Kraftig svekkelse for Hydro
Norsk Hydros Brasil-krise kombinert med dyrere råvarer ga en solid smell i fjerde kvartal. Etter et krevende 2018 foreslår styret lavere utbytte enn året før.
Problemene i Brasil fortsetter å gi hodebry for Norsk Hydro også i fjerde kvartal, sammen med økte råvarekostnader.
Utfordringene i Brasil blir bare svakt motvirket av at selskapet får solide inntekter fra strømproduksjon etter at en tørr sommer løftet vinterens strømpriser.
Utfordringene i Brasil gjør at selskapets styre nå foreslår et utbytte på 1,25 kroner per aksje for 2018, ned fra 1,75 kroner per aksje året før. Dermed er selskapet tilbake på utbyttenivået fra 2016.
Selskapet leverer et justert driftsresultat på 534 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med 3,56 milliarder kroner i samme periode året før.
På forhånd hadde analytikerne ventet dette tallet på 1,45 milliarder kroner, ifølge anslag fra Infront/TDN.
Ifølge tall Hydro selv har hentet inn ventet analytikerne et justert driftsresultat på 1,21 milliarder kroner.
Det justerte resultatet blir brukt som et mål på Hydros underliggende drift, ved at kortsiktig støy og engangseffekter renskes bort fra tallene.
Når ikke kostnadsmål i 2019
Nå sier selskapet at det ikke klarte å nå målet for kostnadsprogrammet «Bedre» i 2018, som skulle redusere kostnadene med 500 millioner kroner, og at det ikke vil klare å nå målene for 2019 heller. Årsaken er utfordringene i Brasil.
– Resultatene våre reflekterer den krevende situasjonen vi står overfor i Brasil, i tillegg til økte råvarekostnader, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.
Ifølge konsernsjefen har aluminaraffineriet Alunorte gjort framskritt mot å kunne gjenoppta normal produksjon etter å ha drevet på 50 prosent siden tidlig i fjor, men ifølge Brandtzæg er det fortsatt usikkert når det vil kunne skje.
Les mer: (+) Middagsselskapet som skapte norske industrieventyr
Hydro om sanksjonslette for Rusal: – Usikkerheten er nå tatt vekk
Bunnlinjen falt kraftig
Hydros resultat etter skatt – også kalt bunnlinjen – ble på minus 593 millioner kroner i fjerde kvartal, fra 3,6 milliarder kroner i samme periode året før.
På forhånd var resultat etter skatt ventet på 631 millioner kroner, ifølge Infront/TDN.
Omsetningen ble på 38,4 milliarder, fra 38,8 milliarder kroner i fjor. Det var på forhånd ventet en omsetning på drøye 37,4 milliarder kroner, ifølge Infront/TDN.
Selskapets enhet for bauksitt og alumina fikk redusert justert driftsresultat fra 1,87 milliarder i fjerde kvartal 2017 til 493 millioner i fjerde kvartal i fjor, på grunn av redusert produksjon på Alunorte og Paragominas og dyrere råvarer, delvis utlignet av høyere aluminapriser og positive valutaeffekter.
Enheten for primærmetall fikk et justert driftsresultat på minus 677 millioner kroner i fjerde kvartal, fra 1,38 milliarder i pluss året før, særlig på grunn av høye priser på råvarene alumina og karbon, samt lavere salgsvolum.
Venter underskudd i markedet
Også på årsbasis rammet Brasil-krisen Hydros inntjening. Justert driftsresultat falt fra 11,2 milliarder kroner i 2017 til 9,1 milliarder kroner i 2018. Årsaken er særlig negative effekter knyttet til den delvise nedstengningen av Alunorte, samt dyrere råvarer.
Hydro peker på at selskapet har tatt viktige grep for å sikre konkurranseevnen i løpet av 2018, ved å innlemme det tidligere Sapa i selskapets forretningsområde for ekstruderte løsninger.
I tillegg har den topphemmelige teknologipiloten på Karmøy nådd full produksjon, og den nye produksjonslinjen for bildeler i Tyskland har forbedret sine resultater. Hydro har også sikret seg langsiktige kraftkontrakter, blant annet på vind.
Nå spår Brandtzæg underskudd i aluminiumsmarkedet.
– I 2019 forventer vi at det globale markedet for primæraluminium vil være i underskudd, selv om økende makroøkonomisk usikkerhet kan føre til noe redusert etterspørsel, sier han.
Les også: Miljømyndigheter gir Hydro grønt lys i Brasil
Miljømyndigheter gir Hydro grønt lys i Brasil
Krevende periode
Norsk Hydro har vært i hardt vær etter et regnskyll i Barcarena i Brasil i februar 2018 som førte til utslipp av regnvann fra verdens største aluminaraffineri Alunorte.
I 2017 oppnådde både bauksittgruven Paragominas og aluminaraffineriet Alunorte rekordhøy årsproduksjon, på henholdsvis 11,4 millioner og 6,4 millioner tonn.
I 2018 falt denne produksjonen til henholdsvis 6,2 millioner tonn og 3,7 millioner tonn, ifølge Hydros kvartalsrapport.
Den delvise nedstengningen av begge anleggene i store deler av 2018 har vært en utfordring for Hydro, som har måttet skaffe alumina fra andre kilder. I tillegg går også smelteverket Albras på halv maskin.
Miljømyndighetene i Brasil har bekreftet at det ikke har lekket fra anleggets rødslamdeponier, men har likevel ikke latt Hydro gjenoppta full produksjon.