og Stillehavsområdet fredag morgen.

Utslagene følger en kraftig nedtur på Wall Street og på de europeiske børsene dagen før, men utviklingen har snudd i den amerikanske førhandelen fredag morgen.

Slik ser det ut på de største børsene i 05.30-tiden:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 2,17 prosent
 • Hang Seng i Hongkong opp 0,85 prosent
 • Kospi i Seoul ned ned 1,07 prosent
 • Shanghai Composite opp 0,08 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,47 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 2,15 prosent

Tokyo-børsen rett ned

Børsen i Tokyo leder an nedgangen i Asia, etter at landets sentralbank besluttet å beholde en ekspansiv pengepolitikk og å holde renten i ro.

Beslutningen var bredt ventet på forhånd, ifølge Bloomberg.

Likevel går den i mot det en rekke andre sentralbanker har gjort denne uken: USAs sentralbank, Bank of England og sentralbanken i Sveits har alle hevet renten, i likhet med flere andre europeiske land.

Bank of Japan kom samtidig med en sjelden uttalelse om valutamarkedet, og sa at det er nødvendig å følge med på utviklingen for yen og hvordan det påvirker økonomien.

De japanske myndighetene har fra før uttrykt bekymring over hvor svak landets valuta er, skriver Bloomberg. Og ifølge Financial Times nådde yen sitt svakeste nivå på 24 år på mandag denne uken.

Shopping-festival overskygges av covid

I Kina er den årlige shoppingfestivalen «618» i gang. Her forsøker landets netthandelsgiganter, som Alibaba og JD.com, å lokke til seg kunder med kampanjer og rabatter.

Men i år overskygges festivalen av stadige virusutbrudd i Kina. Flere store byer er nedstengt og flere økonomer har kuttet i vekstutsiktene sine for landet, skriver CNBC.

JD.com og Alibaba har for øvrig meldt om sin svakeste omsetningsvekst noensinne, skriver kanalen.

Detaljhandelen i landet har også dempet seg, og i mai falt salget med 6,7 prosent satt mot fjoråret. Fallet var likevel mindre enn det analytikerne så for seg på forhånd.

– En viss nedgang i Kinas økonomiske vekst påvirker også kinesiske forbrukeres vilje eller tillit til å konsumere, sier JD Retail-sjef Xin Lijun i et intervju med CNBC.

– Selvfølgelig er vi optimistiske med tanke på kinesisk økonomi på lang sikt, men den er under press på kort sikt, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo
 3. Wall Street
 4. Bank of Japan

Flere artikler

 1. Blandet på Asia-børsene etter kinesiske inflasjonstall

 2. Alibaba skyter opp etter tallslipp

 3. Asia-børsene følger Wall Street tungt nedover

 4. Børsfall i Tokyo

 5. Børsnedgang i Asia og historisk svak yen