Helge Lund ny styreleder i Nordens største selskap

Den tidligere Statoil-sjefen ble torsdag kunngjort som Novo Nordisks nye styreleder. Reuters omtaler ham som «Norges Mr. Oil».

TOPPSJEF: Helge Lund er valgt til ny styreleder i Nordens største selskap.
Publisert:

Valget kommer frem i en kunngjøring på selskapets nettsider.

Lund ble foreslått som ny styreleder i den danske legemiddelgiganten tidligere i år, etter at den forrige styrelederen, Göran Ando, valgte ikke å stille til gjenvalg.

– Når Åge Hareide tør, så tør jeg også, sier Lund i en kommentar til borsen.dk, og sikter naturligvis til Hareides toppjobb for det danske landslaget.

Lund har frem til nå vært styremedlem i den danske legemiddelgiganten. Han var konsernsjef for Statoil i perioden 2004 til 2014, etter et par år som konsernsjef i Kværner.

Deretter ble han sjef i BG Group, hvor han sluttet i 2016 etter at selskapet ble kjøpt opp av Shell.

Les også

Helge Lund foreslås som styreleder i Nordens største selskap

Norske fond har milliardposter i Novo Nordisk

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Lund av noen har blitt døpt til «Norges Mr. Oil» på grunn av hans omfattende karriere innen olje og gass. Nå er det insulin han får jobbe med.

Som nyvalgt styreleder i Novo Nordisk vil oljeveteranen Lund måtte forholde seg til flere norske aksjonærer med milliardeierskap, inkludert Oljefondet og Folketrygdfondet.

Oljefondets eiendel på 1,68 prosent til en verdi av 18,5 milliarder i legemiddelgiganten Novo Nordisk er fondets desidert største aksjepost i Norden.

Posten i Novo Nordisk var Oljefondets 30. største enkeltinvestering i det globale aksjemarkedet ved utgangen av fjoråret.

Les også

Norske aksjefond skygger unna oljefondskasinoene

Nordens største

Det statlige norske Folketrygdfondet eier aksjer over hele Norden, og har sin klart største danske aksjepost i Novo Nordisk.

Folketrygdfondet eide aksjer for tre milliarder kroner eller 0,3 prosent i insulinprodusenten ved utgangen av 2017, ifølge fondets beholdningslister.

Novo Nordisk, som produserer medisin til diabetikere, er Nordens største selskap målt i markedsverdi. 753 milliarder norske kroner er dagens markedsverdi, mot Statoils 600 milliarder.

Publisert:

Her kan du lese mer om