BØRSKOMMENTAR: Laksen slaktet børsen

Oslo Børs trosset gode forbrukertillitstall fra USA og endte ned tirsdag.

Publisert:

Hovedindeksen falt 1,0 prosent og endte på 283 poeng.

Det er fiskeselskapene som har hatt en eventyrlig opptur det siste halve året som preget børsnedturen tirsdag.

Etter toppnoteringen på 42,6 kroner kiloen for laks forrige uke, er gjennomsnittsprisen ventet å falle til 38-39 kroner denne uken.

- Reaksjonen fra markedet er at prisene vil falle tre til fire kroner denne uken, sier Søren Martens i Fish Pool til Reuters.

Fiskeresultatene skuffet

Også førstekvartalsresultater fra bransjen var med på å senke stemningen blant fiskeinvestorene. Fiskemelprodusenten Copeinca

OSE

COP

leverte et underskuddet før skatt på skuffende 7,3 millioner kroner, mot et positivt resultat på 11,3 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Les mer:

Kursen stupte 10,3 prosent.

Også Marine Farms

OSE

MAFA

ble straffet på børsen til tross for forbedrede resultater fra i fjor. Selskapet levertet et resultat før skatt på 6,8 millioner kroner, mot underskudd på 28,8 millioner i fjor. Likevel falt kursen 4,6 prosent.

Investorene selger etter rekordoppgang

Heller ingen av de andre fiskeselskapene på børsen slapp unna investorenes gevinstsikring etter signaler om fallende laksepriser.

Aker Biomarine

OSE

AKBM

stupte 12,8 prosent, Codfarmers

OSE

COD

dypdykket 15,4 prosent, Austevoll

OSE

AUSS

datt 6,3 prosent, Aker Seafoods

OSE

AKSE

var ned 4,2 prosent, Cermaq

OSE

CEQ

falt 46,3 prosent, mens Marine Harvest

OSE

MHG

var ned 5 prosent.

Gjødslet nedgang

Yara

OSE

YAR

sendte mandag ut et nytt pristilbud til selskapets større kunder. Prisene er lavere enn forventet, og får aksjen til å stupe på Oslo Børs.

I juni vil den norske gjødselkjempen selge det europeiske fullgjødselet CAN til Tyskland for 115 euro per tonn. Juni er starten på en ny sesong og bøndene har stort sett kjøpt det de trenger til inneværende avling. Derfor har selskapet for vane å sette ned prisene nå.

- Vi gir nå en startpris som skal motivere distributørene til å kjøpe for lagring til neste sesong. Vi mener at dette er en fornuftig og riktig pris ut fra et ønske om å få en god start på sesongen volummessig, sier investor relations-direktør Torgeir Kvidal i Yara til E24.

- Reell avslag

- I Tyskland har prisene vært rundt 150 euro per tonn, så dette er et stort avslag. Det er tydelig at Yara vil ha volum, sier analytiker Lars Kjellberg i meglerhuset Credit Suisse til E24.

- Markedet ser svakt ut i det korte bildet. Usikkerheten gjør at man stiller ned prisene, kanskje mer enn man burde gjøre etter min oppfatning. Men hvis man ikke får volum nå, finnes det ingen etterspørsel der ute, legger han til.

Yara-aksjen falt 6,7 prosent til 209 kroner.

Kjøpelysten i USA løftet børsene

Nedgangen på børsen så lenge ut til å bli verre enn 0,8 prosent, men overraskende gode amerikanske forbrukertillitstall (consumer confidence) for mai løftet det globale aksjemarkedet en time før børsslutt i Oslo. Kjøpelysten i USA har ikke steget like mye fra en måned til en annen på over seks år.

Statoil

OSE

STL

, som utgjør rundt 30 prosent av hovedindeksen, klatret 0,7 prosent til tross for svakere oljepris og signaler om at Opec ikke vil kutte produksjonen på sitt møte førstkommende torsdag.

Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om