Yara gjør storkjøp i Brasil

Betaler snaut to milliarder kroner for millionkapasitet i latinamerika.

INVESTERER: Yaras avtroppende konsernsjef Jørgen Ole Haslestad har signert en ny kjøpsavtale i Brasil.

Fredrik Varfjell
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Yara International har avtalt å kjøpe 60 prosent av det brasilianske selskapet Galvani Indústria, Comércio e Serviços S/A. Selskapsverdien oppgis til 318 millioner dollar, tilsvarende snaut to milliarder norske kroner.

Galvani er et uavhengig, privat gjødselselskap.

- Dette oppkjøpet representerer et nytt, betydelig steg i å realisere vår latinamerikanske vekststrategi. Det forsterker ytterligere vår posisjon i Brasil som en langsiktig industriaktør som ønsker å utvikle og investere i brasiliansk landbruk, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara i en kommentar.

Store investeringer

Galvani er i dag kontrollert av gründeren Rodolfo Galvani jr.

Selskapets virksomhet inkluderer drift av fosfatgruver, samt produksjon og distribusjon av fosfatgjødsel i sentral- og nordøst-Brasil.

Yara opplyser at Galvani i tillegg eier lisenser for utbygging og drift av to nye fosfatgruver i Brasil.

Selskapets driftsinntekter endte på 352 millioner dollar i fjor, mens brutto driftsresultat (EBITDA) ble 48 millioner dollar.

Galvani har en årlig produksjonskapasitet på omtrent én million tonn fosfatgjødsel (SSP) ved anleggene Paulina og Luis Eduardo Magalhaes, som produserer fosfatstein fra de egeneide gruvene Lagamar og Angico dos Dias, samt en gruve som er tilknyttet på leiekontrakt.

Det er ventet at kapasiteten vil øke med 2,15 millioner tonn gjennom ny kapasitet (Salitre og Santa Quiteria), samt en utvidelse av Angico. Oppgraderingene vil også øke kapasiteten for fosfatgjødsel.

Sikrer tilgangen

Yara har allerede betydelig virksomhet i Brasil.

Selskapet kjøpte Bunges gjødselvirksomhet for rundt 750 millioner dollar i 2012, og har i dag kontorer flere steder i landet, tre fabrikker, 32 såkalte blendingenheter og et distribusjonssenter.

- Oppkjøpet av Galvani vil bidra til å sikre tilgangen på fosfatgjødsel i sentrale deler av landet og i de attraktive og raskt voksende nye jordbruksområdene i Brasil. Videre vil Galvani tilføre førsteklasses industrikompetanse, med kostnadseffektive løsninger for gruvedrift, produksjon, blanding og lagring, sier Jørgen Ole Haslestad.

Les også:

Kan tjene opp mot 8,6 millioner i åretAnalysesjef: - Yara har slitt med svak ledelse i lang tidYara: - Vi har en kriseplanBedre marginer gir resultatløft for YaraSolid Yara-opptur etter oppgradering

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. - Et solid og fornuftig kjøp

  2. Yara med milliardkjøp i Brasil

  3. Gjør milliardinvestering i brasiliansk gigantfabrikk

  4. Annonsørinnhold

  5. Yaras syv store prosjekter for 2018: – Nok til å holde oss travle

  6. Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk