Trøims riggsatsing har handlet for 22 milliarder: – Vi skal ikke vokse bare for å vokse

Mens John Fredriksen kjemper for å redde sitt gamle flaggskip Seadrill, har tidligere våpendrager Tor Olav Trøim stablet på bena en konkurrerende milliardsatsing i det kriserammede riggmarkedet.

RIGGSATSING: På under ett år har Tor Olav Trøim-selskapet Borr Drilling handlet 26 rigger.

Foto: Frode Hansen VG
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Og riggsatsingen Borr Drilling har vokst raskt siden oppstart.

I november i fjor var de to første riggkjøpene i havn. Deretter har Trøim og de andre investorene i selskapet bladd opp milliarder for å kjøpe seg større.

I den siste handelen som ble varslet fredag kjøper Borr ni såkalte oppjekkbare rigger (jack up) for 1,3 milliarder dollar fra verftet PPL Shipyard i Singapore, et kjøp som er betinget av at Borr får på plass finansieringen.

– Dette betyr at vi blir den største eieren av premium jack up-rigger. Det har stor betydning for markedsposisjonen, sier finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Borr til E24.

Medregnet den siste storhandelen har Trøim-selskapet på under ett år skaffet seg en flåte på 26 rigger, for en samlet prislapp på 2,78 milliarder dollar.

Det tilsvarer over 22 milliarder i norske kroner med dagens valutakurs.

– Vi skal være opportunistiske og disiplinerte i forhold til vekst. Vi skal ikke vokse bare for å vokse, sier Lundetræ.

Kun tre rigger i arbeid

Riggmarkedet kan i grove trekk deles opp i kategoriene boreskip, flyterigger og oppjekkbare rigger, der sistnevnte riggtype står på lange ben på havbunnen under boreoperasjoner.

Borr Drilling har satset på å bygge opp en flåte av moderne oppjekkbare rigger, fordi selskapet tror etterspørselen her vil komme raskere tilbake etter nedturen enn i andre segmenter.

Da oljeprisen falt, ble kuttene dype i oljeselskapene. Det gikk hardt utover leverandørindustrien, inkludert riggsektoren.

Men fra analytikerhold har det blitt pekt på at det er noen tegn til lysere tider.

Riggmarkedet er imidlertid fortsatt vanskelig. Det gjenspeiles i kontraktssituasjonen til Borr Drilling, der kun tre av riggene har kontrakt per i dag.

Ifølge Lundetræ gjelder det å være tidlig ute når markedet viser tegn til bedring. Han poengterer at det første som begynner å stige, er prisene på rigger.

– Det vi har sett, er at det er tegn til bedring på etterspørselssiden. Det er slik at prisene på eiendeler begynner å bevege seg før man ser dagrater og balansen mellom etterspørsel og tilbud bli bedre, sier Borr-direktøren.

– Skal du tjene mest mulig penger i et syklisk marked, må du begynne å kjøpe før de to andre faktorene begynner å bevege seg. Det ser ut til at ting går riktig vei, men dette skjer ikke over natten. Vi tror vi har truffet noenlunde på tidspunktet for å kjøpe eiendeler, sier han.

– Tro på at dette skal bli bra

Fredriksen og Trøim bygget opp Seadrill til et av verdens største riggselskap, men skilte lag i 2014, før riggmarkedet gikk inn i en av de verste krisene noensinne.

Men på hver sin kant rigger nå de tidligere parhestene seg for at markedet skal bli bedre igjen – Fredriksen med selskapet Northern Drilling og Trøim med Borr Drilling.

Les også

Borr Drilling til investorer: Høy grad av risiko

Blant investorene som har troen på Trøims prosjekt er Rasmussen-familien, som har investeringer i eiendom og internasjonal skipsfart, samt rent finansielle investeringer.

Gruppen var per august inne blant de 20 største aksjonærene i Borr.

Dag Rasmussen, sjef i Rasmussengruppen, peker på at selv om markedet er i en nedgangssyklus, er mye av dagens flåte av oppjekkbare rigger aldrende.

– Selskapet har lite gjeld og bygger opp en flåte av moderne oppjekkbare rigger. Med litt lang horisont har vi tro på at dette skal bli bra, sier Rasmussen.

– Aksjemarkedet har likt Fredriksen og Trøim-systemet tidligere, sier han.

Les også

Tidligere Fredriksen-favoritter gjør det sylskarpt på «billigsalg»

Les også

Trøims riggselskap vil på Oslo Børs

Les også

Analysesjef: Får Schlumberger-hjelp i kontraktjakt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Borr Drilling
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Prisen vi har betalt er attraktiv

  2. Borr Drilling kjøper Paragon Offshore: Øker flåten med 32 rigger

  3. Aksjesmell for Borr Drilling – tapte 933 millioner i andre kvartal

  4. Borr Drilling-oppgangen forduftet: – Fortsatt grunner til å være forsiktig

  5. Flere kansellerte kontrakter for Borr Drilling – smell på 165 mill.