Økte forventninger før børskjempene skal i ilden

Flere piler peker i samme retning når resultatsesongen ruller i gang på Oslo Børs. Åtte av de ti største er ventet å levere høyere resultater enn på samme tid i fjor.

OPPTUR? Flesteparten av de største aktørene på Oslo Børs er ventet å vise fremgang i fjerde kvartal.
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Mens festen allerede er i gang på den andre siden av Atlanterhavet, venter selskapene på Oslo Børs til slutten av januar før de begynner å rapportere for fjerde kvartal. Fra månedsskiftet er det imidlertid full rulle, og flere av tungvekternes nøkkeltall slippes da som perler på en snor.

Etter å ha falt 26 prosent fra toppen i 2014, har analytikernes prognoser for selskapenes resultater per aksje de kommende tolv månedene (såkalt forward EPS) steget fra rundt 40 til nærmere 45 kroner den siste tiden.

Det signaliserer økende optimisme i analytikerkorpset.

– Man forventer at inntjeningsbildet har bedret seg med over 10 prosent, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning til E24.

Han trekker frem oljebransjen som en viktig faktor.

I løpet av fjerde kvartal steg prisen på nordsjøolje fra rundt 50 til nærmere 57 dollar per fat.

Stig Myrseth, sjef og grunnlegger av Dovre Forvaltning

Prisen er omtrent doblet fra bunnivåene i starten av 2016, med god hjelp fra oljekartellet Opecs forsøk på å skape bedre balanse i oljemarkedet.

– Oljeprisen har gått opp, samtidig som kostnadene har gått ned, sier Myrseth.

Ser resultatvekst for åtte av ti

Dette gir i tillegg positiv effekt for den norske banksektoren.

– Når oljeprisen stiger, reduseres samtidig risikoen for store utlånstap i banksektoren. Bankestimatene har også blitt påvirket positivt. Jeg tror det forklarer mye av den forventede oppgangen i inntjeningen, sier Myrseth.

Bedring er det også i andre såkalte sykliske næringer, som for eksempel aluminium, påpeker Myrseth.

– Norge har mange sykliske næringer som har slitt med svak lønnsomhet, som aluminium og shipping – det er ikke bare olje som har slitt. Innenfor mange av disse sektorene begynner det å se bedre ut, ikke bare kortsiktig, men også på lang sikt. Yara og Hydro kan være selskaper som er nær inntjeningsbunnen, mener investeringsdirektøren.

Saken fortsetter under grafikken ...

Mot Statoil-opptur

Børsens desidert største selskap, Statoil, har ifølge analytikernes prognoser gjort det betydelig bedre.

Ifølge estimater fra SME Direkt for TDN Finans vil oljekjempens resultat snu fra minus til pluss i fjerde kvartal, og for 2017 som helhet ventes det et overskudd på totalt 3,28 milliarder dollar.

– Statoil er 20 prosent av indeksen og kan nok forklare mye av oppgangen i forventet inntjening. Opec-kuttet har slått markant ut på oljeprisen, og sammen med fallende kostnader har det gjort underverker for inntjeningen i Statoil, sier Myrseth.

På Oslo Børs steg kursene friskt på tampen av 2016, og oppgangen til nye rekorder har fortsatt inn i det nye året.

– Aksjekursene er som regel alltid i forkant av analytikerne og estimatene. Først fikk vi børsrally og deretter har estimatene kommet opp som et skudd siden valget av Trump og Opec-møtet. I dag diskonterer aksjemarkedet inn en videre oppgang i estimatene, sier Myrseth.

Tror på overraskelse

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet er blant dem som tror at selskapene vil overraske i fjerde kvartal.

– Vi har allerede sett tegn til medvind i finanssektoren, der resultatene som har kommet fra amerikanske banker ser bra ut. Vi hadde også en oppgang på 10 til 15 prosent i oljeprisen gjennom fjerde kvartal, og momentumet i oljesektoren er det sterkeste på to år. Jeg vil tro at oljeserviceselskapene nå begynner å tørre å «guide» litt, og det er positivt, sier Hauglund.

Med «guiding» menes offentliggjøring av finansielle måltall fra selskapene selv.

POSITIVT BILDE: Det sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

– I laksesektoren kommer det sannsynligvis nye rekorder – ved avslutningen på året hadde man laksepriser på over 70 kroner per kilo. I tillegg har sykliske aksjer som Hydro og Yara sett de underliggende prisene styrke seg gjennom fjerde kvartal, og dersom man tror på Trump går disse gode tider i møtet, sier Hauglund, og legger til:

– Kort og godt er det et ganske positivt bilde.

Dyrere i USA

Slik Myrseth er inne på, er prisingen av aksjene på Oslo Børs, målt opp mot den forventede inntjeningen, strukket som en følge av kursoppgangen.

Prisingen av aksjene på Hovedindeksen er nå rundt 15,8 forventet inntjening (12-måneders P/E), mens tilsvarende for storselskapsindeksen OBX er 17,5.

Tom Hauglund er imidlertid ikke så bekymret for dette, og mener forholdet på Hovedindeksen ser «helt greit» ut.

– Jeg synes ikke det ser så strukket ut i Norge. I USA, derimot, har jeg ment lenge at det er mye som er tatt ut og at markedet til tider har løpt foran seg selv. Det betyr ikke at fjerdekvartalssesongen kommer til å skuffe veldig i USA, men som helhet er det bakt inn ganske høye forventninger, blant annet relatert til Trump, sier han.

P/E-forholdet på S&P 500 er rundt 18,3.

Les på E24+

Aksjeskolen: Ikke gjør disse nybegynnerfeilene

Les også

Dette bør du følge med på denne uken

Les også

Nordmenn har aldri før eid aksjer til større verdier

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Fire børskjemper skal dra lasset

  2. Hermanrud om rekordbørs: – Lett å se for seg 800 poeng

  3. – Selskapene skuffer på hvor mye de faktisk slår estimatene

  4. Børsgigantenes tallslipp: Norwegian-fest, oljesmell og bankjubel

  5. Investorer selger - venter kraftig nedgang