Kronen fortsetter å stupe
Kronen fortsetter å stupe sammen med oljeprisen. Med fem prosents svekkelse på tre måneder begynner kronen å nærme seg finanskrisenivåer.
Onsdag ettermiddag er en euro verdt 9,94 kroner, mens en dollar kan kjøpe 8,71 kroner.
Det er en betydelig forskjell fra starten av oktober, da euroen var verdt 9,43 kroner og dollaren kunne kjøpe 8,15 kroner.
Det markerte kronefallet sammenfaller med at oljeprisen har falt med drøye 30 dollar fatet fra toppnivået 3. oktober til 56 dollar fatet onsdag morgen, og at aksjemarkedene globalt har falt.
– Oljeprisen falt videre i går etter frykt for fortsatt for høy produksjon og lavere etterspørsel. Dette dro med seg krona, som nå handler på det svakeste nivået i år, skrev Nordea Markets i en morgenrapport onsdag.
Målt mot 44 av Norges handelspartneres valutaer er kronen nå fem prosent svakere enn i starten av oktober.
I44-indeksen er Norges Banks foretrukne kronemål, og denne indeksen har falt fra 102,28 poeng i starten av oktober til 107,69 nå. En høyere indeks betyr svakere krone.
Så svak er kronen sjelden. I44 lå sist på tilsvarende nivåer rundt juletider i fjor, og i noen perioder etter oljeprisfallet gjennom 2014 og 2015.
Kronen nådde på sitt hittil svakeste nivå mot handelspartnernes valutaer da oljeprisen bunnet ut i starten av 2016, og I44-indeksen i en kort periode steg til over 110 poeng.
Årets svakeste krone: Valutastrateg tror vi ser 10-tallet mot euro innen nyttår
Kronen faller ofte mot slutten av året når det er lite handel, og kronen lå på tilsvarende svake nivåer mot euro før jul i fjor. Da handlet den helt oppe i 9,99 mot euro.
Kronen var derimot sterkere mot dollar før jul i fjor enn den er nå, men da var også oljeprisen høyere enn i dag. Dollaren kunne kjøpe 8,40 kroner rundt juletider i fjor.
Les mer: Årets svakeste krone: Valutastrateg tror vi ser 10-tallet mot euro innen nyttår
– Ikke tilfeldig
– Kronen er den svakeste på ett år. Det er ikke helt tilfeldig at det akkurat er ett år siden, for det er ingen tvil om at det er et element av sesongmønster i kronen, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.
– Det er sesongmessig dårlig likviditet i markedet på denne tiden av året. Kronen har en tendens til å svekke seg mot slutten av året, sier han.
Storbank spår norsk rentebrems: – Få grunner til å stramme inn
Sjeføkonomen påpeker at de strukturelle kjøpene av kroner fra blant annet oljeselskaper og den norske sentralbanken stopper opp i desember.
I tillegg blir de spekulative posisjonene også redusert mot slutten av året, og da kan det bli salg av norske kroner fra fondsforvaltere, sier han.
– Men så er det også sånn at oljeprisen har rast i det siste, og aksjemarkedene er under press globalt. Vi har en «risk off»-stemning. Nedgangen i aksjemarkedet er det verste vi har sett i en desembermåned på lenge, sier Wilhelmsen.
Les mer: Storbank spår norsk rentebrems: – Få grunner til å stramme inn
Tror på sterkere krone
Wilhelmsen tror at kronen vil kunne styrke seg igjen på starten av 2019, slik den har gjort i tidligere år. Dette avhenger av utviklingen i oljeprisen og aksjemarkedene.
– Hva skal til for at kronen blir rekordsvak mot euroen rundt juletider?
– Det skal ikke mye til, for vi er så nære. Kronen gikk én prosent i går, og vi er bare én prosent unna, sier Wilhelmsen.
Rekordnivået mot euro så langt er på 10,139 den 26. desember 2008, i en periode da finanskrisen hadde herjet i markedene i noen måneder.
Wilhelmsen sier at eventuelle «haukete» signaler om videre rentehevinger i USA i rentemøtet onsdag kan bidra til å sende aksjemarkedene og oljeprisen lavere, noe som vil kunne svekke kronen ytterligere.
I tillegg vil en eventuell beslutning om å ikke endre renten på Sveriges rentemøte torsdag også kunne bidra til å sende kronen over ti kroner, ifølge sjeføkonomen.
Riksbanken har signalisert at renten skal heves i desember eller februar.