Nye Wall Street-rekorder: – Markedene er i fantasiland

De viktigste børsindeksene i USA stiger til nye rekorder mandag. Markedene er i fantasiland, mener en Trump-kritiker.

NYE REKORDER: Børsene i USA fortsetter å stige fra rekordhøye nivåer. Analytikerne er uenige hvor mye av æren som faller på Donald Trump, og om stigningen er bærekraftig. I forrige uke protesterte disse aktivistene mot Trumps planer om å fjerne noen av reguleringene i Dodd-Frank-loven, som ble vedtatt etter finanskrisen for å unngå nye kriser.

Foto: Drew Angerer AFP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Etter å ha stengt på sine høyeste nivåer noensinne fredag, steg USA-indeksene videre mandag.

Dow Jones har steget nesten 3 prosent og S&P 500 har steget over tre prosent siden året begynte, mens Nasdaq Composite har steget rundt seks prosent.

Det var særlig banksektoren og industribedrifter som ledet an i handelen mandag, ifølge Marketwatch.

 • Dow Jones er opp 0,70 prosent
 • S&P 500 er opp 0,53 prosent
 • Nasdaq Composite er opp 0,52 prosent

Børsene har satt stadig flere rekorder i det siste. Etter USA-valget har Dow Jones-indeksen nådd både 19.000 og 20.000 poeng. Dermed kommer spørsmålene om hvorfor dette skjer, og hvor lenge det kan fortsette.

Noe av årsaken kan være at president Donald Trump i forrige uke sa at han ville komme med en «fenomenal» skattepakke. I tillegg forventer mange at han vil øke statlig pengebruk på blant annet infrastruktur og fjerne reguleringer.

Trump antydet i valgkampen at han ønsket en selskapsskatt på 15 prosent, fra dagens 35 prosent.

Les også

Kun 11 land med AAA-rating: – Verden har historisk høy gjeldsgrad

– Fullstendig galskap

– Det som foregår nå er fullstendig galskap, sier David Stockman til CNBC.

Stockman ledet president Ronald Reagans budsjettkontor på 80-tallet og hadde ansvaret for «Reaganomics»-politikken, med kutt i skatter, statlige utgifter og reguleringer.

Men han har ikke noe til overs for Trump-regjeringen, og mener ifølge CNBC at markedet er i «fantasiland».

– Markedet priser åpenbart inn kraftig stimulus fra Trump. Hvis du bare ser på den virkelige verden der ute, så vil det eneste som skjer være et finanspolitisk blodbad, og Det hvite hus vil få en smell som aldri før i USAs historie, sier Stockman.

Han har tidligere spådd at Wall Street under Trump kommer til å lide omtrent samme skjebne som Francisco under jordskjelvet i 1906. Men spådommene hans om et krasj, som han også kom med før valget i USA, har så langt ikke slått til.

Mer enn Trump

Men det at børsene stiger til nye rekorder skyldes andre ting enn bare «trumptimisme», ifølge sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i forvalteren Nordkinn Asset Management.

– Det kan godt hende at det er en blanding. Det er nok noen forventninger om ekspansiv politikk fra Trump, det er det sikkert, sier Wilhelmsen til E24.

Les også

Washington-tenketank til E24: – Gjelden svekker USA

– Men personlig tror jeg hovedstoryen likevel er at det er tegn til at global vekst har tatt seg opp. I USA, i Storbritannia, i euroområdet og i Japan ser du bedre veksttall. Det er et økonomisk vendepunkt i verdensøkonomien som skjedde i fjor sommer. Det tror jeg er den viktigste forklaringen, sier han.

– Så vi er ikke i fantasiland, som Stockman sier?

– Jeg syns ikke man kan si det, når veksten har tatt seg opp. Jeg forstår bekymringen om at verdsettelsen ser strukket ut og børsen ser dyr ut. Men utviklingen det siste året kan man ikke kalle fantasi, sier Wilhelmsen.

STIGER MYE: Det siste året har Dow Jones Industrial Average-indeksen steget med mer enn en fjerdedel, fra 16.000 til over 20.000 poeng.

Foto: Infront

Bekymret over gjelden

Stockman tror at eventuelle skattekutt ikke får noen effekt i år, og bekymrer seg også for de langsiktige virkningene av USAs stigende gjeld. I mars skal også Kongressen diskutere om taket på statsgjelden skal økes.

Wilhelmsen er enig i at høy gjeld kan begrense USAs vekstpotensial på sikt.

Trump overtar nemlig en gjeld som er den høyeste siden Truman overtok som president etter andre verdenskrig i 1945, målt som andel av økonomiens størrelse.

Det offentliges gjeld til markedet tilsvarer 77 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), mens snittet de siste 50 årene har vært på rundt 40 prosent av BNP, ifølge tenketanken Committee for a Responsible Federal Budget, eller CRFB.

Tenketanken har beregnet at med dagens politikk vil gjelden stige til 89 prosent av BNP innen 2027, noe som gir mindre handlingsrom for å bruke penger i tilfelle krig, tilbakeslag eller andre nødsfall.

Les også

Mener USA bruker for mye: – Mangler 206.000 milliarder dollar

Høyere gjeld kan føre til høyere renter som spiser opp fremtidige budsjetter, advarer CRFB.

Risikoen er lavere vekst

– Når markedet begynner å se høyt priset ut, så skal det ikke så mye til for å få en korreksjon, sier Wilhelmsen.

Noe av det som kan utfordre de stigende børsene er fallende global vekst, eller stigende renter som gjør det dyrere for bedriftene å låne penger.

Også politisk turbulens også kan skape uro. For eksempel kan utfallet av valgene i Nederland og Frankrike potensielt skape frykt for at flere land forlater euroen, mener han.

– Det er nok frykten for lavere vekst som er den største trusselen for aksjemarkedet, sier Wilhelmsen.

ULIKE UTGANGSPUNKT: President Trump overtar en betydelig gjeld som særlig ble tatt opp etter finanskrisen, og budsjetter med store innebakte utgifter.

Foto: Committee for a Responsible Federal Budget

Les mer om gjeld på E24:

IMF: Hellas' gjeld er uholdbar

– USA styrer mot ny finanskatastrofe

Verden skylder 152.000 milliarder – har ikke lært av 800 år med kriser

USA-tenketank til E24: Gjelden svekker USA

Forfatter tror gjeldstynget Europa holder på gamle løsninger til det smeller

IMF advarer mot rekordhøy verdensgjeld

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Aksjer
 3. Donald Trump
 4. USA
 5. Finanskrisen
 6. Økonomi

Flere artikler

 1. USA trapper opp låneopptaket: Trumps gjeldsberg skaper hodepine

 2. Mener USA svekkes av gjeld på 171.000 milliarder

 3. Venter ny gjeldsrekord i USA i 2023

 4. – Trump har vekket markedets dyriske drivkraft

 5. Wall Street fortsatte oppturen