Full forvirring i Brasil: Statlige eksperter krangler om Hydro-skandalen

To statlige institutter som begge spiller en sentral rolle i Hydros brasilianske drama, er uenige om hva som egentlig skjedde da drikkevannet i Barcarena ble forurenset. 

HVA SKJEDDE: Et skip navigerer Pará-elven som flyter utenfor det Hydro-eide Alunorte-anlegget i Barcarena i Nord-Brasil. Det er fremdeles uklart hva som egentlig skjedde da drikkevannet i området ble forurenset i forbindelse med kraftig regnvær i midten av februar.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

Det var Evandro Chagas-instituttet (IEC), som er underlagt helsedepartementet i Brasil, som først pekte på at forurensningen av drikkevannet i Barcarena skyldes avfallslekkasjer fra Hydros produksjon på Alunorte-anlegget.

Det brasilianske instituttet for miljø og fornybare naturressurser (Ibama), som har gitt Hydro en bot på 48 millioner kroner for manglende lisenser, har tidligere sagt til E24 at analysene til IEC er pålitelige, men at de venter på nye analyser for å bestemme graden av forurensning.

Nå skriver den brasilianske avisen Folha de São Paulo at det er uenighet mellom de to instituttene om hva som egentlig har skjedd under flommen 16. og 17. februar.

Les også

Brasilianske politikere vil fjerne Hydros skattefordeler

Ibama tror at avfallet fra Alunorte ble håndtert av fabrikkens eget dreneringssystem, og at det derfor ikke har vært store lekkasjer. Det hemmelige avløpsrøret som ble oppdaget ved Alunorte var bare 80 centimeter i diameter, og kan derfor ikke ha ført til forurensning i stor skala.

Ibama mistenker derfor at byens eget dreneringssystem for regnvann kan ha skylden.

IEC-forsker: – Ibamas vurdering er merkelig

Barcarena ligger på sisteplass på rankingen til den brasilianske sanitær- og miljøforeningen ABES, som inkluderer 231 brasilianske kommuner med over 100.000 innbyggere.

Lokale søppelinnsamlere sier til Folha de São Paulo at en rekke miljøproblemer i byen, inkludert en gigantisk, åpen søppelfylling, har vært kjent i lang tid. Det er for enkelt å gi Hydro skylden for all forurensning, mener de.

Les også

Domstol med vedtak: Hydro fikk nei til å gjenåpne Brasil-anlegg

Men vurderingen til Ibama vekker oppsikt hos IEC-forsker Marcelo Lima, som har ledet arbeidet med forskningsrapporten som fant høye nivåer med aluminium og nitrater i vannet i nærliggende nabolag. Sjefforskeren kaller Ibamas vurdering «merkelig».

– Det har vært oversvømmelser på flere steder på Alunorte-fabrikken, sier Lima til Folha de São Paulo, og legger til at en rekke flyfoto har bidratt med bevis utover selve rapporten.

Hydro-sjefen vet ikke hvordan krisen skal løses

Selv om noen brasilianske politikere vil fjerne Hydros lukrative skattefordeler i landet og sparke selskapets toppledere, fastholder det norske selskapet at «det er for tidlig å konkludere».

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har uttalt at de opplysningene han har fått tyder på at det « ikke er fabrikken som er problemet» – og pekt på dårlig infrastruktur i Barcarena.

– Legene opplyser at det er drikkevann og kloakkvann som ligger side om side, som er blitt blandet etter det kraftige regnet, sa Brandtzæg til DN tidligere denne uken.

Torsdag sa Hydros informasjonssjef Øyvind Breivik til E24 at situasjonen har øverste prioritet hos Brandtzæg, som har satt i gang fire krisetiltak i Barcarena, inkludert sosiale investeringer for å bedre vanntilførselen.

Les også

Frykter langvarig Brasil-trøbbel kan gi kjempetap for Hydro

– Finansdirektør Eivind Kallevik er utnevnt til ny leder av forretningsområdet «Bauksitt & Alumina», som Alunorte er en del av. Miljøkonsulentselskapet SWG Services skal legge frem en uavhengig gransking første uken i april. Et prosjekt skal styrke robustheten av vannbehandlingsanlegget i Alunorte, som et proaktivt svar på fremtidige klima- og værendringer. Og sosiale investeringer skal bedre vanntilførselen i området, sa Breivik.

Torsdag kveld skrev DN at Brandtzæg, som nettopp har kommet hjem igjen til Norge, ennå ikke vet hva som skal til for å løse krisen i Brasil, og at Hydro nå går til konkurrentene for å kjøpe – til høyere priser.

– Det har vært en lang tur, sa Hydro-sjefen i bilen på vei hjem fra Gardermoen.

Les også

Frykter langvarig Brasil-trøbbel kan gi kjempetap for Hydro

Les også

Hydro må rydde opp i forurenset fjord

Les også

Brasilianske politikere vil fjerne Hydros skattefordeler

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Brasil

Flere artikler

 1. Brasilianske politikere vil fjerne Hydros skattefordeler

 2. Betalt innhold

  – Krevende å ikke bli trodd

 3. Betalt innhold

  Fra omstridte utslipp til full stopp: Derfor måtte Hydro stenge i Brasil 

 4. Annonsørinnhold

 5. Miljømyndigheter gir Alunorte grønt lys

 6. – Ikke direkte negativt for Hydro