Norwegian fraktet 3,4 millioner passasjerer i oktober
Passasjerveksten fortsetter for flyselskapet Norwegian, men i et lavere tempo enn før. Selskapets fly var litt mindre fulle, men også mer punktlige i oktober.
Norwegian fraktet i oktober 3,39 millioner passasjerer, noe som er opp 240.387 passasjerer eller åtte prosent fra oktober i fjor.
Det kommer frem i selskapets ferske trafikkstatistikk som ble sluppet tirsdag.
Mens kapasiteten økte med 29 prosent (antall tilgjengelige setekilometer) økte trafikken med 25 prosent (antall passasjerkilometer). 12 prosent av kapasitetsveksten forklares med at selskapet i snitt flyr lengre ruter (mer langdistanse), mens resten kommer av at man satte flere nye fly inn i trafikk.
Siden kapasiteten økte mer enn trafikken, klarte ikke selskapet å fylle alle de nye setene med passasjerer, noe som sørget for at fyllingsgraden (gjennomsnittlig passasjerbelegg) falt med 2,4 prosentpoeng til 87,4 prosent, målt mot oktober i fjor.
Norwegians billettinntekter økte fra 2,37 til 2,90 milliarder kroner mot oktober i fjor, ifølge E24s beregninger, tilsvarende en vekst på 22,4 prosent.
Samtidig som Norwegian slapp sine trafikktall, slapp også lavprisselskapet Wizz Air sine tall. Selskapet hadde en passasjervekst på 14,8 prosent til totalt 3,06 millioner i oktober, og havnet dermed like bak Norwegian.
Norwegian er største «utlending» i New York: Frykter nye avgifter demper reiselysten
Nesten åtte av ti fly i rute
Ser man på nøkkeltallene for vekst har passasjerveksten falt fra 14 til 8 prosent, mens kapasitetsveksten har falt fra 31 til 29 prosent i oktober i år sammenlignet med veksten i oktober i fjor. Dette er en varslet utvikling ettersom Norwegian nå har blitt langt større og vokser roligere enn før.
– Veksten er størst på selskapets langdistanseruter og etterspørselen er stabilt god. I tråd med strategien, vil nå veksten flate ut fremover, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian, om trafikktallene.
Han står nå foran vintersesongen som tradisjonelt er preget av tynne marginer, og enten null i resultat eller underskudd for de fleste flyselskapene.
– Vi går nå inn i en periode preget av generelt lavere etterspørsel, tøff konkurranse og høy oljepris, noe som gjør at det blir enda viktigere å fortsette arbeidet med å redusere selskapets kostnader, sier Kjos.
Selv om Norwegian fortsatt vokser kraftig klarte selskapet i oktober å øke punktligheten med 1,4 prosentpoeng til 79,7 prosent. Regulariteten, altså antallet avganger som ble fløyet fra rutetabellen, lå stabilt på 99,4 prosent.
Norwegian har vært åpne på at de har slitt med punktligheten, særlig på langdistanserutene. Dette skyldes i stor grad motorproblemene på Rolls-Royce-motorene på Dreamliner-langdistanseflyene som rammer Norwegian og en rekke flyselskaper.
Oljeprisen spiste opp Norwegians kostnadskutt
Lavere marginfall enn ventet
Ser man på inntjeningen per passasjerkilometer (yield), så falt den med 2,0 prosent til 0,38 kroner.
Det er et lavere fall enn meglerhuset DNB Markets hadde ventet i forkant. De regnet med et yield-fall på 5,4 prosent til 0,37 kroner.
Ifølge Norwegian er «utviklingen i yield positiv, men påvirkes av økt gjennomsnittslengde per flyging», altså at langdistansevirksomheten utgjør en større del. Ettersom flybillettene ikke blir tilsvarende dyrere jo lengre man flyr, så vil inntjeningen per kilometer falle.
– Valutaendringene trekker i positiv retning, men en økende andel langdistanse vil fortsatt dempe yield-vekst år mot år, skrev meglerhuset mandag, og pekte på at Norwegians melding om salg av Airbus A320neo-fly i forrige uke løftet aksjekursen.
DNB Markets har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 250 kroner på Norwegian. Aksjen steg mandag 1,5 prosent til 226,40 kroner, og har så langt i år vært helt nede i 161 kroner på det laveste og helt oppe i 320 kroner på det høyeste.
Mens yield (inntjening per passasjerkilometer) falt til 0,38 kroner, falt inntjeningen per tilgjengelige passasjerkilometer (Rask) med 5,0 prosent til 0,33 kroner.
Til sammenligning klarte Norwegian i tredje kvartal å redusere enhetskostnadene sine fra 0,33 til 0,30 kroner mot samme periode året før, men dette ble spist opp av økte drivstoffkostnader, slik at de totale enhetskostnadene lå stabilt på 0,43 kroner.
Ettersom man fikk inn 0,33 kroner per tilgjengelige sete og kostnadene lå om lag 10 øre høyere, er Norwegian avhengig av andre inntekter som ombordsalg, cargoinntekter og lignende for å gå i pluss.