Henning Berg: - Heller eiendom enn United-aksjer

Etter å ha vraket Asia-notering og utsatt børsnotering i USA gjør Manchester United nå et nytt fremstøt på New York Stock Exchange. Tidligere United-spiller Henning Berg ville heller puttet pengene i eiendom.

INGEN AKSJESPEKULANT: Tidligere Manchester United-spiller Henning Berg hverken eier eller har planer om å eie Manchester United-aksjer. Den engelske fotballklubben håper å børsnoteres på New York Stock Exchange 10 august i år.
Publisert: Publisert:

Detaljene rundt klubbens siste børsnoteringsforsøk ble avslørt mandag, samtidig med at klubben har signert en syvårig sponsoravtale med General Motors om å ha Chevrolet-reklame på draktene fra og med 2014.

Den planlagte børsnoteringen kan være av stor betydning for å få redusert klubbens gjeld på 4029 millioner kroner.

- Skal ikke kjøpe aksjer

Tidligere United-proff og fotballekspert i TV2, Henning Berg, er spent på utfallet av børsnoteringen.

- Å gå på børs er en usikkerhet. Det blir spennende å se hvor mye penger som kommer inn, hvor mye av det som kan brukes på klubben og hvor mye gjeld som må betales, sier han til E24.

Selv har han ingen planer om å spytte penger i United-emisjonen.

- Nå er ikke jeg noen aksjespekulant, så hvis jeg skulle kjøpt aksjer ville det vært for moro skyld. Skulle jeg velge, ville jeg heller kjøpt eiendom, sier Berg.

Han mener årsaken bak børsnoteringen blant annet er at dagens eierskapsmodell ikke gjør klubben konkurransedyktig.

- Skal United konkurrere på lik linje med Manchester City, og slå Real Madrid og en del andre lag, så har de nå en mulighet til å nærme seg de andre storklubbene økonomisk, sier Berg.

Berg understreker at en fellesnevner for klubber som går på børs, er at den store suksessen uteblir.

- Det kan være en god måte å få inn friske penger på for klubben, men det er ikke mange klubber som har vært børsnotert og hatt suksess over tid. Man blir mer påvirket av markedsmekanismer, uroer i markedet og spekulasjoner enn hvis det er medlemmene som eier klubben.

Nytt noteringsforsøk

United har nå valgt å forsøke seg på børsnotering i USA, etter å ha måttet droppe notering i Hongkong og Singapore. Allerede forrige uke satte klubben USA-notering på vent, og oppga økt markedsvolatilitet som årsak.

Les også: - Manchester United utsetter børsnoteringen

Nå gjør de altså et nytt fremstøt.

- Jeg er bekymret over at noteringen ikke kunne gjøres opprinnelig, og at den nå skal gjøres på et blunk, sier David Menlow ifølge Reuters. Han er president i IPO Financial, et selskap som følger børsnoteringer.

- Mentaliteten ved klubblag er at folk liker å eie en del av det som en som en trofeinvestering, men vil en slik investering leve opp til forventningene? spør han.

Den USA-baserte Glazer-familien som eier United, står for halvparten av de 16,7 millioner aksjene som skal selges i forbindelse med børsnoteringen.

Skal på roadshow

Det er Credit Suisse, JPMorgan Chase, Bank of America og Deutsche Bank som har fått oppdraget med å tilby United-aksjene til offentligheten. Aksjene promoteres på et såkalt roadshow som skal begynne i dag onsdag, og representanter fra meglerhusene kommer til å stoppe innom Kuala Lumpur, Singapore, London og New York i et forsøk på å gjøre klubben lekker for investorer.

Å pushe United-aksjene kan bli en tøff jobb for meglerhusene. Det er få andre klubber å sammenligne United med i USA, og mange amerikanere anser heller ikke fotball for å være en toppidrett, skriver Reuters.

Høy pris

United håper å debutere på New York Stock Exchange 10 august. Det nåværende børsnoteringsvinduet lukker i midten av august.

Klubben sa mandag at de forventer en aksjepris på mellom 16 og 20 dollar per stykk. Med en pris på 18 dollar aksjen, vil tilbudet hente inn omlag 300 millioner dollar, tilsvarende 1818 millioner kroner. Det vil gi klubben en markedsverdi på knappe 3 milliarder dollar, skriver Financial Times.

Aksjene er ansett for å være høyt priset, basert på inntekter i området mellom 21 og 23 millioner pund i regnskapsåret som nettopp er avsluttet. Det gir en price/earnings-rate på 95.

Skal nedbetale gjeld

United har slitt med en heftig gjeldsbyrde etter at Malcolm Glazer og familien hans kom inn i bildet i 2005. I et skriv til amerikanske myndigheter framgår det at United vil bruke pengene de henter inn fra børsnoteringen til å betale ned gjeld.

Glazer beholder en dominerende posisjon etter børsnoteringen, med sammenlagt 89,8 prosent av klubbens A- og B-aksjer, skriver Reuters.

For regnskapsåret som sluttet 30 juni, har United tidligere rapportert at de venter et tap på mellom 6 og 8 millioner pund. Det er etter å ha trukket fra en ekstraordinær skattekostnad.

Omsetning for året er forventet å være mellom 315 og 320 millioner pund, en nedgang på mellom tre til fem prosent fra i fjor. Klubben skylder på manglende Champions League-kvalifisering og fall i TV-inntekter.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no