Trump angriper toppsjef etter rådsexit

Merck-sjefen trekker seg fra råd etter Trumps håndtering av høyreekstrem vold i Virginia. Trump svarer med et motangrep på høye medisinpriser.

TREKKER SEG: Merck-sjef Kenneth C. Frazier (t.h.) trekker seg fra et rådgivende organ etter president Donald Trumps håndtering av vold og demonstrasjoner i Virginia, og hans manglende fordømmelse av hvite nasjonalister. Trump gikk umiddelbart til angrep og sa via Twitter at nå får Frazier tid til å kutte de høye prisene på medisiner. Her er de to sammen i Det hvite hus.

Foto: Saul Loeb AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Konsernsjefen i medisinfirmaet Merck, Kenneth C. Frazier, trekker seg som medlem av American Manufacturing Council (AMC).

Industrirådet representerer privat sektor og gir råd til den amerikanske regjeringen i saker som har med handel å gjøre.

Frazier er en av få afroamerikanere blant konsernsjefene i store amerikanske selskaper, og skal ifølge amerikanske medier som CNBC ha reagert på presidentens håndtering av demonstrasjonene og volden i Charlottesville i helgen.

Store grupper hvite nasjonalister og nynazister samlet seg til demonstrasjoner og opptøyer i byen, som ligger i delstaten Virginia. En bilfører drepte og skadet en mengde motdemonstranter da han kjørte inn i en folkemengde.

«Som konsernsjef i Merck og på grunn av min personlige samvittighet føler jeg ansvar for å kjempe mot intoleranse og ekstremisme», skriver Kenneth C. Frazier i en uttalelse gjengitt på Mercks konto på meldingstjenesten Twitter (les hele meldingen nederst i saken).

Frazier understreker at USAs styrke er at landets mangfold av mennesker, og bidragene fra menn og kvinner med ulik tro, rase, seksuell orientering og politisk overbevisning.

«Amerikas ledere må ære våre fundamentale verdier ved å klart avvise uttrykk for hat, fordommer og enkeltgruppers overlegenhet, som står i motsetning til det amerikanske idealet om at alle mennesker er skapt likeverdige», sier Frazier.

Trump slår tilbake

En knapp time senere kommer Trump med et kraftig motangrep mot Merck og Frazier, også det via Twitter:

«Nå som Ken Frazier fra Merck Pharma har trukket seg fra presidentens Manufacturing Council, vil han ha mer tid til å SENKE SVINDYRE [RIPOFF, journ.anm.] MEDISINPRISER!» skrev Trump.

Now that Ken Frazier of Merck Pharma has resigned from President's Manufacturing Council,he will have more time to LOWER RIPOFF DRUG PRICES!

Trump har fått kritikk for ikke å ha gått langt nok i å fordømme demonstrasjonene og volden i Charlottesville, og for at han virket å fordele skylden likt mellom nasjonalister og motdemonstranter.

– Vi fordømmer med de aller sterkeste ord denne alvorlige fremvisningen av hat, fordommer og vold på mange sider – på mange sider, sa Trump etter hendelsene i Charlottesville.

Ytterligere fordømmelser

Senere kom Det hvite hus med ytterligere fordømmelser av volden i Virginia, og sa at Trump også hadde ment å fordømme Ku Klux Klan og nynazister.

«Selvsagt inkluderer det hvite nasjonalister, KKK, nynazister og alle ekstremistgrupper», sa Det hvite hus, ifølge Reuters.

Først mandag kveld norsk tid kom Trump igjen på banen i saken. Da kom det også en klar fordømmelse fra Trumps egen munn, og den gjaldt både Ku Klux Klan, nynazister, hvite nasjonalister og andre hatgrupper.

Flere har trukket seg

Frazier er ikke den første til å trekke seg fra rådgivende organer oppnevnt av Trump-administrasjonen.

Tidligere Uber-sjef Travis Kalanick forlot i februar rådet på grunn av presidentens holdning til innvandring.

I juni trakk også Tesla-sjef Elon Musk og Disney-sjef Robert Iger seg fra presidentens råd etter at Trump varslet at han ville trekke USA ut av Parisavtalen om klima, ifølge Bloomberg.

Merck-aksjen ser ikke ut til å ha tatt skade av hendelsen. Den er opp 0,9 prosent rundt to timer ut i børsdagen.

Trump har en rekke ganger tidligere brukt Twitter til å kritisere aksjeselskaper, både farmasiselskaper for høye medisinpriser, Lockheed Martin for å selge dyre fly og bilprodusenter for å flytte produksjon til Mexico.

Les mer: Disse selskapene er blitt rammet av Trumps Twitter-bonanza

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump

Flere artikler

  1. Rømmer fra Trumps prestisjeråd

  2. Kraftige reaksjoner etter at Trump snudde igjen

  3. Trump legger ned to prestisjeråd

  4. Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

  5. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger