– Trump har vekket markedets dyriske drivkraft

J.P. Morgan-sjef Jamie Dimon tror Trumps mange lovnader vil gi ny giv til global vekst.

– BLIR BRA: Sjef i bankgiganten J.P. Morgan, Jamie Dimon, har tro på president Trumps planer for den amerikanske økonomien.
Publisert: Publisert:

Donald Trump har lagt bak seg de første 50 dagene som USAs president, 50 dager som på de amerikanske børsene har vært preget av «trumptimisme».

Børsfesten i USA startet allerede etter valgsjokket i november, og det amerikanske aksjemarkedet er inne i en nær historisk lang festrus.

J.P. Morgan-sjef Jamie Dimon mener Trump har vekket markedets «dyriske drivkraft».

Det sier han i et intervju med Bloomberg TV.

Dyrisk drivkraft er et uttrykk den britiske økonomen John Maynard Keynes brukte i boken sin fra 1936, «Allmenn teori om sysselsetting, rente og penger», for å beskrive følelser som influerer menneskelig atferd, eller med andre ord, en betegnelse på at investorene handler basert på magefølelse.

– Bra for veksten

Trumps lovnader om å skape flere jobber i USA har gitt ny giv til bedriftseiere og forbrukere, mener Dimon, med henvisning til at flere rapporter siden valget har vist oppgang i forbrukertilliten.

Les også

Dette er Trumps planer

Til tross for mange bekymringer, spesielt knyttet til Trumps proteksjonisme, mener Dimon at mange næringsdrivende tror på at presidentens lovnader om å kutte i skatter og statlige reguleringer og øke investeringene i infrastruktur vil sette ny fart i global vekst.

– Selv om han får gjennomført bare litt av det han har på agendaen, vil det være bra for veksten, bra for jobber, bra for amerikanere, sier Dimon.

– Jeg er veldig trygg på at han vil få det gjort.

Bankrally og børsfest

J.P. Morgan-aksjen og andre bankaksjer har ledet an børsrallyet, med investorer som ser utsikter til mindre reguleringer og høyere renter, skriver Marketwatch. J.P. Morgan-aksjen er opp mer enn 30 prosent siden Trump vant valget.

De amerikanske børsene ender denne uken i positivt terreng, etter å ha strevd litt med å finne retning. En time før handelen åpnet kom nye sysselsettingstall fra USA, som viste en jobbvekst på sterke 235.000 i februar og en ledighet som falt noe ned til 4,7 prosent. Økonomene mener de sterke tallene spikrer en renteheving for Janet Yellen neste uke når den amerikanske sentralbanken kommer sammen til rentemøte 14. og 15. mars.

Stort oljeprisfall

Les også

For åtte år siden startet børsrallyet: – Ser ikke ut til å ta slutt

Oljeprisen fortsatte å falle fredag, noe som tynget energiaksjer. Amerikansk lettolje (WTI spot) er nå under 50-dollar, og handles fredag kveld for 48,42 dollar per fat. Nordsjøolje (Brent spot) handles på samme tid for 51,34 dollar fatet.

For uken sammenlagt er prisen på WTI og Brent ned henholdsvis 9,05 og 8,12 prosent.

Dow Jones endte fredag opp 0,23 prosent, mens S&P 500 opp endte 0,34 prosent og Nasdaq Composite opp 0,39 prosent.

Indeksene har altså tatt en pause fra å sette nye rekorder daglig, men kan likevel skilte med en solid oppgang siden Trump ble valgt til president. Dow Jones-indeksen er opp nesten 14 prosent siden 8. november, mens S&P 500 er opp 10,5 prosent og Nasdaq Composite er opp 12,7 prosent, skriver Marketwatch.

Publisert: