Sjeføkonom forklarer: Derfor stupte Wall Street på renteøkning

Sjeføkonom tror årsaken er bekymrede investorer som frykter høyere renter og lavere inntjening. En lang periode med kraftig vekst kan ha ført til et uforholdsmessig dyrt aksjemarked.

BRATT FALL: Onsdag ble en mørk dag på Wall Street i USA. Alle de ledende indeksene så bratte fall.

Foto: Richard Drew AP
 • Nina Tuv
Publisert:

Onsdag ble en marerittdag på Wall Street. Alle de store indeksene falt til nivåer markedet ikke har sett på lang tid.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen ledet an fallet, og endte ned 4,08 prosent. Det er det største fallet siden juli 2016, altså mer enn to år.

Dow Jones og S&P 500 så på sin side det kraftigste fallet siden februar.

Økte renter på amerikanske statsobligasjoner ble gjennom dagen trukket frem som en betydelig årsak til fallet. «Verdens viktigste rente», eller «tiåringen», var onsdag kveld oppe i rett over 3,24 prosent.

Renten har fått god medfart i det siste, ettersom positive makrodata fra USA har tikket inn.

Les på E24+

Slår aksjemarkedet med naturens «guddommelige» kode

Vanligvis pleier rentene og aksjemarkedet å bevege seg i samme retning på kort sikt, påpeker sjeføkonom og partner i Nordkinn Asset Management, Bjørn Roger Wilhelmsen. Men ikke nå.

– Jeg tror investorene i aksjemarkedet er bekymret for at rentene vil gå for mye opp. De ser fremover, og det vil påvirke dem negativt hvis dette skjer. Dermed selger de seg ut nå, sier Wilhelmsen til E24.

Nervøst marked


Med forbehold om at effekter fra handelskrig og andre spenninger også kan ha påvirket markedet, tror Wilhelmsen at renteøkningen har skapt betydelig nervøsitet i aksjemarkedet denne uken.


«Tiåringen» har i disse tider nærmest doblet seg fra bunnivået for to år siden.


Samtidig har USA sett en lang periode med kraftig oppgang i aksjemarkedet, som stort sett har vært begrunnet i et oppsving i den globale økonomien.


– Men så har aksjemarkedet steget mer enn hva som kan forklares av veksten i økonomien, og det samme har inntjeningen hos selskapene på børsen. Det har gjort at aksjemarkedet, basert på standard vurdering, har kommet opp på den dyre siden, sier Wilhelmsen.

TROR INVESTORENE ER NERVØSE: Bjørn Roger Wilhelmsen er sjeføkonom og partner i Nordkinn Asset Management.

Foto: Nordkinn Asset Management


Men når rentene nå stiger, er det spesielt to effekter som er rimelige å trekke frem.


– Det ene er at aksjemarkedet nå ser mye dyrere ut, og det blir mer attraktivt å se på renteplasseringer. Investorene ser at de kan få høyere avkastning ved å kjøpe statsobligasjoner. Da får du en porteføljeallokeringseffekt.


Det andre er, ifølge Wilhelmsen, at den finansielle situasjonen blir strammere for bedriftene. Når «tiåringen» stiger, vil den dra med seg rentene i obligasjonsmarkedet. Siden mange bedrifter belager seg på finansiering via dette markedet, vil lånekostnadene stige, som igjen kan generere lavere inntjening.


Det er skaper grobunn for usikkerhet hos investorene, som kan føre til at mange velger å selge seg ut.

Høyere risikopremie

Les også

Marerittdag på Wall Street: Verste Nasdaq-fall siden 2016


I tillegg er det en forventning til risikopremie, eller terminpremie, på toppen av dette. Det betyr at man krever kompensasjon for risikoen investeringen utgjør, ettersom det løper over lang tid, og man ikke vet hva som skjer fremover.


– Mange forklarer den siste oppgangen vi ser i rentene nå med en forventning om høyere risikopremie, som ikke er drevet av Fed. Det er naturlig ettersom den premien har vært lav lenge, sier Wilhelmsen.


Siden finanskrisen har Fed kjøpt statsobligasjoner i store kvanta som en del av programmet for å stimulere økonomien, såkalte kvantitative lettelser. Dette er nå i ferd med å avvikles.


– Mange mener at de lange rentene har blitt presset til unormalt lave nivåer. Når Fed nå slutter å reinvestere, og reduserer beholdningen av obligasjoner, blir etterspørselen mindre.
Dermed går prisen ned, og renten opp.


Samtidig kjører Trump-administrasjonen en ekspansiv finanspolitikk, som finansieres ved å utstede obligasjoner.


– Dermed har du økt tilbud av obligasjoner via finanspolitikken, og lavere etterspørsel fra Fed, sier Wilhelmsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. USA
 3. Rente
 4. Børs og marked

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Derfor fungerer ikke resesjonens røde varsellampe

 2. U-sving for verdens viktigste rente: – En korreksjon

 3. Sjeføkonom: – Markedet priser inn et rentekutt fullt og helt

 4. «Krisegrafen» under null

 5. Dette gjør proffene når markedet skjelver