Aker Solutions og Baker Hughes inngår allianse

Oljeserviceselskapene skal samarbeide om utvikling av teknologi for økt oljeproduksjon.

ALLIANSE: Aker Solutions, der Kjell Inge Røkke og Aker er største aksjonær, inngår et samarbeid med det amerikanske oljeserviceselskapet Baker Hughes. Til høyre for Røkke står konsernsjef i Aker og arbeidende styreleder i Aker Solutions, Øyvind Eriksen.

Simen Grytøyr
 • Jostein Nissen-Meyer
 • Anders Park Framstad
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Aker Solutions og amerikanske Baker Hughes har avtalt å inngå et samarbeid for utvikling av teknologi for økt oljeproduksjon offshore.

Samarbeidet har som mål å utvikle teknologi som skal øke oljeproduksjonen, utvinningsgraden og redusere kostnadene, heter det i en pressemelding tirsdag.

- Styrke virksomheten

- Vårt felles samarbeid vil styrke virksomheten i hvert av selskapene og hjelpe kundene med låse opp de store verdiene som kommer fra subsea-produksjon. Utvikling av fabrikker for subsea-utstyr er et nøkkelfokus for Aker Solutions. Partnerskapet med Baker Hughes vil gi ekstra kapasitet til å hjelpe oss med å utvikle teknologi for å skape et fullt ut funksjonerende subsea-produksjonssystem, sier arbeidende styreleder i Aker Solutions, Øyvind Eriksen, i en kommentar.

Alliansens hovedteam vil være lokalisert i Houston.

Selskapene går imidlertid ikke ut med noen konkrete tall rundt det økonomiske potensialt i avtalen.

- Vi har valgt å ikke gå ut med noen tall. Men det er kjent at subsea og dypt vann er den delen av virksomheten vår som vokser raskest, sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions til E24.

Les også

Aker går under vann

- Dette ser spennende ut. Det fremstår som en relativt løs avtale om samarbeid, men slik jeg ser det, tilbyr Baker Hughes et bredere globalt nedslagsfelt enn det Aker Solutions har i dag. Samarbeidet kan derfor ha positive markedsimplikasjoner, sier analytiker i Fondsfinans, Petter Narvestad, til E24.

- Rent teknologisk er det for tidlig å si hva dette vil medføre, men slik det fremstår, kan det være en viktig driver for å få opp utvinningsraten for subsea-felt, som ligger kraftig bak onshore og faste plattformer. Slik teknologi vil bli tatt godt imot av oljeselskapene. Avtalen er klart positiv, sier Narvestad videre.

E24 har vært i kontakt med flere analytikere som dekker Aker Solutions, men ingen andre har foreløpig ønsket å kommenter avtalen.

Lav utvinningsgrad

- Dypvanns-oljefelt har så langt vært karakterisert av en lav utvinningsgrad, og nye funn i dypere og mer værharde områder gjør disse feltene enda dyrere å utvikle, sier Martin Craighead, konsernsjef i Baker Hughes.

- En ensifret utvinningsrate som man for øyeblikket oppnår på mange av disse feltene, støtter ikke opp om en bærekraftig forretningsmodell. Ved å samarbeide vil Baker Hughes og Aker Solutions identifisere og integrere de mest effektive kombinasjonene innen brønn- og undervannsteknologi, og med det legge til rette for økte produksjonsrater fra feltene, sier Craighead videre.

Aker Solutions-aksjen ble handlet for i underkant av 97 kroner i forkant av meldingen som ble offentliggjort klokken 13. Kursen gjorde så et hopp til 99 kroner, men har etter en halvtimes tid falt noe tilbake og handles nå for rundt 97,80 kroner.

E24 BØRS:Følg aksjen

Subsea-vridning

Aker Solutions meldte i forrige uke at de hadde sikret seg en kontrakt for produksjon av subsea-systemer til oljefeltprosjekt utenfor Angola.

- Aker Solutions har i lang tid fremhevet subsea som det området som vokser sterkest innen oljeservice. Aker Subsea har fått en god andel av denne veksten, sier arbeidende styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solutions.

- Kaombo-kontrakten er en bekreftelse på denne utviklingen. Det er ikke en utvikling jeg forventer vil stoppe, sa Eriksen da til E24.

I 2013 fant nesten halvparten av Aker Solutions' omsetning sted i subsea-divisjonen, mens divisjonen bokførte hele 64 prosent av ordreinngangen.

Fra analytikerhold pekes det på at aksjemarkedet verdsetter selskaper innenfor undervannsteknologi høyere enn tradisjonell oljeservicevirksomhet.

Eriksen ville imidlertid ikke spekulere i om det kunne bli aktuelt i å skille ut subsea-virksomheten som en egen divisjon.

- Det som er en viktig faktor, er den fordelen subsea-divisjonen har i samspillet med engineering- og prosjektstyringsvirksomheten i andre deler av Aker Solutions. Det gir oss et konkurransefortrinn som setter oss i stand til å vinne nye kontrakter, sa Eriksen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions

Flere artikler

 1. Angola-kontrakten viser subsea-trend, men Aker-Eriksen vil ikke spekulere på ny deling

 2. Betalt innhold

  Aker Solutions inngår allianse med amerikansk oljegigant

 3. - En modell vi har erfart skaper store verdier

 4. Annonsørinnhold

 5. Aker Solutions sikret milliardkontrakt

 6. Disse kjempene kan sluke Aker Solutions