Seadrill-ras på knallrød Oslo Børs:
– Nå er det krisestemning blant aksjonærene
Oslo Børs var blant børsene i Europa som fikk mest bank onsdag. Blant dem som falt mest var John Fredriksens riggkjempe Seadrill.
Onsdag virket det som investorene rømte Oslo Børs så raskt de bare kunne. Oljeprisen var ned 2,79 prosent til 27,91 dollar per fat og flere av de største oljeaksjene fikk svært hard medfart da investorene begynte å flykte.
Følg utviklingen i E24s aksjelive!
Da Børsen stengte var hovedindeksen ned 4,71 prosent, og flere av de mest omsatte selskapene endte dagen med kraftig fall.
- Statoil var ned 7,20 prosent.
- DNB var ned 4,16 prosent.
- Yara var ned 6,89 prosent.
- Telenor var ned 2,39 prosent.
- Norsk Hydro var ned 5,59 prosent.
John Fredriksens riggkjempe Seadrill falt desidert mest av alle selskapene på Oslo Børs, og satte ny bunnotering onsdag ettermiddag. Siden oljeprisfallet startet sommeren 2014 har aksjen stupt 94,13 prosent, onsdag alene var aksjen ned 29,08 prosent til 14,44 kroner per aksje.
– Nå er det krisestemning blant investorene, og mange forsøker å selge seg ut. Aksjen er nå mer som en opsjon, da selskapets markedsverdi av egenkapitalen i forhold til selskapets totalverdi (inklusive gjeld) er om lag 7 prosent, sier Seadrill-analytiker Knut Erik Løvstad i Fondsfinans.
For å finne tilsvarende lave priser må en helt tilbake til den tiden da selskapet ble handlet på gråmarkedet. John Fredriksen tok selskapet på børs til 43 kroner per aksje i 2005, og den falt noen kroner under dette i forbindelse med finanskrisen.
Fryser lederlønn i Statoil
Vil mangle én milliard
Løvstad var ikke alene om å mene at Seadrill-aksjen nå begynner å bli svært usikker. Seadrill-analytiker Harald Hornes Øyen peker også på at aksjen nå ligner mer en opsjon enn en aksje.
– Når obligasjonene handles på 30 prosent av pålydende og markedsverdien av egenkapitalen er under 10 prosent av verdien av selskapet, begynner aksjen å ligne en svært volatil opsjon, sier han til E24.
Hverken Løvstad eller Øye vil imidlertid begynne å snakke om konkurs for selskapet enda.
– Situasjonen selskapet er i nå er alvorlig. Aksjekursen er svært lav, og det kan bli vanskelig for selskapet å hente kapital fremover. I midten av 2017 vil selskapet mangle én milliard dollar for å betale tilbake ulike lån som forfaller frem til 2017, sier Løvstad.
Han understreker at en tidligere har sette eksempler på at selskaper i lignende situasjoner får utsatte betalingsfrister.
– I tillegg har selskapet fortsatt en god kontraktstrøm fra rigger på kontrakt og de kan skyve på planlagte nybyggingsprosjekter, sier Løvstad til E24.
Derfor gir oljepris på 2003-nivå oljekrise i 2016
Har fulgt oljen
Fra børsnoteringen og frem til høsten 2013 var Seadrill-aksjen et eventyr for investorene. Toppen ble nådd på 289 kroner september dette året, og senest sommeren 2014 snuste aksjen på 250 kroner. Kort tid etter sa det imidlertid stopp, og aksjen suste nedover i takt med oljeprisen.
Siden da har de to fulgt hverandre. Det siste året har Seadrill-aksjen falt 52,73 prosent, mens oljeprisen har falt 43,47 prosent.
– Seadrill-aksjen begynte å falle sommeren 2014 og har falt i takt med oljeprisen. Hvor viktig er det for Seadrill at denne trenden snur?
– Det er selvfølgelig svært viktig, men ikke bare for Seadrill. Det gjelder hele oljeservicebransjen, når oljeprisen er under 30 dollar per fat er det klart at det ikke vil bli gjort mye boring på dypt vann, som er det mange av de norske selskapene spesialiserer seg på, sier Løvstad til E24.
Kyllingstad tror oljeprisen har nådd bunnen
Trist utvikling
Børsfallet onsdag er på ingen måte det største eller eneste verdens investorer har sett de siste ukene. Siden starten av året har lav oljepris og kraftige børsfall i Kina skremt markedet og presset hovedindeksene nedover.
– Det er klart at den type overraskelser og vendinger gjør at man blir mer usikker. Det er få investorer som frykter at mulighetene skal gå fra en på oppsiden, det er fortsatt frykt for fall som preger samtalene og fokuset. Dagens fall har nok skapt større frykt enn det man har sett så langt i år, sa Ole Marius Lauritzen, som er aksjemegler hos Handelsbanken til E24 tidlig onsdag.
For året er hovedindeksen på Oslo Børs nå ned 15,11 prosent, og så langt mener mange analytikere at det vil bli vanskelig å spå når fallet kan ende.