Kinabørsen ned nesten 8 prosent:
– For tidlig å si om det er et krakk

Mens vi venter på Hellas faller Shanghai-børsen med 7,40 prosent

STØRRE SVINGNINGER: Senior porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen forventer en større korreksjon i det kinesiske markedet. Her er han foran det berømte Oriental Pearl TV Tower i Shanghai.
  • Susanne Klungtveit
Publisert:

Etter ett år med oppgang synker børsen i fastlands-Kina dramatisk før stenging fredag. De siste to ukene har indeksen gått ned med over 20 prosent, noe som får internasjonale meglerhus til å rope varsku. Også Hangseng-indeksen er ned med 1,79 prosent.

Tror på en halvering

– Vi er forsiktige når det kommer til kinesiske aksjer. Vi tror det er en boble som holder på å sprekke, sier Stewart Richardson, investeringsleder i RMG Wealth Management til CNBC.

Den kinesiske økonomien har «kun» økt med 7 prosent i årets første tre måneder, noe som er den laveste veksten siden 2009.

– Dersom Kinas aksjemarked gjør det vi tror, som er å falle med 50 prosent, så vil Hongkong blir truffet veldig hardt, advarer Richardson.

Også Nordeas leder for norske aksjefond, Jakob Vossgård støtter en potensiell nedside på 50 prosent.

– Det er nå boblen sprekker, sier han til Dagens næringsliv.

Les også

Svakeste uke på syv år for kinesiske aksjer

Andre analytikere avdramatiserer

Samlet for året er børsene fremdeles opp over 20 prosent og blant de med høyest avkastning på det globale markedet.

NEDGANG: Børsen rakk å falle 7,40 prosent før den stengte fredag.

– Det er ikke veldig dramatisk foreløpig, sier Thomas Breivik i DNB Markets som peker på et vedvarende bullmarket over tid som nå korrigeres.

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand følger markedet tett og støtter Breivik. Han påpeker at til tross for den siste tids nedgang er børsene kun tilbake på mai-nivåer.

– Det er for tidlig å si om det er et krakk. Det er imidlertid ikke rart det kommer en korreksjon med tanke på hvor mye det har steget det siste året, sier han til E24.

Myndighetene styrer markedet

De kinesiske myndighetene spiller en stor rolle i det som skjer på aksjemarkedet. De er kjent for å kanalisere sparing til bolig og forberede åpning av markedet for utlandet gjennom en sterk børs.

– Mangel på signaler fra myndighetene om å støtte aksjemarkedene ytterligere har vært en forklaring på siste tids fall. Jeg tror vi må leve med større svingninger og korreksjoner, sier Chen.

Ola Andre Kjennerud, økonom i DNB har regnet ut median P/E-verdi for selskapene som omsettes på Shanghai- og Shenzhen-børsene. Den ligger på en rate på 95 mot en normal på 30. Kjennerud tror ikke markedet vil korrigeres ned mot en normal enda.

– Myndighetene er nok interessert i å holde aksjemarkedet oppe litt til. Vi vil nok se tiltak som tilført likviditet dersom nedgangen fortsetter, sier Kjennerud til E24.

– Faretruende nivå

STERK VEKST: Shanghaibørsen har steget kraftig det siste året totalt sett.

Dersom et kinesisk selskap faller med 10 prosent vil det ikke være mulig å selge flere av selskapets aksjer denne handelsdagen. Ved handelsslutt fredag formiddag norsk tid hadde 95 prosent av aksjene nådd denne grensen og kunne ikke omsettes mer. Det er derfor forventet mer dramatikk mandag.

Kjennerud forklarer det store fallet til dels med det høye volumet av marginhandler. Når aksjene faller i verdi vil meglerne kreve økt sikkerhet som resulterer i at investorer må selge unna andre aksjer når den aktuelle aksjen når dagsgrensen.

– Lånefinansiert aksjehandel er på et faretruende nivå, lik det som var i Taiwan og til dels Japan før det smalt der.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kina kutter renten for fjerde gang på ett år

  2. Svakeste uke på syv år for kinesiske aksjer

  3. – Kan se frisører som er gjort om til meglerhus

  4. – Kina-fall ligner på USAs 1929-krakk

  5. Økonom om kinesiske myndigheters manipulasjonsmelding: – Patetisk