Tungt børsfall etter torsdagens oljerally

Børsen åpner med fall på 1,1 prosent. Statoil og DNB leder an nedover.

RETT NED: Slik åpnet Oslo Børs fredag.
Publisert:

Torsdag steg Hovedindeksen på Oslo Børs hele 2,24 prosent på rally i oljerelaterte aksjer etter Opec-avtalen kvelden før.

Gårsdagens soleklare børsvinner Seadrill hadde da en oppgang på vanvittige 33 prosent, men faller over 6 prosent en drøy halvtime inn i fredagens handel. Analytikere E24 snakket med torsdag viste riktignok til at gårsdagens store oppgang trolig kunne skyldes at investorer dekket inn sine shortposisjoner.

Mens oljeaksjer steg bredt og noen høyt torsdag, er det en annen situasjon fredag. Enkeltaksjer i oljerelatert virksomhet faller, men det er ikke et sektorbredt fall innen olje. Foruten Seadrill faller imidlertid også børslokomotivet Statoil 1,40 prosent, og dette tynger selvsagt hele indeksen. Oljeselskapet Det norske stiger på sin side nesten 1 prosent etter melding om at fusjonen med BP Norge gjennomføres i dag, og at det sammenslåtte selskapet varsler at utbyttekranen skal åpnes igjen.

DNB-fall

Samtidig faller børsens mest omsatte aksje i øyeblikket, DNB, med over 3 prosent.

Dette kan skyldes den enormt tunge børsdagen som omtrent hele finanssektoren hadde i markedet i USA i går kveld, der Deutsche Banks USA-noterte aksje dro med seg investorene nedover. Denne nedturen fortsetter fredag.

Årsaken til at en tysk investeringsbanks aksjefall påvirker andre aksjer innen finans, kanskje også i Norden, er spillovereffekter i finansmarkedet.

De siste ukene har det vært uro rundt hvor godt kapitalisert Deutsche Bank er, med stadige små drypp i aksjekursen.

Deutsche-fall

Det virkelig store fallet i går og som fortsetter i dag, kommer imidlertid av at investorer nå frykter for at det kan utløses en likviditetskrise i banken - altså tilgangen på kortsiktig kapital.

Dette skjer etter at Bloomberg torsdag meldte at en rekke hedgefond har redusert sine posisjoner i banken.

Ved 9.50-tiden er aksjen ned 7,6 prosent i Frankfurt, og torsdag falt aksjen 7 prosent under handelen på Wall Street.
Commerzbank, som meldte torsdag at banken må kutte 9.600 ansatte, faller på samme tidspunkt 5 prosent på Frankfurt-børsen.

Oljeprisen litt tilbake

Etter å ha bykset stort på Opec-landenes enighet om å kutte i den daglige oljeproduksjonen, går oljeprisen litt tilbake fredag. Et fat omsettes for 48,96 dollar i spotmarkedet for Nordsjøolje fredag.

Oljerally

Oljetunge Oslo Børs grust sine europeiske storesøstre i kjølvannet av den overraskende meldingen om at Opec har kommet til enighet om et utkast til en produksjonsavtale i onsdag kveld.
Hovedindeksen endte opp 2,24 prosent til 623,08 poeng.
Oppgangen på Hovedindeksen ble drevet av børslokomotivet Statoil, som steg småspektakulære 6,94 prosent til 134,0 kroner per aksje.
Den prosentvise oppgangen i Statoil er den største siden februar i år, og den fjerde største siden finanskrisen.

Nordsjøolje (brent) er ned 0,72 prosent til 49,24 dollar, mens amerikansk lettolje (WTI) er ned 0,31 prosent til 47,58 dollar.

Les også

Nytt Deutsche Bank-fall etter meldinger om kunde-exit

Les også

9.600 må gå i Tysklands nest største bank

Les også

DNB er mer verdt enn Deutsche Bank

Publisert: