– Shanghai har utviklet seg til et ikke-marked

Shanghai-børsen har sett sin største todagers vekst på 7 år, men det i et marked som blir mer og mer regulert av myndighetene.

STRENG KONTROLL: Den kinesiske sentralbanken har innført en rekke tiltak for å kontrollere børser i fritt fall. De to siste dagers kjempevekst kan tyde på at de har lykkes med det.
  • Susanne Klungtveit
Publisert: Publisert:

Shanghai er opp med over 5 prosent fredag morgen norsk tid og har nå styrket seg nesten 11 prosent på to dager.

Oppgangen kommer etter en måned med nedtur og rundt 30 prosent tap av børsindeksens verdi, men med myndighetenes tiltak kan det ifølge økonomer knapt kalles et marked lenger.

– Vi har en veldig kunstig situasjon. Børsene kan potensielt falle 20–30 prosent til, men når så mange ikke får selge, kan dette føre til at fallet som kommer senere blir enda større, sier Ole Andre Kjennerud, seniorøkonom i DNB Markets.

Les også

Børsfall i Kina: – Kan påvirke mer enn Hellas-krisen

Styrt av myndighetene

MAKROØKONOM: Ole André Kjennerud, makroøkonom hos DNB Nor Markets.

De kinesiske myndighetene har foretatt en rekke grep for å bremse fallet siden juni. Rentene er nedjustert, utlånere for marginhandel har fått tilført likviditet, ekstraordinære kjøp av aksjer har blitt gjort gjennom store selskaper og meglerhus, og det er blitt forbudt å selge aksjer dersom investoren eier mer enn fem prosent av selskapet. Fredag ble det annonsert at myndighetene krever en plan fra hvert børsnoterte selskap om hvordan de skal jobbe for å stabilisere selskapets aksjer.

Kjennerud venter enda flere tiltak.

– Det skal være et potensielt stort stabiliseringsfond underveis, noe lik det som brukes i Taiwan. Dette vil kunne begrense volatiliteten noe, spesielt på nedsiden. Det skal også kuttes i avgiftene på aksjehandel for å gjøre handel mer attraktivt, sier Kjennerud til E24.

I PLUSS: For uken er Shanghai-børsen opp over 3 prosent.

Suspensjon har også vært et virkemiddel for å bremse panikksalget de siste ukene. Over halvparten av de børsnoterte selskapene skal nå ha søkt om, og fått innvilget, suspensjon for sine aksjer. Aksjene vil da trekkes av markedet for en periode inntil to måneder. Disse selskapene får naturligvis ikke ta del i ukens opptur.

Anti-markedsøkonomi

Kina har lenge ytret ønske om å bevege seg mot en liberal markedsøkonomi lik de vestlige markedene. Som et relativt nytt og umodent marked er myndighetens inntredende sannsynligvis et steg ti feil retning

– Markedet har utviklet seg til et ikke-marked. Mer enn halvparten av aksjene er ikke tilgjengelig og på Shenzhen-børsen (se faktaboks) er 65 prosent av verdien låst, sier Kjennerud.

Tiltakene gjør at mange sitter ufrivillig på aksjepostene sine.

– Dette vil føre til at Kinas mål om å åpne kapitalmarkedet for utenlandske investorer blir enda lenger borte, sier Kjennerud.

Naturlig nok vil en stor investor frykte et marked hvor en plutselig låses inne og ikke kan flytte, eller få tilgang på kapitalen. Skal kinesiske investorer diversifisere sine porteføljer ut, er de avhengig av utenlandske investorer.

Alle unntatt Japan i grønt fredag

Fredag morgen norsk tid er alle de største asiatiske børsindeksene i pluss, ved børsstenging har de stabilisert seg noe. Shanghai avsluttet opp 4,76 prosent, Hang Seng 2,08 prosent og Singapore er opp 0,68 prosent.

Den japanske Nikkei-indeksen avsluttet ned 0,38 prosent. Grunnen til nedgangen knyttes til aksjefall for den statseide kleskjeden Fast Retailing Co etter at de rapporterte svakere resultater enn forventet i tredje kvartal.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Kina er viktigere for Norge enn Hellas

  2. Kina åpner for lån som skapte børsstorm

  3. Kinabørsen ned nesten 8 prosent:
    – For tidlig å si om det er et krakk

  4. – Blant de største finansielle boblene jeg har sett

  5. Kina-banker «redder» Kina-børsene