Oljefondet passerer 1.000 milliarder dollar

Oppgang i aksjemarkedene og svakere dollar gjør at verdien av Oljefondet for første gang har passert 1.000 milliarder dollar.

NY REKORD: I Norge måles verdien av Oljefondet i kroner, men utenlands er det dollarverdien som teller. Nå har denne for første gang passert 1.000 milliarder dollar. Yngve Slyngstad er direktør for Oljefondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondets verdi har for første gang passert 1.000 milliarder dollar.

Det skjedde klokken 02.01 natt til tirsdag 19. september 2017.

Det skriver fondet på sine nettsider.

Fondets verdi målt i dollar har økt mye i år, på grunn av en styrking av hovedvalutaene i verden mot dollar og en positiv utvikling i aksjemarkedene, ifølge Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet.

– Da fondet fikk sin første tilførsel av oljepenger i mai 1996, tror jeg ingen forestilte seg at fondet kom til å nå 1.000 milliarder dollar. Dette er en milepæl, sier NBIMs leder Yngve Slyngstad.

– Veksten i fondets markedsverdi har vært utrolig, sier han.

Nyhetsbyrået Reuters meldte nylig at Oljefondets verdi var på over 1.000 milliarder dollar, men dette var et uoffisielt estimat basert på telleverket på fondets sider.

Telleverket regner blant annet ikke med endringer i verdien av fondets eiendomsportefølje.

Nå er altså rekorden offisiell.

Verdien av fondet tilsvarer drøyt 1,47 millioner kroner per nordmann.

Les mer: Fire år med økt bruk av oljepenger: Varsler tøffere tider for Erna

Les også

Kroneløft vil ramme Oljefondet

Verdens største statsfond

Tirsdag morgen klokken 09.30 er Oljefondets verdi på 7.811 milliarder kroner, ifølge telleverket på fondets nettside. Dollarkursen ligger på 7.8067. Dermed er fondets dollarverdi fortsatt på like over 1.000 milliarder dollar.

Ute i verden er det fondets dollarverdi som teller, og det er denne som brukes for å sammenligne verdien på statsfond (som på engelsk heter sovereign wealth funds).

Det norske Oljefondet er for tiden verdens største statsfond, ifølge Sovereign Wealth Fund Institute.

Les også

Fire år med økt bruk av oljepenger: Varsler tøffere tider for Erna

Stor betydning

– Dette er en milepæl. Statens pensjonsfond utland har fått en størrelse og en betydning for norsk økonomi som få så for seg i 1996, da det første innskuddet ble foretatt, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

– Fondsverdien tilsvarer nå nærmere tre ganger den årlige verdiskapingen i fastlandsøkonomien. De siste fire årene har fondets verdi økt med mer enn 3.000 milliarder kroner, sier hun.

Finansministeren skryter også av Norges Bank, som hun mener har bygget opp en profesjonell organisasjon. Hun påpeker også at finanspolitikken er lagt opp slik at man ikke skal bruke opp fondet, men bare høste av avkastningen.

– Retningslinjene for finanspolitikken skal sikre at fondet er til glede for både dagens og fremtidige generasjoner, sier Jensen.

Les mer: Regjeringen endrer handlingsregelen for bruk av oljepenger

Les også

Fire år med økt bruk av oljepenger: Varsler tøffere tider for Erna

Valutakursene varierer mye

Men selv om fondet akkurat nå er mye verdt både i kroner og dollar, så kan det være klokt å huske på at valutakurser varierer mye.

Kroneverdien av fondet er «blåst opp» med over 1.000 milliarder kroner, og disse pengene kan fort forsvinne igjen hvis kronen styrker seg mot andre valutaer.

Les mer: Så mye er Oljefondet «egentlig» verdt

Det er bare noen måneder siden at fondet var oppe i en verdi på nær 8.200 milliarder kroner. Så falt verdien kraftig, og var en stund nede i 7.600 milliarder kroner, før den tok seg noe opp igjen.

Les mer: I sommer ble Oljefondet 479 milliarder mindre verdt

KRAFTIG VEKST: Oljefondets verdi har økt særlig mye de siste årene. Dette er utviklingen siden 1998.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Dollar
 3. Aksjer
 4. Rente
 5. Fondssparing
 6. Norges Bank
 7. Kronekurs

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljefondet har bikket 1000 milliarder dollar

 2. Svak årsstart for Oljefondet

 3. Så mye tjente Oljefondet

 4. Oljefondets beste år noensinne: Steg med 335.000 kroner per nordmann

 5. Oljefondet passerer 8.900 milliarder kroner for første gang