Helseaksjer stuper etter giganttrioens nye løsninger

Amazon, Berkshire Hathaway og JPMorgan Chase slår seg sammen for å tilby et nytt helsetilbud til sine ansatte. Nyheten sender andre helse- og forsikringsaksjer rett ned.

Amazon-gründer og toppsjef, Jeff Bezos.

Foto: J. Scott Applewhite AP
 • Marius Lorentzen
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:,

Amazon, Berkshire Hathaway og JP Morgan Chase annonserte tirsdag at de har planer om å gå sammen om å tilby sine ansatte i USA helseforsikringer.

Selskapene skal lansere et selvstendig selskap som skal fokusere på å gjøre sine ansatte mer fornøyde samtidig som de skal redusere kostnadene, hovedsakelig ved hjelp av teknologiske løsninger.

– Våre tre selskaper har ekstraordinære ressurser, og målet er å lage løsninger som tjener alle våre ansatte i USA, deres familier og potensielt alle amerikanere, sier sjefen i JP Morgan, Jamie Dimon.

Ifølge CNBC har de tre selskapene til sammen mer enn 1,1 million ansatte og målet skal være å lage et uavhengig selskap som skal tilby løsninger «uten profitt-incentiver og -begrensninger».

– De stadig esende kostnadene for helsetjenester er som en sulten bendelorm (tarmparasitt, journ.anm.) i den amerikanske økonomien (...) Vår gruppe har ikke alle svarene til denne utfordringen, men vi aksepterer heller ikke at utviklingen er uunngåelig, sier konsernsjef Warren Buffett i uttalelsen.

Den kjente investoren mener Berkshire, JPMorgan og Amazon sammen over tid vil kunne klare å stanse veksten i helseutgiftene, samtidig som man klarer å levere bedre resultater og mer fornøyde pasienter.

Smell for helseaksjer

I første omgang skal det nye initiativet til de tre selskapene prøve å bruke ny teknologi for å forenkle og forbedre helsetjenester. De tre selskapene stiller samtidig med tre av sine toppfolk for å bidra til satsingen.

Selv om detaljene om det nye initiativet fortsatt ikke er helt klare, er det særlig Dimons uttalelse om at dette potensielt kan gjelde «alle amerikanere», som skaper frykt hos investorene.

Det signaliserer nemlig at USAs helseforsikringsgiganter og andre aktører i bransjen kan få en helt ny type konkurrent. Dette gjelder ikke bare forsikringsselskaper, men også apotekkjeder som CVS, som nå muligens vil møte Amazon som en konkurrent i farmasimarkedet.

I førhandelen på Wall Street har nyheten også satt dype spor i aksjekursene allerede (kurser sist oppdatert 14:55):

 • Metlife er ned 5,8 prosent
 • Anthem er ned 5,3 prosent
 • CVS Health Corp er ned 6,2 prosent
 • UnitedHealth er ned 6,3 prosent
 • Cigna Corp er ned 5,7 prosent
 • Walgreens Boots faller 3,6 prosent
 • Express Scripts er ned 7,8 prosent
 • Aetna er ned 3,0 prosent
 • Humana er ned 5,6 prosent

Reaksjonen i markedet er ikke ulik den vi så i juni i fjor, da en rekke dagligvareaksjer i USA falt kraftig etter at Amazon annonserte at de skulle kjøpe dagligvarekjeden Whole Foods.

Aksjekursene til Berkshire, JPMorgan og Amazon har imidlertid ikke reagert nevneverdig i førhandelen.

Dyrt helsevesen

Helsetjenester er en enorm bransje og del av den amerikanske økonomien. Landet rangerer som regel på toppen av målinger over hvilke land som bruker mest penger på helse.

Ifølge amerikanske myndigheter (Centers for Medicare & Medicaid Services) ble det i 2016 i gjennomsnitt brukt 10.348 dollar på helsetjenester per person i USA.

Dette tilsvarer snaue 80.000 kroner med dagens kurs og 17,9 prosent av den amerikanske økonomien (målt som andel av brutto nasjonalprodukt). Ifølge SSB brukte vi i Norge drøye 62.000 kroner per person på helse i samme år, tilsvarende 10,5 prosent av den norske økonomien.

Selv om USA har et betydelig innslag av offentlig finansiering i helsevesenet, skiller systemet seg fra de fleste andre industrialiserte land. Fremfor et nasjonalt forsikrings- eller skattefinansiert system, er det amerikanske helsevesenet i stor grad basert på helseforsikringer som er hel- eller delfinansiert av arbeidsgiver. Som et supplement til dette sørger offentlige stønader for mange av dem som ikke har forsikring (Medicare- og Medicaid-ordningene).

USA skiller seg også ut ved at forskjellene i helsesystemet er langt større enn i mange andre land. Samtidig som landet har leger, sykehus og andre helsetjenester som rangerer helt i verdensklasse, både på kvalitet og tilgjengelighet, er det også et stort spenn i kvaliteten. Kostnadsnivået er også høyt og mange amerikanere har heller ikke spesielt god tilgang til de gode tjenestene på grunn av kostnader eller geografisk plassering.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Amazon og Buffett inngår avtale: Helseaksjene stuper i USA

 2. Nytt fall på USA-børsene

 3. JPMorgan Chase knuser forventningene

 4. Annonsørinnhold

 5. Drapspåstander truer saudiske planer: Toppsjefer dropper viktig møte

 6. Etterlyser satsing på helseteknologi før nettgiganter tar over