- Northland har en løsning

Svensk avis varsler melding fra Northland.

  • Johann D. Sundberg
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Den svenske avisen Norrbottens Kuriren skriver onsdag ettermiddag at Northland Resources har en løsning for videre drift.

- Vi har en løsning som vi nå finjusterer på, sier Northland-sjef Karl-Axel Waplan til avisen.

Han går ikke inn på hva løsningen innebærer, men Norrbottens Kuriren skriver at selskapet vil sende ut en melding onsdag kveld.

- Det er mange jurister og mange har synspunkter. Det er mennesker i Sverige, Norge og England invovlert så det tar sin tid. Vi har fått finansiering til produksjonen. Noen vilkår må oppfylles og det ser bra ut, sier Waplan til den svenske avisen.

Fredag meldte konkurstruede Northland Resources at all aktivitet ved gruvedriften i Nord-Sverige hadde blitt stengt fordi selskapets konti hadde blitt sperret.

Tirsdag ettermiddag meldte selskapet nok en gang at en løsning er nær. Denne gang skrev de at de er i avsluttende forhandlinger med en ny investorgruppe som skal tegne seg i selskapets obligasjonslån.

Northland måtte i forrige uke trekke obligasjonslånet fordi det ikke var nok interesse for det blant investorer.

Tirsdag lovet selskapet at de skulle komme tilbake med mer informasjon til aksjonærene og markedet senest onsdag morgen. Det skjedde ikke.

Togene står

Den uavklarte situasjonen i Northland rammer ikke bare de ansatte, kreditorer og aksjonærene, men også Green Cargo.

Togselskapet har inngått en kontrakt med Northland for å transportere jernmalmen fra Sverige på Ofotbanen ut til Narvik Havn.

- Vi kjørte togene i helgen fordi Northland allerede hadde betalt. Men når de ikke kunne betale lenger så stoppet vi, forteller kommunikasjonsdirektør Mats Hollander i Green Cargo, til E24.

Helt siden Northland søkte konkursbeskyttelse i februar har selskapet krevd forskuddsbetaling for hver togtur som kjøres.

- Vi fortsetter transporten når de betaler igjen, sier Hollander videre.

- Hvor lenge kan dere la togene stå stille mens dere venter på en løsning fra Northland?

- Vi har ingen svar per i dag på hvor lenge vi kan vente på Northland, men vi følger situasjonen fra dag til dag.

Aksjen kollapset

I januar overrasket Northland Resources markedet med at de trengte mer penger.

Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Selskapet forklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven er høyere enn planlagt, investeringsbehovet er høyere og prisen på jernmalm er lavere enn anslått.

Etter sjokkmeldingen i januar har aksjen falt med over 90 prosent, og arbeidende styreleder Anders Hvide måtte forlate selskapet i begynnelsen av måneden.

Etter at Northland søkte konkursbeskyttelse under svensk lov besluttet den kanadiske børsen i Toronto å fjerne selskapet fra børsen.

Selskapet klarte deretter å få den første jernmalmen avgårde med toget til Narvik, og deretter på skip til Europa, men dette er altså stanset for øyeblikket.

Les også

Northland søker ny livredningNorthland unngikk å gå konkurs i dagI dag risikerer Northland å gå konkursNorthland stanser alle operasjonerNorthland fikk ikke inn pengene

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Fortsatt tyst fra Northland:Bryter løftertil aksjonærene

  2. Northland har fått lånene de trenger

  3. Northland trengerfortsatt penger

  4. - Fond vil la Northlandgå konkurs

  5. Svenske investorer redder Northland