Faroe og Equinor i stor byttehandel på norsk sokkel

Equinor og Faroe Petroleum er blitt enige om flere transaksjoner i Norskehavet og Nordsjøregionen på norsk sokkel. Byttehandelen vil løfte Faroes omsetning med 1,7 milliarder kroner neste år.

BYTTEHANDEL: Faroe Petroleum bytter eiendeler med Equinor.
Publisert:

– Vi er kjempefornøyd med denne dealen, sier Helge Hammer, sjef for Faroe Petroleum i Norge, til E24.

Oljeselskapet varsler onsdag om en byttehandel med Equinor, der Faroe øker sin produksjon og kontantstrøm kraftig gjennom et bytte av eiendeler i flere felt på norsk sokkel.

Faroe gir fra seg sine andeler i tre felt under utbygging til Equinor, nemlig Njord-, Hyme og Bauge. Til gjengjeld får Faroe andeler i de fire produserende feltene Alve, Marulk, Ringhorne Øst og Vilje.

E24+: Fem grunner til at DNO vil kjøpe Faroe Petroleum

– Dette er en veldig god avtale for oss. Den er i linje med strategien vår om vekst i porteføljen og produksjonen, sier Hammer.

Transaksjonen vil løfte Faroe Petroleums omsetning med rundt 1,7 milliarder kroner neste år, og løfte produksjonen i 2019 med 7.000 til 8.000 fat per dag til mellom 18.000 og 22.000 fat per dag, ifølge Faroe.

Les også

DNO byr på Faroe Petroleum: Budet verdsetter selskapet til 6,7 milliarder kroner

– Dette er vinn-vinn både for Equinor og oss. De får felter som passer bedre for et stort selskap, og vi får tilgang på felter som både er i produksjon, men som også har reserver og betydelige oppsider. Det vi får er mer verdt for oss, enn det vi gir fra oss, sier Hammer i en pressemelding.

Ingen kontanter

Det er ikke noe kontantoppgjør i transaksjonen, som er en ren byttehandel.

Equinor bekrefter byttehandelen, og sier at den vil styrke Equinors posisjon i Norskehavet, samtidig som selskapet kutter eksponeringen til eiendeler utenfor selskapets kjerneområder.

– Vi styrker posisjonen vår som operatør for det hydrokarbonrike Njord-området, som vi mener fortsatt har et betydelig oppsidepotensial. Vi forblir operatør og største rettighetshaver i Alve, som produseres via Norne, en annen viktig del av Norskehavet for oss, sier Siri Espedal Kindem, Equinors områdedirektør for Drift Nord i meldingen.

Les også

Equinor og Lundin Petroleum inngår byttehandel i Nordsjøen

Njord var i produksjon fra 1997 til 2016. Plattform og lagringsfartøy oppgraderes nå og skal drives i 20 nye år fra 2020.

Gjenværende reserver for Njord- og Hyme anslås til 175 millioner fat oljeekvivalenter, og Bauge har ifølge Equinor et reserveanslag på 73 millioner fat oljeekvivalenter.

Oppkjøpsforsøk

Faroe har vært i vinden i det siste, etter at storaksjonær DNO varslet et bud på hele selskapet. Budet har imidlertid møtt en kald skulder hos Faroe-styret, fordi de mener det «betydelig undervurderer» selskapet.

I pressemeldingen sier Hammer at selskapet har arbeidet med Equinor-avtalen lenge før budet fra DNO.

Han viser også til at Faroe har fått godkjennelse fra en britisk instans som skal passe på at inngåtte avtaler ikke kun har til hensikt å stoppe oppkjøp, men at de er bra for virksomheten.

– Er dette også et svar til DNO om at dere klarer dere bra på egen hånd?

– Det gjør vi, men vi trenger ikke forteller DNO det, sier Hammer.

Les også

– Vi har vært i oljen siden før den var fossil

Les også

Equinor vurderer å selge «lavkarbon-pakke»

Les også

Equinors flytende vindpark leverer over all forventning: – En kjempesuksess

Publisert:

Her kan du lese mer om