Aksje-NM starter i dag: Disse aksjene har gjort det best så langt i år

Et legemiddelselskap, selskaper tilknyttet oljeindustrien og et lite norsk teknologiselskap preger topplisten på Oslo Børs hittil i år. 

TURBULENT: Det har vært en turbulent start på aksjeåret, men noen selskaper har virkelig imponert.
Publisert:

Da Oslo Børs stengte klokken 16.30 onsdag ettermiddag etter en svak oppgang, ble det slutten på måneden som startet med svært volatile markeder verden over.

Det var også slutten på ventetiden før Aksje-NM, for når Oslo Børs åpnet torsdag var kampen om å bli Norges beste aksjeplukker i gang. Før den tid tok E24 et lite tilbakeblikk på hvilke aksjer som egentlig har gjort det best i årets to første måneder.

Vi starter selvsagt på toppen, og da med et selskap som har gått som en kule på børsen.

20,70 kroner. Det var Bergenbios sluttkurs ved utgangen av 2017.

Her kan du melde deg på Aksje-NM!

Mohn tjente fett

Bare to måneder senere har kursen hoppet 127,05 prosent til 47 kroner. Dermed er det lille legemiddelselskapet med drøyt 2,3 milliarder i markedsverdi årets til nå desidert største vinner på Oslo Børs.

Les også

Tusenvis av deltagere gjør seg klare til kamp: I morgen starter Aksje-NM

Som E24 tidligere har skrevet har storinvestor Trond Mohn kunnet gni seg i hendene som følge av børsoppturen i årets to første måneder.

Mohns selskap Meteva AS eide allerede før børsnoteringen i april 2017 omkring en tredjedel av selskapet. Fra inngangen på året har Mohn eid 14,9 millioner aksjer i selskapet.

Dermed har Mohn bare i løpet av de siste to månedene tjent rett i underkant av 400 millioner kroner på eierskapet.

Kreftmedisin

Det største hoppet i aksjen skjedde samme dag som Mohns Arctic Securites i slutten av januar gikk ut og anbefalte aksjen med et kursmål på 63 kroner.

Selskapet har også vist til gode resultater på utviklingen av kreftmedisinen som foreløpig har navnet BGB324.

Planen er ifølge selskapets årsrapport at legemiddelet skal kunne stoppe kreft fra å spre seg, eller stanse kreftcellene fra å bli motstandsdyktige mot kreftbehandling.

Foreløpig er legemiddelet i testfase to, og selskapet venter testresultater i 2018. Deretter vil man gå inn i fase tre i 2019 eller 2020. Dette er den siste fasen medikamenter må gjennom før det får grønt lys fra legemiddelmyndigheter og kan kommersialiseres.

TJENER FETT PÅ OPPGANG: Trond Mohn har tjent godt på sine investeringer i Bergenbio de siste månedene.
Les også

Aksje-NM-ekspert: Vraker børskjempene

Offshorehopp

Selv om starten på februar var tøff, er det et selskap som har gjort det så bra denne måneden at det har hoppet opp på andreplass i høyeste avkastning siden årets start.

TTS Group kunne ved månedslutt notere seg en vekst på 55,71 prosent, til 6,54 kroner per aksje.

Selskapet som utvikler og leverer utstyr, lastehåndtering- og tilkomstsystemer og tilknyttede servicetjenester til marine og offshore industri har vært notert på Oslo Børs helt siden 1995.

TTS Group har ikke hatt høyere aksjekurs siden dønningene av oljekrisen slo over selskapet tidlig i 2014.

Salg førte til børshopp

Også resten av toppen preges i stor grad av offshoreselskaper. Blant annet av Panoro Energy som siden september har opplevd en jevn vekst for selskapet, men det var først etter nyttår det tok av.

Selskapet har nå hoppet 3,30 kroner og ble onsdag handlet for 9,64 kroner. Likevel er det slik at selskapet for alvor nådde en milepæl tidligere på dagen, da aksjen en kort periode ble handlet for over 10 kroner for første gang siden november 2014.

Les også

Visste du dette om det norske aksjemarkedet?

Årsaken til hoppet særlig etter nyttår kan relateres til salget av selskapets marin- og offshorevirksomhet til MacGregor, en del av Cargotech. Planen er nå å omdøpe selskapet til Nekkar ASA og bygge den fremtidige virksomheten rundt løsninger for skipsverft under Syncrolift-varemerket til selskapet.

PGS opptur

Også for Petroleum Geo-Services (PGS) har starten på året vært fin, med en oppgang på 52,85 prosent til 25,45 kroner. Oppgangen startet allerede på årets tredje børsdag da selskapet la frem foreløpige tall fra fjerde kvartal, som var 20 til 30 millioner dollar høyere enn forventet.

Veksten fortsatte gjennom måneden og fikk seg et nytt småpent hopp da selskapet la frem den endelige kvartalsrapporten.

Les også

Dette kan du vinne i Aksje-NM 2018

Men oppgangen har ikke skjedd uten dramatikk. I midten av januar var det stor uenighet blant meglerhusene i hvor aksjen skulle. På et tidspunkt så en analytiker en oppside på 41 prosent samtidig som en annen varslet en mulig nedside på over 56 prosent. Kursen var på det tidspunktet rundt 24 kroner.

Her kan du melde deg på Aksje-NM!

Liten luring

Det lille norske teknologiselskapet Unified Messaging Systems kaprer femteplassen på vekstlisten i starten av året. Selskapet som kan karakteriseres som en børsmygg har drøyt 260 millioner kroner i markedsverdi og har opplevd en oppgang på 45,65 prosent i årets begynnelse.

Selskapet som er notert på Oslo Axess, har ikke allverdens til omsetning, og på månedens siste dag ble det bare handlet for drøye 570.000 kroner i aksjen som har ligget stabilt på 1,35 kroner den siste uken, men falt et øre onsdag.

Unified Messaging Systems ble notert på Oslo Axess i inngangen på 2017, og store deler av børsoppgangen den siste tiden kommer etter et frivillig tilbud fra Everbridge som selskapets styre har anbefalt.

Dermed kan børslivet til Unified Messaging Systems være over etter bare 14 måneder riktignok dersom tilbudet aksepteres. Det er ventet at et tilbudsdokument vil distribueres i disse dager.

Publisert:

Her kan du lese mer om