Sætre hopper såvidt over Lunds lønn

Den nye Statoil-sjefen får 7,7 millioner kroner i grunnlønn. Men mye mer til slutt. 

GAMMEL OG NY: Avgått Statoil-sjef Helge Lund tjente nesten 7 millioner kroner mer enn daværende konserndirektør Eldar Sætre (t.h.) i 2013. Nå overtar Sætre Lunds betingelser.
Publisert:

Når Eldar Sætre nå tar over som Statoil-sjef på permanent basis, får han 7,7 millioner kroner i grunnlønn. Av disse er 5,7 millioner pensjonsgivende inntekt.

Sætres grunnlønn er såvidt høyere - 100.000 kroner - enn den Helge Lund hadde i 2013, som var det siste hele året Lund var konsernsjef.

Les også

Eldar Sætre ny Statoil-sjef

Får det samme som Lund

Men en betydelig del av lønnen oppnås gjennom bonus og andre ytelser. Når disse inkluderes, hadde Lund i 2013 en samlet skattbar lønn på 13,3 millioner kroner.

Det samme året hadde Sætre til sammenligning en samlet skattbar lønn på 5,6 millioner kroner.

(Saken fortsetter under videoen)

Statoil opplyser i en pressemelding onsdag at Eldar Sætre vil som konsernsjef vil få de samme betingelsene som Helge Lund hadde.

En del av fastlønnen - normalt 20 til 30 prosent - utgjøres av det som kalles langtidsintensivordningen, som i praksis betyr at en del av fastlønnen består av aksjer med en bindingstid på tre år.

Dette kan da utgjøre opptil 2,3 millioner kroner, som kommer på toppen av grunnlønnen. Disse to utgjør den faste godtgjørelsen til konsernsjefen.

Les også

- Sætre var den absolutt best kvalifiserte

Opptil 50 prosent bonus

Den potensielle bonusen for Sætre er opptil 50 prosent av fastlønn. Målbonus - det som anses som et godt resultat - er på 25 prosent. Oppnår konsernsjefen resultater utover målbonusen, kan den altså bli høyere.

Helge Lund hadde i 2013 nesten full opptjening, og fikk utbetalt en bonus på 3,4 millioner kroner. Eldar Sætre kan maksimalt få 3,85 millioner kroner i bonus.

Ansatte i Statoil kan også ta del i selskapets aksjespareprogram. Deltar Sætre på dette kan han kjøpe aksjer for inntil 5 prosent av grunnlønnen. Etter to år vil han - om han fortsatt er ansatt i selskapet - få en bonusaksje for hver andre aksje han har kjøpt gjennom spareprogrammet.

Dersom Sætre benytter denne ordningen til det maksimale vil han uten endring i Statoil-kursen få aksjer for knappe 130.000 kroner.

I tillegg til den faste godtgjørelsen og bonus, får konsernsjefen også skattepliktige naturalytelser. Dette er typisk knyttet til bil - den desidert viktigste - bredbånd og abonnement på aviser og magasiner.

For Helge Lund utgjorde dette 681.000 kroner i 2013.

Les også

BG Group halverer Helge Lunds aksjebonus

Stor pensjon

Eldar Sætre fyller 59 år om 4 dager. Da er det bare tre år til han ifølge ansettelsesavtalen kan gå av med pensjon. For ham er altså ikke pensjonsytelsene en abstrakt verdi som det kan høstes av om mange år.

Pensjonsavtalen for Statoil-sjefen er ytelsesbasert, og utgjør 66 prosent av den pensjonsgivende inntekten.

Sætre har allerede en slik pensjonsordning, som ifølge Statoils årsrapport hadde en nåverdi på 32,5 millioner kroner i 2013. Helge Lunds pensjon hadde det året en tilsvarende verdi på 37,5 millioner kroner.

Det betyr at Sætres potensielle pensjon øker med 5 millioner kroner i verdi.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om