SAS outsourcer regionalruter og øker flåten

SAS outsourcer sitt regionale flyselskap Blue1 til et irsk selskap. SAS sier det vil gjøre dem mer fleksible og samtidig bedre tilbudet på mindre regionale ruter.

HISTORIE: Dette Boeing 717-flyet fra det finske flyselskaper Blue1 var en del av flåten på fem slike fly. Nå erstattes disse av regionalfly av typen Bombardier CRJ900, mens selskapet selges av SAS til Cityjet.
Publisert:

Da SAS la frem den forrige kvartalsrapporten sin i starten av september, annonserte flyselskapet at de hadde lagt ut et anbud for å drive åtte regionalfly, med en opsjon på ytterligere seks fly.

Dette anbudet skulle erstatte de fem utgående Boeing 717-flyene til SAS' datterselskap Blue 1, og også gjøre det mulig å betjene flere mindre ruter i Skandinavia.

Torsdag annonserte SAS at de har inngått en avtale med det irske selskapet Cityjet. Avtalen innebærer at Cityjet kjøper hele det finske Blue 1 av SAS, og at selskapet leier ut åtte nye regionalfly av typen Bombardier CRJ900 til SAS med mannskap.

Flyene skal males om med SAS-farger, og flyene utvider dermed SAS sin eksisterende flåte med 12 CRJ900-fly som drives av SAS' datterselskap Cimber i Danmark.

Pressetalsmann Henrik Edström i SAS bekrefter overfor E24 at Blue1 fortsatt skal ha base i Skandinavia etter salget, men SAS utelukker ikke nedbemanninger.

– Skal de Blue1 ansatte som jobber der i dag få fortsette under Cityjet når de leier ut fly til dere?

– Det pågår diskusjoner med fagforeningene for å sikre at Blue1 har den rette bemanningen. Vi kommer tilbake med mer detaljer om det i tiden som komme, sier Edström.

Vil øke rutetilbudet til mindre byer

I en pressemelding torsdag, skriver SAS at hensikten med samarbeidet er å utvide rutetilbudet til og fra Skandinavia.

– Dette anbudet er ment å dekke tynne strekninger med lite trafikkgrunnlag. Vi ser på muligheten for å koble mindre byer i Skandinavia sammen, som vi ikke har klart til nå med SAS sine større fly. Dette vil styrke tilbudet vårt på tvers av de landene, i tillegg til innenriks, sa kommersiell direktør i SAS, Eivind Roald, til E24 da kvartalsrapporten ble lagt frem.

De fem utgående Boeing 717 regionalflyene som Blue 1 har hatt i flåten frem til nå har hatt 115 seter. CRJ 900-flyene som allerede brukes i Cimber, og som erstatter Boeing-flyene, har 90 seter. De nye flyene til Blue 1 vil bli satt i trafikk fra og med mars 2016.

– Vi ser frem til å jobbe med Cityjet for å ekspandere vårt regionale rutenettverk videre, og dermed styrke SAS' tilbud til de som reiser ofte, sier konsernsjef Rickard Gustafson, i en pressemelding, og legger til at dette komplementerer SAS sine tyngre trafikkerte ruter.

Les også

SAS satser videre på USA: Åpner ruter til Miami og Los Angeles

Kutter kostnader

SAS har lenge hatt en strategi om å skille ut de mindre rutene til andre selskap eller datterselskap for å få en mer fleksibel kostnadsstruktur. Strategien er en del av de mange kostnadskuttene som SAS har iverksatt etter at selskapet var på konkursens rand høsten 2012.

Dette har vi allerede sett med salget av Widerøe, oppkjøpet av Cimber i fjor (der CRJ900-flyene ble flyttet fra SAS til Cimber) og med den nye avtalen med Blue 1.

Senioranalytiker Jacob Pedersen i Sydbank, som følger luftfarten og SAS tett, er positiv til nyheten:

– Man får gjort selskapet mindre komplisert og får formodentlig rimeligere vilkår. Det bidrar til å senke kostnadene for SAS generelt, sier Pedersen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Blue 1 var på et tidspunkt et selvstendig flyselskap, men det er nå kun et produksjonsselskap. SAS har allerede en produksjonsplattform gjennom Cimber, som blant annet brukes til å få de ansatte over på billigere vilkår, legger han til.

SAS anslår at transaksjonen vil få en negativ regnskapseffekt på 90 millioner svenske kroner for fjerde kvartal i regnskapsåret 2014/2015.

For SAS er det ikke bare viktig å ha et konkurransedyktig kostnadsnivå når det kommer til de ansatte, men også selve flåten. Kommersiell direktør i SAS, Eivind Roald, påpekte dette overfor E24 i september:

– Vi har nå rendyrket flåten slik at SAS sitter med fly fra Airbus og Boeing, mens datterselskapene sitter med CRJ 900 (de mindre regionalflyene med jetmotor, journ-anm.) og turbopropflyene er outsourcet (blant annet Widerøe, journ.anm.), sa Roald.

Les også

SAS kansellerer: Oljenedturen tok knekken på direkteruten til Houston

Les også

SAS frykter at nordmenns reiselyst avtar: – Vi har merket en effekt allerede

Les også

Nå skal SAS følge i billigselskapenes fotspor

Publisert:

Her kan du lese mer om