Aker Carbon Capture falt tungt etter nedgraderinger

Røkke-selskapene Aker Horizons og Aker Carbon Capture gikk hver sin vei på Oslo Børs, mens Hovedindeksen var omtrent flat.

Hydro og Aker Horizons er blant selskapene som har sluppet kvartalsrapporter tirsdag.
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,05 prosent.

Kjell Inge Røkke og Akers grønne investeringsselskap Aker Horizons har levert ferske kvartalstall og en rekke nyheter før åpningstid på Børsen, og aksjen har klatret gjennom dagen. Ved endt børsdag har aksjen steget 5,76 prosent.

Selskapet jobber nå med å etablere et nytt fornybarfond på én milliard euro, og melder at de er i fremskredne samtaler med en ledende finansaktør som en potensiell ankerinvestor. Fondet vil investere i infrastruktur knyttet til karbonfangst, hydrogen og elektrifisering.

I tillegg har Aker Horizons varslet at det vil sette i gang en batterisatsing i Nord-Norge. Gjennom et nytt selskap kalt Aker Narvik, har det inngått en avtale på 200 millioner kroner med Narvik kommune om å kjøpe tomtene Ballangsleira og Framneslia.

Nettoverdien av Aker Horizons investeringer endte for øring på 16,1 milliarder kroner i tredje kvartal, mot 15,6 milliarder kroner i andre kvartal, ifølge kvartalsrapporten lagt frem tirsdag morgen.

Les også

Aker Horizons vil etablere fornybarfond og hente nesten 10 mrd.

Tungt fall for Aker Carbon Capture

Mandag leverte et annet Røkke-selskap, Aker Carbon Capture, sin tall for tredje kvartal og klatret markant på Børsen. Tirsdag har imidlertid trenden snudd, og aksjen falt 9,15 prosent.

Nedgangen kommer etter at både Fearnley Securities og Berenberg nedgraderte aksjen.

Berenberg jekker aksjen ned til hold fra kjøp og senker kursmålet til 27 fra tidligere 29 kroner. Meglerhuset og venter at det i tiden fremover vil bli «litt stillere» fra selskapet etter et svært aktivt 2021.

Fearnley Securities nedjusterer kursmålet på selskapet til 11 kroner per aksje fra tidligere 12 kroner, og nedgraderer til salgsanbefaling. «Vi har mer tro på den langsiktige historien til dette selskapet,» skrives det.

SEB mener samtidig at Aker Carbon Capture fortsetter å se attraktivt ut, og oppjusterer kursmålet til 35 kroner per aksje fra tidligere 26 kroner per aksje, og opprettholder kjøpsanbefaling.

Rekordresultat fra Hydro

Samme morgen har også Norsk Hydro rapportert om sine resultater for tredje kvartal, da høye aluminiumspriser bidro til rekordtall.

Hydro-aksjen klatret i tidlig handel, men har siden snudd nedover og endte på 0,76 prosent ned.

Selskapets justerte brutto driftsresultat (ebitda) ble på rekordhøye 7,2 milliarder kroner, fra 3,1 milliarder kroner på samme tid i fjor.

Bunnlinjen rammes samtidig av et tap på tre milliarder kroner på papiret knyttet til kontrakter ved London Metal Exchange og et valutatap på 622 millioner kroner.

Hydro leverer et resultat etter skatt landet på én milliard kroner i tredje kvartal, opp fra minus 222 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Les også

Sterkere fra Hydro etter prishopp

IT-selskapene Tietoevry (ned 2,73 prosent) og Crayon (opp 0,86 prosent) har også levert ferske tall tirsdag morgen.

Det samme har også fraktrederiet Klaveness Comination Carriers (opp 3,74 prosent) og en rekke mindre banker.

Oljeprisen (Brent spot) holder seg samtidig relativt stabil på 86,06 dollar fatet, opp 0,16 prosent for dagen.

Batteriløft i Asia

Børsene i Asia gikk hver sin vei tidlig tirsdag morgen, der Tokyo-børsen skilte seg ut med markant oppgang.

Aksjene i flere bilbatteri-produsenter klatret etter at bilutleieren Hertz varslet at det vil kjøpe 100.000 biler fra Tesla mandag kveld.

Nyheten bidro også til et markant løft for Tesla-aksjen på Wall Street, og bilprodusenten har bikket 1.000 milliarder dollar i markedsverdi for første gang.

Tesla er dermed i selskap med Apple, Amazon og Microsoft, og er den første bilprodusenten som har nådd milepælen.

Pilene peker også oppover i den amerikanske førhandelen tirsdag morgen norsk tid, etter at både S&P 500 og Dow Jones nådde nye rekordhøyder mandag kveld.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om