Amerikansk optimisme løfter Asia
Bedring i USA fyrer håpet blant investorene i Asia.
Troen på en opptur i amerikansk økonomi ga tirsdag et solid løft på børsene i USA. Denne optimismen har gjennom natten smittet over til investorene på Asia-børsene, som onsdag stiger for andre dag på rad.
Den sammenveide regionindeksen MSCI (Morgan Stanley Capital Index) for Asia - og Stillehavslandene sendes opp 0,2 prosent.
Imidlertid har utviklingen gjennom dagen vært noe blandet, da den japanske valutaen yen har styrket seg mot de viktigste handelspartnerne det siste døgnet.
I Tokyo er Nikkei 225-indeksen opp 0,94 prosent, mens Topix-indeksen løftes 2,18 prosent. I andre regioner, som Australia, er hovedindeksen S&P/ASX 200 opp 0,3 prosent, og i Seoul i Sør-Korea er Kospi-indeksen opp 0,95 prosent.
Amerikansk optimisme
Bidragene til den økte risikoappetitten tilskrives to amerikanske nøkkeltall som ble lagt frem tirsdag; boligprisindeksen fra S&P/Case-Shiller, samt forbrukertillitsindeksen fra analyseinstituttet Conference Board.
Den første viste at boligprisveksten i de 20 største byområdene i USA steg mer enn ventet i forrige måned, mens tillitsindeksen viste at amerikanske husholdninger langt mer optimistiske enn det økonomer har fått med seg.
Frykter nedskalering
Men, samtidig med at tallene indikerer en bedring i verdens største økonomi, kommer også frykten for at den amerikanske sentralbanken skal nedskalere sine kvantitative lettelser tidligere enn ventet, og det bidro også til noe usikkerhet hos asiatiske investorer i onsdagens handel.
I forrige uke skapte signaler fra den amerikanske sentralbanken Fed frykt for at den allerede fra juni vil skalere ned sine kvantitative lettelser.
Les også: Et prakteksempel på nervøse finansmarkeder
Obligasjonskjøpene fra Fed innebærer at sentralbanken bruker 85 milliarder dollar i måneden på stats- og boliglånsobligasjoner, oftest referert til som QE3. Enkelte investorer frykter at en tidlig nedskalering skal føre til svakere vekst i verdensøkonomien.
- I USA viser nøkkeltallene at økonomien er i ferd med å komme i riktig gir. Imidlertid overstiger verdsettelser i aksjemarkedet farten i realøkonomien, og med økende kontantbeholdning i mange selskaper, må Fed bestemme seg for hvorvidt deres stimulanser er i ferd med å nå målene de har satt, sier analytiker Niall King i CMC Markets til Marketwatch.