DET BLIR DYRERE Å FYLLE TANKEN: Bensinprisen skyter i været

Bilistene må belage seg på ny pristopp fra mandag.

NY PRISTOPP: Bensinprisene i enkelte deler av landet har nå oversteget 15 kroner per liter for blyfri bensin.

E24
  • Even Landre
Publisert:

Mandag formiddag skrur Norges største bensinstasjonkjede Statoil Fuel & Retail, opp prisene på bensin og diesel igjen.

En liter blyfri 95 har nå en listepris på 14,43 kroner, 15 øre mer enn ved forrige justering. Dermed har bensinen i Norge nådd et nytt toppnivå.

Hovedforklaringen er at det nå er høye kostpriser på bensin og diesel.

- Den viktigste årsaken til oppgangen er økende priser i verdensmarkedet på ferdig raffinerte produkter; bensin, diesel og bioetanol, sier informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail til E24.

Samtidig bidrar uroen i flere av de store oljeprodusentene i Midt-Østen og Nord-Afrika til bensinprisgaloppen.

- Prisoppgangen skyldes også økende råoljepriser som følge av uroen i flere oljeeksporterende land i de siste månedene, sier Heldaas.

Listeprisen for en liter blyfri 98 er 14,74 kroner, mens diesel koster 13,68 kroner.

Dette skjer etter en uke hvor oljeprisen har steget rundt 10 dollar per fat. Bensinprisene følger prisen på olje, men med tidsetterslep.

Da handelen på råvarebørsene stanset fredag, kostet et fat nordsjøolje 126,65 dollar. Dermed har prisen på havets gull steget 9,94 prosent de siste fire ukene.

Statoil Fuel & Retail

Forrige topp sommeren 2008
Forrige pristopp på bensin og diesel var sommeren 2008.

Da hadde også oljeprisen nådd sitt høyeste nivå noensinne, på nærmere 150 dollar fatet for nordsjøolje.

Statoils informasjonssjef Pål Heldaas forklarer at sommeren 2008 var høyeste listepris på diesel 14,23 kroner, pluss transporttillegg til de mest fjernliggende stasjonene i overkant av 90 øre per liter.

Dette ga priser på godt over 15 kroner per liter på enkelte stasjoner. Transporttilleggene er i dag noe lavere enn i 2008.

Uro
Svakere dollar, borgerkrig i Libya, uro i Midtøsten og valg i oljelandet Nigeria er alle faktorer som er med på å fyre opp aktørene kontraktsmarkedet for olje.

LES OGSÅ: - Spekulanter driver opp oljeprisen

Et fat amerikansk lettolje kostet fredag kveld 112,97 dollar på råvarebørsen i New York.

- Råoljen finner god støtte fra flere prispositive element for tiden; det nigerianske valget, Gaddafis kampanje for å stanse opprørernes råoljeeksport og potensielt ytterligere dollarsvakhet. I tillegg er det fare for at volden kan eskalere i flere land i MENA-regionen (Midt-østen og Nord-Afrika) i dag i forbindelse med fredagsbønnen, skrev analytikere i SEB i en kommentar fredag.

Følg råvareprisene på E24 BØRS

Ny dollarsvekkelse
Selv om oljeprisen stiger, er det viktig å huske at det Statoil-stasjonene og andre betaler for de raffinerte oljeproduktene er i kroner og øre.

Samtidig som nordsjøoljen har blitt dyrere de siste dagene, har dollaren svekket seg. Det har flere årsaker.

For det første bidrar en høyere oljepris til lavere dollar, ettersom dyrere bensin kan dra inn kjøpekraft hos amerikanerne, og dermed bremse oppgangen i den amerikanske økonomien.

Torsdag bestemte den europeiske sentralbanken å sette opp renten, noe som bidro til å svekke den amerikanske valutaen, spesielt mot euro.

For å kjøpe en dollar må du nå ut med 5,39 kroner.

Transporttillegg

I tillegg til Statoils listepris kommer transporttillegg for bensinstasjoner som ligger langt unna drivstofflagrene, og noen steder betaler man mye mer ved pumpen.

I sentrale områder med mye konkurranse, for eksempel Oslo, kan prisen være lavere enn listeprisen, som er det høyeste Statoil-stasjonene får lov til å ta.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. Bensinen har blitt enda dyrere - oljeprisen stiger videre

  2. Ny norskpristopp på bensin

  3. 21 øre dyrere bensin på én uke

  4. Bensinprisen stiger til ny topp

  5. Nytt prishopp på bensin