Aksjeskolen del 4: Slik handler du aksjer

Her er tipsene som hjelper deg å komme i gang å investere.

AKSJESKOLE: E24 vil i en artikkelserie fram til starten på Aksje-NM belyse og gi innsikt i de elementære sidene av aksjemarkedet. I dag skriver vi om hvordan man handler aksjer.

Richard Drew
 • Terje Normann
 • Øistein Svelle
 • Eirik Winsnes
Publisert:,

I E24s børskonkurranse Aksje-NM utfordres deltagerne til å investere 100.000 «lekepenger». Den som oppnår høyest avkastning i løpet av seks uker vinner en pengepremie på 50 000 kroner. Konkurransen starter 21. mai, og du kan melde deg på her.

Frem til konkurransen starter vil E24 skrive om hvordan aksjemarkedet fungerer gjennom artikkelserien «Aksjeskolen». I dag forklarer vi hvordan man handler aksjer.

Gikk du glipp av de første tre delene av Aksjeskolen? Les dem her:

 • Aksjeskolen del 1: Slik bestemmes aksjekursene

Netthandel eller megler?

De siste årene har det blitt stadig vanligere å handle aksjer selv via internett, i stedet for å ha en egen megler.

Fordelen med internetthandel er at prisene er langt lavere enn å bruke en ordinær aksjemegler, fordi man gjør mer av jobben selv.

Flere meglerhus tilbyr også analyser av enkeltaksjer og ukentlige aksjetips som er lett tilgjengelig for internettkunder, så også da kan man få kvalifiserte tips til hva man bør investere i.

Å følge med på slike analyser gjør det langt enklere å vurdere hvilke aksjer det er smart å eie, men husk at også ekspertene ofte tar feil.

«Kurt»

Det nytter ikke å troppe opp personlig hos Oslo Børs om man vil kjøpe aksjer, man må gå gjennom et meglerhus som har en avtale med Oslo Børs om at de kan kjøpe og selge aksjer.

For å kjøpe aksjer må du derfor betale et meglerhus for å kjøpe aksjene for deg. Et slikt meglerhonorar kalles kurtasje, eller «kurt», som proffene ofte sier.

Kurtasjen for internetthandel er mye lavere enn vanlige meglertjenester.

DNB Markets og Nordnet, to av de største meglerhusene i Norge, tar begge 0,05 prosent av handelssummen i kurtasje for internetthandel fra sine småkunder. De har imidlertid en minimumskurtasje per handel på 95 kroner.

Det betyr at handler du aksjer for 100.000 kroner må du ut med 95 kroner i kurtasje, selv om 0,05 prosent av kjøpesummen egentlig er 50 kroner.

Hos Netfonds er vanlig minimumskurtasje 49 kroner, Skandiabanken gjør det samme for handel under 100.000 kroner. Fra 100.000 til 500.000 ligger kurtasjen på 0,05 prosent. Er handelen større enn dette, blir kurtasjen likevel på 250 kroner, ettersom dette er bankens maksgrense.

Handler du aksjer hos en megler blir det langt dyrere.

Her tar DNB 0,5 prosent i kurtasje, ti ganger så mye som internettkurtasjen. Minimumskurtasjen deres er da 500 kroner, over fem ganger mer enn minimumskurtasjen for netthandel.

Disse prisene er imidlertid bare veiledende, og større kunder som handler aksjer for flere millioner kroner får gjerne forhandlet ned kurtasjen dramatisk - noen ganger så lavt som 0,1 prosent.

Å eie aksjer er gratis, så kostnadene er bare knyttet til kjøp og salg av aksjer.

Aksjehandel i praksis

For å komme i gang med aksjehandel må man opprette et kundeforhold med et meglerhus. Det fins egne internettmeglerhus, som Nordnet og Netfonds, i tillegg til at mange av de store bankene også tilbyr internetthandel til sine kunder.

- Det er enklere å kjøpe aksjer på internett enn å betale en regning i nettbanken, hevder daglig leder i Nordnet, Anders Skar, til E24.

Etter å ha opprettet en aksjehandelskonto hos en av disse meglerne må man overføre penger fra bankkontoen sin til aksjehandelskontoen, og når det er gjort er man klar til å begynne å kjøpe aksjer.

Det er to ting man må bestemme seg for før man legger inn en bestilling: antall aksjer man vil kjøpe og hvor mye man vil betale per aksje.

Med mindre man har tenkt til å gjøre svært kortsiktig profitt kan man trygt bruke aksjekursen man finner på for eksempel E24 Børs. Disse kursene er 15 minutter forsinket. Proffene er gjerne opptatt av å time kjøpet perfekt for å spare en tiøring eller to, men for langsiktige investorer har neppe slike summer all verdens å si.

I tillegg er man på Oslo Børs sikret den beste kursen, så selv om man legger inn et bud som er for høyt vil man få kjøpt aksjen til den rimeligste tilgjengelige prisen.

Hvor mange aksjer man vil kjøpe avhenger naturlig nok av hvor mye penger man vil investere i aksjen. Om man deler det beløpet man vil investere på den aktuelle aksjekursen får man det antallet aksjer man bør legge inn bud på.

Når man har lagt inn en aksjekurs og et antall aksjer man vil kjøpe eller selge tar det bare brøkdeler av et sekund før den er gjennomført. Vel å merke hvis det finnes noen som er villig til å selge aksjene til den kursen du er villig til å by.

Skatteregler

Mange lurer på om det er mange skjemaer å fylle ut hos Skatteetaten om man kjøper og selger aksjer.

Det er et par ekstra ting å passe på, men det er ingen stor jobb å holde oversikt over det man må passe på.

Ifølge Heide Lindsjørn, seksjonssjef i Skattedirektoratets rettsavdeling, skal aksjonærer normalt motta en ferdigutfylt oppgave over hvilke aksjer en er eier i. Dette gjelder alle norske aksjeselskaper og norske sparebanker. I tillegg får man informasjon om alle utenlandske selskaper som er registrert på Oslo børs.

Gevinst og tap skal være ferdigutfylt i selvangivelsen, men det er viktig at man kontrollerer aksjeoppgaven (RF-1088) man mottar fra skatteetaten før man gjør seg ferdig med selvangivelsen. Så lenge skjemaet er korrekt utfylt trenger man ikke å foreta seg noe.

Mottar man ikke oppgave fra skatteetaten som viser aksjene som er kjøpt eller solgt må aksjonærene fylle ut et eget skjema ”Aksjer og fondsandeler mv.” (RF-1059). Du kan enkelt levere dette skjemaet elektronisk som vedlegg til selvangivelsen via altinn.no eller skatteetaten.no

Fortjeneste på kjøp og salg av aksjer beskattes med 28 prosent, og om man taper penger på aksjeinvesteringene kan man trekke fra 28 prosent av tapet på skatten man må betale det året.

Gevinst og tap føres i selvangivelsen for det året aksjene faktisk selges.

Les mer om aksjer og skatteregler hos Skatteetaten(ekstern lenke)

Del 5 i Aksjeskolen handler om man bør spare i aksjefond eller investere i aksjer på egen hånd.

21. mai starter E24 opp årets Aksje-NM. Da kan du konkurrere med andre investorer om premien på 50 000 kroner. Meld deg på her!

LES OGSÅ:

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Aksjeskolen del 7: Netthandel eller megler?

 2. Aksjeskolen del 5:Bør du velge aksjer eller aksjefond?

 3. Aksjer for nybegynnere: Slik kommer du i gang med aksjehandel

 4. Annonsørinnhold

 5. Aksjeskolen del 2:Slik velger du vinneraksjene

 6. Dette må du vite om aksjer