BG kutter i Lunds lønnspakke

Lønnen på mer enn 100 millioner kroner ble for mye å svelge selv for London City.

GIKK AV FORRIGE MÅNED: Helge Lund sluttet på dagen i Statoil da det ble kjent at han skulle overta som sjef i BG Group i mars.
Publisert:

Det er Sky News som onsdag melder at Helge Lund vil få endret lønnsbetingelsene sine allerede før han har begynt i sjefsjobben i det britiske energiselskapet BG Gas.

Helge Lund sluttet på dagen i Statoil 15. oktober da det ble kjent at han skal overta som sjef i BG i mars neste år.

Ifølge Sky News er det aksjetildelingene på 12 millioner pund som nå skal reforhandles. Den svære lønnspakken skal ifølge mediehuset ha vakt oppsikt i finansmiljøet i London City. Og reaksjonene skal ha vært så store at BG nå velger å endre betingelsene hans.

I 13.30-tiden bekrefter BG Group at Lunds aksjepakke blir modifisert.

E24 vet at Helge Lund fløy til London onsdag i forrige uke.

Da Lunds overgang til BG Group ble kjent skrev E24 at Lund sannsynligvis doblet fastlønnen, uten at detaljene i pakken hans da var kjent.

Pressetalsmann Mark Todd hos BG Group bekrefter overfor E24 at selskapet i løpet av dagen vil komme med informasjon til sine aksjonærer. Det skjer i forkant av aksjonærmøte 15. desember.

– Britisk lov pålegger oss å komme med informasjon i forkant av dette møtet senest i dag. Men innholdet kan vi ikke kommentere, sier Todd til E24.

– Latterlig og unødvendig

Den nye lønnspakken medfører ifølge Sky News at det vil ta lengre tid før Helge Lund kan realisere aksjene som er en del av betingelsene hans. I tillegg vil deler av lønnsprgrammet bli knyttet opp mot resultater innenfor strategi og sikkerhet.

Den totale størrelsen på aksjepakken forblir uendret på 12 millioner pund – eller 130 millioner norsk kroner. Sky skriver at Lunds lønnsbetingelser gjør ham til en av de best betalte lederne i Storbritannia.

Direktøren i den britiske tenketanken High Pay Centre, Luke Hildyard, beskrev lønnen som «latterlig og unødvendig» overfor avisen Evening Standard.

– BG har kjøpt seg inn i en kult, hvor grunntanken er at enkeltindivider alene kan skape store inntekter alene. Men, faktum er at administrerende direktører som har gjort det godt i et selskap, sliter med å gjenta bedriften i et annet selskap, sier Hildyard.

Til Sky sier en ikke navngitt institusjonell investor i BG at betingelsene Helge Lund får er «farlige» fordi det setter en ikke bærekraftig presedens.

En annen investor sier derimot at han var komfortabel med den opprinnelige lønnspakken, fordi det å rekruttere en anerkjent petroleumsleder som Helge Lund sannsynligvis må til for å løfte BG til gamle høyder.

Følg denne og andre løpende saker i E24s Aksjelive.

Grunnlønn 16 mill.

Ifølge Sky har Helge Lund en grunnlønn på 1,5 millioner pund, eller 16 millioner norske kroner. Istedenfor pensjon får han utbetalt 30 prosent av lønnen i kontanter. Videre inneholder pakken en kontantbonus opp til 3 millioner pund og en aksjeplan som kan gi ham opptil 9 millioner pund.

På toppen av dette kommer den tidligere omtalte flyttehjelpen på 480.000 pund og kompensasjon for bortfallet av bonuser og aksjeavtaler i Statoil på 3 millioner pund. De to siste punktene er engangsutbetalinger.

Brøt retningslinjene

Ifølge Sky News brøt Helge Lunds lønnspakke med retningslinjene BG Gas har utarbeidet for kompensasjon av ledere. Denne ble vedtatt tidligere i år.

Reaksjonene på Lunds betingelser har ført til at BG Gas i dag sender ut et skriv til sine aksjonærer hvor det informasjon om den gamle og nye lønnspakken til Lund.

Les også:

Kongsberg-sjefen om spekulasjonene: - For gammel til å bli Statoil-sjefHodejeger: - Kan ta opptil seks måneder før Statoil har en ny toppsjefPublisert: